15.3.2017 11:07

Ρεαλιστικός αναστοχασμός για να δούμε που πάμε

Μια μόνιμη διαπάλη φρενάρει κάθε προσπάθεια προόδου του νησιού. Ενδεχόμενα δεν έχει πονηρά κίνητρα, το αποτέλεσμα της, ωστόσο, δεν παύει να είναι τελματικό. Κάθε φορά που η Χίος βρίσκεται ενώπιον διλήμματος συγκρούονται στην κοινωνία της δυο τάσεις. Ο ορθολογισμός και το ονειρώδες. Σχεδόν πάντοτε κατά κράτος επικρατεί το δεύτερο, σε βαθμό μάλιστα που οι υποστηρικτές του πρώτου με ευκολία να ταυτίζονται με πλέγμα εξυπηρέτησης σκοτεινών συμφερόντων.

Στο τέλος οι θιασώτες της λογικής, έχοντας επωμιστεί μύχιες προθέσεις, αποσύρονται από το δημόσιο διάλογο κι απομένει μόνο του το ονειρώδες να αποδείξει πως είναι σε θέση να υλοποιηθεί. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δικών του υποστηρικτών, άδολες να το δεχτώ, το όνειρο παραμένει όνειρο και το νησί στερείται τη δυναμική της εξέλιξης, στοιχείο απαραίτητο για κάθε τόπο.

Το παράδειγμα το έχουμε ζήσει σε επανειλημμένες περιπτώσεις. Υπήρξε προδιάθεση τουριστικής αξιοποίησης μέρους της δυτικής Χίου, επικράτησαν αντανακλαστικά προστασίας του ανόθευτο χαρακτήρα της. Αποτέλεσμα η κενή γεωγραφικά ζώνη ανάμεσα σε κέντρο και βορά να έχει επιβάλλει συνθήκες έντονης ερημοποίησης σχεδόν στο ¼ του εδαφικού τμήματος του νησιού.

Υπήρξε ανάλογη κινητικότητα για την εκμετάλλευση της άγονης γης του Κορακάρη, δόθηκαν διαστάσεις τρομοκράτησης κάθε εξελικτικού σεναρίου. Ο τόπος έχασε την ευκαιρία σημαντικής επένδυσης.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν δεκάδες χαμένες ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια. Κοιτάζοντας το χάρτη του νησιού θα διαπιστώσουμε πως είναι φορτωμένος με περιοχές και τόπους πλήρως ανεκμετάλλευτους. Κανέναν δεν προβληματίζει το γιατί, το θεωρούμε αυτονόητο από έναν ζημιογόνο υπερπροστατευτισμό, που τελικά καταλήγει να προστατεύει μόνο τη σωρευτική φθορά από το χρόνο. Να μην ψάχνουμε σε αόρατες κακοδαιμονίες τα αίτια του τέλματος. Πήραμε διαζύγιο από το ρεαλισμό κι αυτό κοστίζει.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ