29.4.2013 8:43

Πρωτομαγιά 2013: Δεν γράφουμε τη ζωή με... ΗΤΤΑ

  Η φετινή πρωτομαγιά δεν μπορεί να είναι το «μοιρολόι» και «ο επιτάφιος θρήνος» των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που ενταφιάστηκαν οριστικά την τελευταία τριετία από την συγκυβέρνηση και τη συμμορία του κεφαλαίου των διεθνών τοκογλύφων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Αντίθετα θα πρέπει να σημάνει την ανάταση και την ανάσταση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον αδιέξοδο, καταστροφικό και ολέθριο δρόμο την συνεχών μνημονίων.

Πρέπει να αποτελέσει ένα σταθμό, μια καινούργια αρχή σ’ένα ενωτικό-αγωνιστικό-ταξικό προσκλητήριο προς όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και της εργασίας. Κρατώντας γερά τη σκυτάλη από  τους πρώτους απεργούς στο Σικάγο, από το πρώτο συνδικάτο των ναυπηγοξυλουργών της Σύρου, από τους νεκρούς καπνεργάτες του Μάη του ΄36, από τους 200 του σκοπευτηρίου της Καισαριανής, έχουμε χρέος,όλοι εμείς σήμερα αυτή τη σκυτάλη να την παραδώσουμε με    αποτελεσματικούς, αποφασιστικούς και πετυχημένους αγώνες στα παιδιά μας, γιατί η σκυτάλη της μιας γενιάς στην άλλη δεν παραδίδεται στα ληξιογραφεία και τα συμβολαιογραφεία.

 

 Σήμερα που κεφάλαιο-συγκυβέρνηση-ΔΝΤ και ΕΕ, σ’αυτό το σφαγείο και την καρμανιόλα της απίστευτης λεηλασίας των λαϊκών δικαιωμάτων συνεχίζουν ακάθεκτοι με μέτρα σοκ και δέος σε όλο το φάσμα εργασίας και εκπαίδευσης.

Από τη στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση διακήρυξε την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου και ανάμεσα στα άλλα την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων (και εξ αυτών ουκ ολίγων  εκπαιδευτικών),οι τελευταίοι έγιναν στόχος μιας απίστευτης εκστρατείας στοχοποίησης, σπίλωσης, διαπόμπευσης και ενοχοποίησης από πολιτικούς, δημοσιολόγους, τηλεαστέρες, συγκροτήματα παραπληροφόρησης και «ειδησειο»γράφους. Κι ανοίξανε οι πύλες της κολάσεως.

Οργανικές θέσεις κατά χιλιάδες,τμήματα, εκπαιδευτικοί, σχολεία ρίχνονται στην πυρά. Η εκπαίδευση κατρακυλά στο σπιράλ των μνημονίων. Η αξιολόγηση-αστυνόμευση παίρνει ΦΕΚ και μαζί της ο τρόμος, η ομηρία, οι απολύσεις, η διάλυση.

Η αύξηση ωραρίου εργασίας του εκπαιδευτικών πήρε το δρόμο της, οι εκπαιδευτικοί το δικό τους, της μετακίνησης «όπου-δει»-χωρίς αντίλογο,καθώς επίσης και οι 10.000 αναπληρωτές και οι νέοι πτυχιούχοι το δικό τους ανήφορο, της ανεργίας, ενώ λάσπη για τους «ψυχικά διαταραγμένους» και «ανεπαρκείς»εκπαιδευτικούς κατρακυλά απ’τον κατήφορο των δελτίων των 8 που τους φέρνει «στα πειθαρχικά του Πρετεντέρη», όλους «επίορκους» ,όλους ένοχους, χωρίς το τεκμήριο της αθωότητας και χωρίς καν απολογία. Ζόφος!

Όσοι τη γλιτώσουν στο πρώτο κύμα,θα φτύνουν αίμα για 600 ως 300(;) ευρώ, δουλεύοντας στα ερείπια της δημόσιας εκπαίδευσης που οραματίστηκαν οι επίγονοι της Θάτσερ.

 

Όλα ξεπουλιούνται, όλα τα κοινωνικά αγαθά αγοράζονται,όλαμετριούνται(προπαντός το ελεύθερο φρόνημα),όλοι απολύονται! Όλα για την αστική τάξη και τους  εργοδότες. Όλα για το κεφάλαιο. Όλα τα μέτρα εμφανίζονται ως απαραίτητες θυσίες

προκειμένου να πάρουμε τις δόσεις των δανείων, που με τη σειρά τους εμφανίζονται ως απαραίτητες για να μπορούν δήθεν να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις.

Μας εκβιάζουν διαρκώς με τα ελλείματα, το χρέος και την «ανταγωνιστικότητα».

Όμως η φτωχοποίηση μας είναι μεθοδευμένη. Θέλουν μισθούς Κίνας,συντάξεις Αφρικής, υγειονομική περίθαλψη Ινδίας και εργασιακές σχέσεις «Μανωλάδας».

Η μεγάλη κομπίνα, «το μεγάλο ριφιφί του αιώνα».Η μεγάλη συμφωνία ολόκληρου

του πολιτικού προσωπικού  του καπιταλιστικού συστήματος σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού! Μια βίαιη και τεραστίων διαστάσεων ανακατανομή του πλούτου

συντελείται σε όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου. Η μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ αυτός μεταπολεμικά.

 

Σε τέτοιες στιγμές μια είναι μόνο η απάντηση:

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ-ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Να μπούμε άμεσα σ’ένα νέο γύρο σκληρών κοινωνικών, ταξικών συγκρούσεων της ζωντανής εργασίας, που μπορεί να κυοφορήσει και να γεννήσει τις μεγάλες ανατροπές της νέας εποχής. Όλοι μαζί, δυνατά, αποφασιστικά, θαρραλέα, περήφανα.

ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕ…ΗΤΤΑ! Ζήτω η 1η Μάη!

 

 

Βασίλης Μαυρέλος

Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χίου

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ