16.5.2012 10:16

Προσαρμοστικότητα και εξωστρέφεια χρειάζεται

 
Τόνοι μελάνι έχουν καταναλωθεί , ιδιαίτερα την τελευταία  περίοδο, προκειμένου να πειστούμε και να πείσουμε ότι η εποχή μας άλλαξε.. Η Ευρώπη άλλαξε…Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει… Και δεν εννοώ σε πολιτικό επίπεδο,  αλλά σε επίπεδο νοοτροπίας σκέψης και συμπεριφοράς  .
Οι κανόνες  διαμορφώνονται και εμείς ως πολίτες, ως επαγγελματίες, ως εργαζόμενοι, αλλά κυρίως ως άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούμε.
Όλοι μας γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που αν δεν την διαχειριστούμε ψύχραιμα, ορθολογιστικά και δεν προσαρμοστούμε στις νέες   ανάγκες που διαμορφώνονται, τότε θα έχουμε μείνει εκτός ανάπτυξης, προόδου και μέλλοντος.
Η στείρα άρνηση που εξακολουθεί να υπάρχει από γνώριμες μερίδες  μεταφράζετε πλέον σε άρνηση της καθημερινότητας , αλλά και της εξέλιξης,  Η εποχή μας δεν επιτρέπει  «ανάθεμα»  σε κάθε τι νέο, αντίθετα επιτάσσει την εξωστρέφεια και την  αναζήτηση διεξόδων  που θα μας βγάλουν με τις λιγότερες απώλειες από την δίνη της κρίσης.
Και για να το πω πιο απλά και ελληνικά δεν μπορούμε να έχουμε πλέον και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Η πρόταση μου για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της χιώτικης αγοράς, κατατέθηκε ακριβώς με αυτό τον γνώμονα, Της αλλαγής συνήθειας και νοοτροπίας όλων μας ,μιας και δεν απευθυνόμαστε μόνο στον Χιώτη αλλά κυρίως στον επισκέπτη που χρόνια τώρα πασχίζουμε να φέρουμε στο νησί μας.
Με στοχευμένα βήματα και προσπάθειες από το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων με τον τουρισμό, ανοίξαμε μια μεγάλη πύλη στο νησί μας , που δεν είναι άλλη από την γείτονα Τουρκία. Όλοι μας βλέπουμε, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα να γεμίζει από  επισκέπτες το νησί μας , κάτι που επιβεβαιώνεται και με τα συνεχώς ανοδικά νούμερα αφίξεων.
Πώς θα μας φαίνονταν πρωτίστως σαν Χιώτες  αν  αντίθετα με αυτό το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται ,  τα καταστήματα βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια  κανόνες λειτουργίας μιας άλλης εποχής;
Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι έστω και για ένα χρονικό διάστημα , μιας θερινής περιόδου, οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα γνώριμα και να πειραματιστούμε με κάτι διαφορετικό; Δηλαδή γειτονικά μας νησιά , όπως η Σάμος, που λειτουργεί τα καταστήματα με ένα νέο ωράριο , προσαρμοσμένο στην  εποχή μας,  λειτουργεί με γνώμονα την ζημιά  του τόπου;
Πρόθεση μου δεν είναι ούτε η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων που βιάζονται να μου καταλογίσουν , ούτε η δωρεάν εργασία των υπάλληλων , αν και εφόσον κριθεί ότι θα εργάζονται με νέο ωράριο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είναι οικογενειακής μορφής , που ακόμη και να απαιτείται η πρόσληψη υπαλλήλου δεν πραγματοποιείτε λόγω  οικονομικών δυσκολιών.
Δεν συμμερίζομαι και δεν κατανοώ την άποψη που θέλει τον εργαζόμενο απέναντι από τον εργοδότη, ιδιαίτερα στο μικρό περιβάλλον του νησιού μας.
Πιστεύω ότι  και οι δυο , ο καθένας από την δική του θέση, έχουν κοινές αγωνίες και κοινό μέλλον, τουλάχιστον όσον αφόρα την εξέλιξη μιας επιχείρησης , καθώς η ευημερία  της πρωτίστως διατηρεί θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι που δημιουργηθήκαν είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι  ιδιωτικών επιχειρήσεων που  είτε έβαλαν λουκέτο, είτε δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά ότι πρόθεση μου δεν είναι  η δωρεάν εργασία, ούτε η εκμετάλλευση των εργαζομένων ,θέση που πιθανά να χρεωθώ από τους συνήθειες υπερασπιστές της εσωστρέφειας. ,. Ο εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται για τις επιπλέον ώρες που θα εργαστεί είτε με χρήματα είτε με ρεπό, ανάλογα με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που θα διαμορφωθούν.
Ας αντιληφτούν όλοι  όσοι  κατά καιρούς αρνούνται τα πάντα ότι είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση  που έχει έρθει η χώρα μας , με την ανοχή τους.
Ας τολμήσουμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο, έστω και με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Δεν θα σταματήσει να γυρίζει η γη αν σπάσουμε λίγο τα καθιερωμένα.
Εξάλλου θα έχουμε κάνει κάτι προκειμένου να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο. Θα έχουμε τολμήσει να παλέψουμε με την παρούσα νοοτροπία. Εκτός πια και αν έχει γίνει σύνηθες  να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και  να χρεωνόμαστε απραξία από τους γνωστούς  κριτές μας ,  λογω της  θρησκευτικής εμμονής μας στα παλιά.  
Οφείλουμε να δοκιμάσουμε τρόπους και λύσεις. Οφείλουμε να παλέψουμε συλλογικά χωρίς  να κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας στο μέλλον. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την εξωστρέφεια που ενώ ,κατά παράδοση χαρακτήριζε το νησί μας, θάφτηκε επιμελώς στο πλαίσιο ενός « βολέματος»  που έχει καταρρεύσει. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ