26.1.2017 10:18

Προοπτική πιο εύκολη από όση φαντάζει η επέκταση

Σιγά μη γίνει ποτέ η επέκταση. Σε μια άλλη ζωή, ίσως… Πόσες φορές δεν επισκιάζει κάθε άλλης προσέγγισης για το αεροδρόμιο η απαισιόδοξη πρόβλεψη; Σε μια έρευνα της κοινής γνώμης στη Χίο για την εντύπωση των πολιτών για την αποπεράτωση του έργου η αρνητική πρόβλεψη θα έσπαγε τα κοντέρ. Θυμάμαι σαν τώρα ένα τηλεφώνημα της Ελπ. Τσουρή. Ήταν με το που έβγαινε από το γραφείο του τότε υπουργού Μεταφορών Βορίδη, μαζί με τον Κ. Μουσουρούλη, έχοντας αποσπάσει την υπογραφή για τις αποζημιώσεις της απαλλοτρίωσης. «Είναι το πρώτο τηλεφώνημα που κάνω για να δημοσιοποιήσω την είδηση. Το θεώρησα χρέος μου να το ανακοινώσω στον «π». Αν δεν ήταν η συστηματική στήριξη της εφημερίδας σας, ούτε εγώ θα πάλευα την υπόθεση. Το σύστημα της Χίου δεν πίστεψε και δεν στήριξε ποτέ την προσπάθεια», μου είχε εκμυστηρευτεί.

Τα χρόνια πέρασαν, οι απαλλοτριώσεις έγιναν, τα εμπόδια κατεδαφίστηκαν και μείναμε με την … ουρά του έργου. Πέρα από κάθε λογική η απαισιόδοξη ρητορική πρωταγωνιστεί. Σιγά που θα γίνει η επέκταση…

Για όποιον ξέρει να διαβάζει σωστά υπηρεσιακά κείμενα το ενημερωτικό σημείωμα του διοικητή της ΥΠΑ προς τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων είναι ένας οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση του πιο ταλαιπωρημένου έργου του νησιού μετά το φράγμα Κόρης Γεφύρι. Απ’ το έγγραφο συνάγεται ότι έχουμε φτάσει στην πηγή κι απομένει να απλώσουμε το χέρι για να ξεδιψάσουμε. Η χρηματοδότηση δυο μελετών, της μετατόπισης του παραλιακού δρόμου Χίου – Θυμιανών και η οριστική μελέτη του έργου της επέκτασης είναι πια το ζητούμενο. Για τι κόστος μιλάμε; 500.000 ευρώ; 1 εκ. ευρώ; 2 εκ. ευρώ; Τα έργα στο σύνολο τους, όπως αναφέρει ο κ. Κων. Λιντζεράκος, έχουν περιληφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών, διαθέτουν δηλαδή πηγή χρηματοδότησης.

Η άμεση χρηματοδότηση των μελετών επείγει, ώστε να μην περάσει άπρακτη κι αυτή η ευκαιρία. Δεδομένου μάλιστα ότι πλέον δεν αναμένεται να δράσουν ανασταλτικοί παράγοντες με καταθέσεις προσφυγών, καθώς στην περιοχή της Φάρκαινας έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα, προσφέρεται ευκαιρία σύντομης ωρίμανσης των έργων, αν χρηματοδοτηθούν οι μελέτες τους.

Την επέκταση ο πολιτικός κόσμος της Χίου, στην πλειοψηφία του, δεν την πίστεψε επηρεασμένος απ’ την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι κυνηγάμε μια χίμαιρα. Το έγγραφο του διοικητή της ΥΠΑ έχει αντίθετη άποψη. Ωθεί τους πάσης φύσεως αιρετούς μας σε αγώνα δρόμου για τη χρηματοδότηση των δυο μελετών. Στην παρούσα συγκυρία, με ένα νησί καταδικασμένο να σηκώνει το σταυρό του προσφυγικού μαρτυρίου, ούτε τις απαραίτητες πιστώσεις για τις μελέτες δεν είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ