23.5.2017 17:08

Προκαλεί ρήγματα συνοχής το σύνδρομο των αλάθητων

Κάθε πολιτικό πρόσωπο ή φορέας πιστεύει με δύναμη στις απόψεις του. Αυτές εκλέγεται να υπερασπιστεί στην πράξη. Ο βαθμός εφαρμογής τους είναι συνήθως συνάρτηση των συνθέσεων που επιτυγχάνει γύρω από αυτές.

Μια αδιαμφισβήτητη επικράτηση τους σταδιακά προσδίδει στις απόψεις πλειοψηφική τάση. Όταν όμως έντονα οι απόψεις αμφισβητούνται για να εφαρμοστούν, τελικά, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν οι κατάλληλες συνθέσεις. Ένα μικρό βήμα πίσω, με την ελπίδα ότι και η αντίθετη γνώμη θα κάνει ένα μικρό βήμα μπροστά για να συναντηθούν κάπου.

Το πιο βαρύ σφάλμα της σημερινής δημοτικής αρχής είναι το σύνδρομο του αλάθητου που κυριαρχεί τουλάχιστον στο σκληρό πυρήνα όσων φαίνεται ότι καθοριστικά επηρεάζουν το δήμαρχο. Απ’ τη στιγμή που διατυπώνουν μια γνώμη, αυτοδίκαια τη θεωρούν την πιο έξυπνη που γεννήθηκε επί του θέματος κι όλες οι υπόλοιπες εντάσσονται στιςπαρακατιανές κι ακόμα χειρότερα στις υποκινούμενες.

Στο προσφυγικό η άποψη της δημοτικής αρχής έχει απέναντι της ολόκληρη την κοινωνία. Βρέχει και τα στελέχη της επιμένουν ότι ψιχαλίζει… Στη θεματική συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης δεν βρέθηκε ένας εκτός δημοτικής αρχής (πλην Β. Μυριαγκού) να υπερασπιστεί την άνευ όρων παράδοση του Προαναχωρησιακού και τα στελέχη της ονειρεύονται συλλογικές αποφάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία κραύγαζε από την πορεία της διαδικασίας ότι είχε ήδη εκπνεύσει. Το χειρότερο; Παρασύρονται να φορτώνουν στην Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα πολεμικά κίνητρα, ενώ το μόνο που πραγματικά συμβαίνει είναι η Παγχιακή σταδιακά να εκφράζει το σύνολο των θεσμικών απόψεων του τόπου. Να παίζει το παιχνίδι της το ΤΕΕ; Να παρασύρεται από το σχεδιασμό της το Επιμελητήριο; Να θαμπώθηκε από την εκλογική της απήχηση ο δεύτερος σε σταυρούς πολιτευτής της Ν.Δ.; Να τα έχει κάνει πλακάκια με το Δικηγορικό Σύλλογο; Τέτοιο σφυροκόπημα δεν έχει ξαναγίνει…

Κι όμως, ενώ τα πάντα συνηγορούν ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής είναι εκτός καθολικού κλίματος στη Χίο, οι βασικοί εκφραστές της το έχουν βάλει γινάτι να αποδειχτεί ότι δικό τους είναι το δίκιο όλο. Διαπνέονται από την αίσθηση του αλάθητου και βαφτίζουν με ευκολία λαϊκιστή, ξενοφοβικό, ακροδεξιό κάθε έναν με αντίθετη γνώμη. Δεν τους προβληματίζει ουδόλως ότι με τις, δήθεν, ακροδεξιές αντιλήψεις συμπλέουν ακόμα και οι δυο αριστερές δημοτικές παρατάξεις. Ούτε εκείνες ξέρουν…

Στη ζωή δεν είναι κακό να προασπίζεσαι με πάθος την άποψη σου. Είναι απαράδεκτο, όμως, να λοιδορείς τον άλλο για μια αντίθετη γνώμη. Τότε έχασες το μέτρο, σου πήρε τα μυαλά πρόωρα η εξουσία. Την ώρα που χάνεις το στοίχημα της συνοχής κι αρχίζεις να διαιρείς την κοινωνία με ανυπόστατες ταμπέλες έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν επικίνδυνα τα ψωμιά σου. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ