18.7.2017 9:58

Το πρόβλημα είναι πόσοι βρίσκονται στη Χίο ή γιατί βρίσκονται στη Χίο;

Μπλέξαμε, λέει, τα μπούτια μας με την αριθμητική του προσφυγικού. Τώρα που λιγόστεψαν έμοιαζε ευκολότερο να μετρηθούμε. Κι ως συνήθως, ανάλογα ποιος αναλαμβάνει το μέτρημα είναι και το τελικό αποτέλεσμα. 

Η Αστυνομία, μακρύς βραχίονας του ελληνικού κράτους, τους βγάζει τόσους όσους δεν θα εκτεθεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την τήρηση της υπόγειας δέσμευσης του σε Τουρκία και Ε.Ε. να κρατά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κοντά στις 10.000. Το 1/3 αναλογεί στη Χίο, άρα μέσα – πέρα 3.500. 

Το Λιμεναρχείο αποφεύγει τη δική του έκθεση. Τόσοι παράνομα πέρασαν στο νησί, μείον τόσοι έφυγαν με νόμιμο τρόπο, το βγάλαμε το αποτέλεσμα. Ούτε αρμοδιότητα και προσωπικό έχει να επέμβει στη Σούδα και τη ΒΙΑΛ, ούτε μπορεί να αιτιολογήσει πόσοι του ‘φυγαν ξεγλιστρώντας τους ελέγχους στα πλοία. Θα ‘ναι σαν να εκτίθεται δημοσίως. 

Ο Δήμος έχει μια εικόνα της Σούδας, δεν έχει επεμβατικό ρόλο στη ΒΙΑΛ. Καλό θα του ‘κανε ο αριθμός να παρουσιάζονταν πιο προσγειωμένος από τον πραγματικό. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, ανάλογα με τη σκοπιά εκείνου που «μετράει». 

Το πρόβλημα, όμως, τελικά είναι να βρούμε αν στη Χίο παραμένουν 4.000, 3.000 ή 1.500 πρόσφυγες ή γιατί συνεχίζουν να βρίσκονται στη Χίο; Θα αναρωτηθεί κάποιος, εσείς οι Χιώτς κι οι νησιώτες εν γένει δεν διεκδικείτε την αποσυμφόρηση; Τώρα σας ... ξινίζει; 

Ποιος δεν θα το ‘θελε ο αριθμός να πέφτε κάτω από τη χιλιάδα, με ένα ερωτηματικό μόνο για τη Μονομετοχική, που έχει βρει το μήνα που θρέφει τους 11. Με την ουσιαστική διαφορά ότι κάποιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι σε μια βδομάδα ή στο τέλος Σεπτεμβρίου οι χίλιοι δεν θα ξαναγίνουν 4.000. Επειδή, όμως, κανένας δεν μπορεί να πάρει τη συγκεκριμένη ευθύνη και κανείς δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει πως ο μύλος του προσφυγικού, όπως περιστρέφεται διαρκώς, δεν θα ‘ρθει η ώρα να ξαναρίξει το χειμαρρώδες νερό του στη Χίο, το ερώτημα που θα ‘πρεπε να απασχολεί το νησί δεν είναι πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εδώ αλλά γιατί βρίσκονται εδώ. Το συγκεκριμένο ερώτημα, όμως, δεν είναι αρεστό σε ορισμένους – ορισμένους... 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ