2.8.2017 11:33

Που πας χωρίς Τεχνική Υπηρεσία;

Τη βάση δεδομένων στην ενδονοσοκομειακή διένεξη για την κατάσταση της Παθολογικής μέσα πέρα την έχουμε. Την τελευταία διετία καταγράφηκε μια σύγκρουση φιλοσοφίας στις διαδοχικές διοικήσεις του.

Η διοίκηση Επιτροπάκη έθεσε ως προτεραιότητα την ιδίοις εξόδοις μετασκευή των κτιρίων. Υπολόγισε ένα κόστος κοντά στο 1,2 εκ. ευρώ και με προσωπικές επαφές και εκμετάλλευση της νοσοκομειακής περιουσίας επεδίωξε να το καλύψει, εν γνώσει του ότι εκείνη την εποχή σαν αστειότητα και μόνο θα ήταν η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης.

Η διοίκηση Βουτιέρου έριξε βάρος στη στατική θωράκιση των κτιρίων, όπως της υποδείχθηκε από συνεργαζόμενους μηχανικούς. Έφαγε χρόνο προκειμένου να ανακαλύψει πόρους αποπληρωμής των μελετών και διαπίστωσε ότι οι ελπίδες σύντομης χρηματοδότησης των έργων δεν επιβεβαιώθηκαν, όσο και να τις κυνήγησε.

Αμφότερες τις προθέσεις δεν πρέπει να τις αμφισβητήσουμε. Ίσως αν έλειπε η πλεονάζουσα καχυποψία του ενός για την άλλη και το αντίστροφο να είχαμε πιο σύντομο αποτέλεσμα. Και οι δυο προσπάθειες, ωστόσο, σκοντάφτουν στην πηγή του προβλήματος. Για τεχνικής φύσεως ζητήματα θα πρέπει να αποφαίνονται καθ’ ύλην αρμόδιοι κι όχι  οικονομολόγοι ή ιατροί.

Το «Σκυλίτσειο» των 300 και βάλε εργαζομένων και... παραεργαζομένων στερείται μιας σοβαρής Τεχνικής Υπηρεσίας. Σήμερα διαθέτει έναν υδραυλικό με χρέη προϊσταμένου και δυο ηλεκτρολόγους. Ως εκεί, τίποτα παραπάνω. Ο υδραυλικός ή οι ηλεκτρολόγοι εκτελούν χρέη ξυλουργού, ελαιοχρωματιστή, ψυκτικού ή – το κυριότερο – μηχανικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα των επεμβάσεων τους ή την τεχνική κατεύθυνση που δίνεται στην εκάστοτε διοίκηση.

Μόνο που το Νοσοκομείο της Χίου το 2017 είναι σε έκταση και εμβαδόν μια ολοκληρωμένη, αυτόνομη πολιτεία. Με αυξημένες ανάγκες τεχνικής κάλυψης του μηχανολογικού του εξοπλισμού και διαρκή ανάγκη τεχνικής επεμβατικότητας σε δημόσιους χώρους τους οποίους σε καθημερινή βάση επισκέπτεται η μισή Χίος. Η τεχνική καθοδήγηση από μηχανικό και μηχανολόγο μηχανικό αποκλειστικής ενασχόλησης είναι μονόδρομος. Θα είχε αποσοβήσει όσα σήμερα ζούμε, με την κοινωνία και τους διοικητικούς του παράγοντες να διχάζονται για το ποια διαδικασία ή φιλοσοφία επισκευής του ταίριαζε καλύτερα.

Η Παθολογική εδώ που φτάσαμε θα επισκευαστεί. Με χρονοκαθυστέρηση, πιο ακριβά, πιο σωστά, ό,τι θέλει ο καθένας συμπεραίνει από την ανάγνωση της επιχειρηματολογίας των νυν και πρώην διοικήσεων του. Τα ζητήματα τεχνικής φύσεως θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν όμως το «Σκυλίτσειο» όσο δεν οργανώνει μια άρτια Τεχνική Υπηρεσία. Το Νοσοκομείο θα συνεχίσει να πορεύεται ... κουτουρού ή στη βάση της καλής προαίρεσης κάποιων φίλων μηχανικών των διοικήσεων του. Ένα λάθος που δεν πρέπει να συνεχίζεται. Μεταξύ των άλλων κοστίζει... 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ