5.4.2017 11:23

Πόσο υπαρκτός είναι στις μέρες μας ο εξ’ Ανατολών κίνδυνος;

Με περισσή ευκολία καταχωρούνταν στη φαντασιοπληξία των εθνικιστικών κύκλων κάθε δημοσίευμα υπενθύμισης μιας πιθανότητας εμπόλεμης σύγκρουσης με τη γείτονα χώρα. Δυο μέρες τώρα το διαδίκτυο πήρε φωτιά. Μαζικά συμπατριώτες μας κοινοποιούσαν το ρεπορτάζ του Μιχ. Ιγνατίου, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ουδέποτε πάγωσε τις επεκτατικές βλέψεις της, στην παρούσα χρονική συγκυρία τις έχει επικεντρώσει σε τρία νησιά, το Καστελόριζο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Ανέκαθεν η Χίος ήταν νησί … πρώτης γραμμής στη διεκδίκηση της γείτονος. Η πλαστή ευμάρεια των τελευταίων δεκαετιών, η ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων εκατέρωθεν του Αιγαίου, τα δειλά βήματα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, πρωτίστως όμως η θωράκιση της χώρας μας με τη συμμετοχή της στις ισχυρές διακρατικές συμμαχίες του ανεπτυγμένου κόσμου, είχαν απομακρύνει τα σύννεφα μιας πιθανής νέας εστίας αντιπαράθεσης.

Κάποια από τα δεδομένα σταθεροποίησης έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας σήμερα είναι παγκόσμιο υπόδειγμα οικονομικής ανυποληψίας. Η Τουρκία έχει αρχίσει και πάλι να βρυχάται γύρω από εθνικιστικούς παροξυσμούς προκειμένου να θολώσει τα σοβαρά δικά της προβλήματα. Διαρκώς απομακρύνεται από το στόχο της μετατροπής της σε ένα σύγχρονο κράτος ευρωπαϊκής λειτουργίας. Κατά κύριο λόγο, βέβαια, πρόσθετο αγκάθι δημιούργησαν οι προσδοκίες εκμετάλλευσης του ορυκτού θαλάσσιου πλούτου. Το τόξο των ελληνικών νησιών στερεί από την Τουρκία τη δυνατότητα διεκδίκησης μεγαλύτερου μεριδίου από τη διανομή του πετρελαϊκού πλούτου. Ελάχιστες αλλαγές στο σημερινό status μεταβάλλουν σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Η δημοσιοποίηση των παραπάνω προβληματισμών από την έγκριτη πένα του Μιχ. Ιγνατίου ανησύχησε, στο fbτουλάχιστον, πολλούς συμπατριώτες μας. Λειτούργησε σαν την αφύπνιση των μονίμως υπαρκτών εθνικών κινδύνων, την οποία κάποιοι συνεχίζουν να παραβλέπουν. Ήταν ένα αναγκαίο ξυπνητήρι.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ