26.6.2017 16:06

Πόσο «λίπος» να μείνει πάνω στα κάρβουνα;

Φέρνει γκρίνια η φτώχεια και τα εφετινά δεδομένα μας οδηγούν εκ του ασφαλούς στον πιο φτωχό χειμώνα της Χίου για το 2.018. Το χιώτικο «λίπος», για το οποίο μέχρι σήμερα περηφανευόμαστε, έχει λιώσει πάνω στη σχάρα των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων και της μη παραγωγής νέου πλούτου. Κράτησε το νησί και τους κατοίκους του μακριά από την απελπισία της υπόλοιπης χώρας, λειτούργησε όμως και σαν μια στρεβλή προστατευτική ζώνη του εφησυχασμού ότι η Χίο θα περάσει αλώβητη την κρίση, δεν χρειάζεται να ψαχτεί για λύσεις.

Το «λίπος» όμως λιγοστεύει επικίνδυνα, το πιστοποιούν πια όλα τα τοπικά τραπεζικά στελέχη, όσα έχουν τη δυνατότητα να κοιτούν απ’ την κλειδαρότρυπα των ηλεκτρονικών συστημάτων το φυλασσόμενο αποθεματικό του καθενός.

Η Χίος, όσο συνεχίζεται η φθίνουσα οικονομική πορεία της χώρας, χάνει την οικονομική της υπεροχή. Δεν διαθέτει αντισώματα να την προφυλάξουν, να αντικαταστήσουν τα εισοδήματα που πάλαι ποτέ σωρεύονταν από τη σχεδόν αφορολόγητη επαγγελματική σχέση με τη θάλασσα και τη μαστίχα.

Η υπέρβαση της κατάστασης απαιτεί αναπροσανατολισμό του οικονομικού της μοντέλου και η ιστορική συγκυρία τη φέρνει αντιμέτωπη με την αντιμετώπιση και της μεταναστευτικής κρίσης. Σχεδόν το σύνολο των σοβαρών απόψεων στο νησί συμφωνεί ότι την εναλλακτική δεν χρειάζεται να την εφεύρουμε. Νησί, θάλασσα, Αιγαίο, σημαίνει αυτόματα υψηλής παραγωγικότητας τουριστικό οικόπεδο, φτάνει να ανεβάσεις την αντικειμενική του αξία με τις κατάλληλες ταυτόχρονες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Η δύσκολη αυτή μετάβαση από το ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στο άλλο έχει ανάγκη, πρωτίστως, ένα σοβαρό σχέδιο διαχείρισης. Έναν σχεδιασμό σε βάθος χρόνου τουλάχιστον δεκαετίας, με στόχους οι οποίοι θα ελέγχονται χρόνο με το χρόνο. Το σχέδιο αυτό πρέπει να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας. Να την εμπνεύσει και να την καθοδηγήσει. Εκείνο θα την αποτρέψει από τον ... θανατηφόρο ιό πάνω στην απελπισία της να κάνει κάθε χρόνο επιχειρηματικά ρεσάλτα με βέβαιη αποτυχημένη κατάληξη. Αμέτρητα καφέ, αναρίθμητα σουβλτατζίδικα, εμπορικά καταστήματα τα οποία έρχονται για να αντικαταστήσουν απλά όσα έχουν κλείσει, χωρίς καμία περεταίρω προοπτική.

Ο σχεδιασμός σήμερα λείπει. Η ανάγκη του ποτέ δεν τοποθετήθηκε στο τραπέζι των θεσμικών οργάνων. Περί άλλων συνεχίζουν να τυρβάζουν. Κοκκορομαχούν πιστεύοντας ότι η επιβίωση στην εξουσία περνά μέσα από την επικράτηση διχαστικών διλημμάτων. Οι καλοί και οι κακοί. Οι οξυδερκείς και οι ανίδεοι.

Ο κόσμος της Χίου με αγωνία προσδοκά μια μικρή λάμψη πως κάτι αρχίζει να αχνοφαίνεται. Αντιμετωπίζει μεμονωμένες κι ασύνδετες ενέργειες, δίχως προτεραιότητες. Βρίσκεται σε απόγνωση κι απλά εύχεται τα κάρβουνα που καίνε να μην έχουν τόση δύναμη να καταστρέψουν σύντομα όλο το «λίπος» του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ