23.5.2016 10:53

Πολιτιστικό κακοκαίρι

Η διαφορά ανάμεσα στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι Λέσβου και στο... Φτωχικό καλοκαίρι Χίου μετριέται σε έτη φωτός.

Δεν είναι ούτε περσινό, ούτε φετινό αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι καν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Είναι η διαφορά αντίληψης, η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε μας και στους γείτονες που φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα.

Πέρα από μια προσπάθεια για τη διοργάνωση του Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ στον Καστρομηνά επί δημαρχίας Βρουλή, αν δεν κάνω λάθος που ξεκίνησε σωστά αλλά κάπου στην πορεία χάθηκε και η μπάλα και η οικονομική διαχείριση παράλληλα,  οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο νησί μας είναι μια πονεμένη ιστορία.

Είναι μια ιστορία βασισμένη στον ερασιτεχνισμό, στις πελατειακές σχέσεις, στα "φιλαράκια" των όποιων είναι σε σημαίνουσες θέσεις. Παράλληλα είναι μια ιστορία χωρίς φαντασία χωρίς αναζήτηση. Κάποιοι κάθονται και περιμένουν ποιος θίασος θα «στραβωθεί»να θέλει να έρθει στο νησί μας, ποιο συγκρότημα θα περάσει από σπόντα κι αφού έχουν καμιά δεκαριά προτάσεις τότε θυμούνται την έλλειψη άδειας στον Καστρομηνά, την απουσία οποιουδήποτε άλλου χώρου., τα χίλια δυο εμπόδια στο δημοτικό Στάδιο και πάει λέγοντας.

Βασίζονται πάνω στα ερασιτεχνικά σχήματα με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν λεφτά για επαγγελματίες.

Συγνώμη αλλά οι γείτονες έχουν δείξει αλλιώς τα πράγματα. Λεφτά δεν χρειάζεται να υπάρχουν. Είναι ελάχιστα σου λέει, αυτά που απαιτούνται κι έχουν κι έσοδα, αυτό που το πας;

Εμείς, αρρωστημένα θα έλεγα ως τώρα, έχουμε συνδέσει κάθε πολιτιστική δράση ή με τον εθελοντισμό ή με το παθητικό ταμείο.

Έχουμε Μάιο και πέρα από τις παραστάσεις με τους ερασιτεχνικούς θιάσους,  δεν έχουμε τίποτα άλλο να δείξουμε. Δεν θα έχουμε τίποτα άλλο να δούμε όλο το καλοκαίρι. Θα μαζευτούν πάλι μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γύρω στις 15 Αυγούστου. η μια πάνω στην άλλη και πάει κι αυτό το πολιτιστικό καλοκαιρινό ντελίριο!

Ε όχι πια... Τον κακό μας τον καιρό και όχι τον καλοκαιρινό μας. Καιρός να αλλάξουμε κάποια κακώς κείμενα καιρός να αρχίσουμε να παίρνουμε στροφές. Αν μπορούμε. αν δεν μπορούμε να βρούμε άλλους.

Ξέρω ότι το πρόβλημα των ημερών δεν είναι οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και τα θεάματα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και αυτά.  Και θεματικοί αντιδήμαρχοι υπάρχουν και άνθρωποι του πολιτισμού υπάρχουν και άνθρωποι με γνωστούς, υπάρχουν Χιώτες μεγάλοι καλλιτέχνες που και θέλουν και μπορούν.

Υπάρχουν και τηλέφωνα... Το τηλέφωνο του αντιδημάρχου πολιτισμού Λέσβου μπορούμε να σας το δώσουμε!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ