Απόψεις

16/12/18 14:57

τελ. ενημ.: 16/12/18 15:00

Πολίτες με υποχρεώσεις, φορείς με ασυλία!

Ένα θέμα από την πολύ πρόσφατη επικαιρότητα έρχεται να μας καταδείξει πως οι ανισότητες μεταξύ των υποχρεώσεων των πολιτών και αντίστοιχα των φορέων που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του ευρύτερου δημοσίου όχι απλά μειώνονται, αλλά αντίθετα αμβλύνονται σε βαθμό που προκαλούν οργή και αγανάκτηση. 

Το θέαμα με την ΔΕΥΑΝ Χίου να λειτουργεί ένα παράνομο, όπως καταγγέλλουν οι πολίτες αντλιοστάσιο στην περιοχή των Ταμπάκικων και το ακόμη πιο απίθανό να πραγματοποιεί και εργασίες στον αιγιαλό χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες δείχνει σε όλους ότι οι πάσης φύσεως φορείς του δημοσίου κατέχουν μια ασυλία προκλητική, σε βάρος των αντίστοιχων υποχρεώσεων των πολιτών που κυριολεκτικά δεν μπορούν σε ίδιες περιπτώσεις να μετακινήσουν ούτε μια πέτρα! 

Φανταστείτε απλά έναν ιδιώτη, έναν πολίτη, να προσπαθεί να εκτελέσει μια εργασία, οποιαδήποτε εργασία, πάνω στον αιγιαλό. Το λιγότερο που τον περιμένει είναι μια άμεση διαδικασία αυτόφωρου και η συνέχεια στα δικαστήρια με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο. 

Αντίθετα, ο δημόσιος φορέας ΔΕΥΑΝ Χίου έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ότι θέλει και όπου θέλει έχοντας την πρόνοια και την «προστασία» όλων των άλλων αντίστοιχων φορέων. Εκεί οι νόμοι έχουν άλλη διάρκεια και κάθε εκκίνηση διαδικασίας καταγγελίας παίρνει άλλες διαστάσεις, υποτονικές και σχεδόν ανεκτικές. 

Είδα λοιπόν όπως και πολλοί άλλοι το βίντεο από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΝ Χίου στα Ταμπάκικα που ξεχείλισε λύματα προκαλώντας την μήνη των κατοίκων της περιοχής που έσπευσαν να καταγγείλουν το γεγονός σε κάθε αρμόδιο φορέα (Εισαγγελία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία κα.). Είδα έναν επαγγελματία όπως τον κ. Κάστανο να μιλά με πλήρη παρρησία για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή. Για το πως κινήθηκε ο ίδιος καταθέτοντας μήνυση κατά της ΔΕΥΑΝ Χίου για τις εργασίες στο παράνομο, σύμφωνα με τον ίδιο, αντλιοστάσιο καθώς και τις αναφορές του ότι τα λύματα ξεβράζονταν ζωντανά στη θάλασσα σε μια απόσταση 50μ. από την ακτή. Τον είδα να περιγράφει με ακρίβεια όλες τις πρωτοβουλίες που πήρε ζητώντας σαν πολίτης που πληρώνει και έχει απαιτήσεις να του δείξουν την άδεια του αντλιοστασίου, την άδεια εργασιών που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΝ Χίου πριν ξεκινήσει να επιδιορθώνει το πρόβλημα όπως και την αναφορά του ότι η Αστυνομία του ζήτησε να απομακρύνει τα αυτοκίνητα της επιχείρησής του από τον ιδιωτικό του χώρο δυο ή τρεις φορές προκειμένου να «διευκολύνει» τις εργασίες στον αιγιαλό… 

Πάμε στην ουσία όμως. 

Τι ακριβώς θα έκανε η ΔΕΥΑΝ Χίου αν πληροφορούνταν ότι κάποιος ιδιώτης έστελνε ζωντανά τα λύματα από το σπίτι του στη θάλασσα; Τι ακριβώς θα έκανε το Λιμεναρχείο και ποιες διαδικασίες θα ενεργοποιούσε η Εισαγγελία; Πιστεύει κανείς ότι χωρίς να ανοίξει ρουθούνι θα τον άφηναν να προχωρήσει απλά σε μια αποκατάσταση του προβλήματος μέσω προσωπικών του εργασιών την ώρα που θα είχε ήδη στο τσεπάκι δύο μηνύσεις αυτεπάγγελτες για μόλυνση του περιβάλλοντος και εκτέλεση εργασιών σε αιγιαλό; 

Ο πολίτης θα είχε υπογράψει ένα άτυπο συμβόλαιο συμμετοχής του σχεδόν σε ένα «έγκλημα» κατά των δημόσιων φορέων. Θα ξέμπλεκε μαζί τους, αν ξέμπλεκε, σε καμιά δεκαριά χρόνια και αφού θα είχε πληρώσει άλλο ένα σπίτι κυριολεκτικά… 

Στην Ελλαδάρα μας όμως ο δημόσιος φορέας απαλλάσσεται από τέτοιες ταλαιπωρίες. Επεμβαίνει όποτε θέλει, όπου θέλει, παίρνει και το ύφος των χιλίων καρδιναλίων και του «εμείς είμαστε Δημόσιο…» και ξεκινά να εκτελεί εργασίες όχι απλά στον αιγιαλό αλλά και μέσα στη θάλασσα άμα θέλει! Νόμος είναι το δίκιο του δημοσίου και ουδέποτε του πολίτη. Αυτόν, άστον να κουρεύεται που τολμά να ζητά από την ΔΕΥΑΝ Χίου και την κάθε ΔΕΥΑΝ άδειες και κουραφέξαλα. 

Στην εικόνα λοιπόν από το βίντεο με τις δηλώσεις του πολίτη του νησιού Κάστανου ο ίδιος αναφέρει άψογα διαβασμένος ποιες ακριβώς ενέργειες ξεκίνησε για το παράνομο αντλιοστάσιο στα Ταμπάκικα και τι ακριβώς ζητά να του αποδείξει το δημόσιο και από κάτω οι εργάτες και οι επιστάτες της ΔΕΥΑΝ Χίου εκτελούν εργασίες έχοντας τον σχεδόν «γραμμένο» στα υπόλοιπα των υποδημάτων τους. Κανένα άγχος για αυτόφωρο αν και δουλεύουν πάνω στον αιγιαλό! Κανένα άγχος αν και ο Κάστανος κατέθεσε μήνυση για να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία! Καμία εξήγηση για το πως επιτρέπεται δημόσιος φορέας να ρίχνει λύματα στη θάλασσα όταν ο νόμος περί ρύπανσης προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις. 

Αυτοί είμαστε, αυτό είναι το κράτος μας, αυτές τις υπηρεσίες πληρώνουμε, αυτούς τους λειτουργούς επιθυμούμε. Ο Κάστανος και ο κάθε πολίτης Κάστανος βιώνει για μία ακόμη φορά την αδικία, την διάκριση, την απογοήτευση. Το δημόσιο που ο Κάστανος πληρώνει του σφυρίζει αδιάφορα και του θυμίζει ότι τα μέτρα και τα σταθμά είναι δύο και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά… Όμως οι υπηρεσίες οφείλουν απαντήσεις. Και θα τις δώσουν. 

 

ΥΓ.  Η Λιμενάρχης Ειρήνη Αργύρη έχει δείξει στην καριέρα της ότι δεν χαμπαριάζει και δεν κάνει διακρίσεις. Ως ακριβοδίκαιη που είναι θα περιμέναμε να μας πει ποιες ακριβώς ενέργειες εκκίνησε το Λιμεναρχείο κατά της ΔΕΥΑΝ Χίου αν διαπιστώθηκε ότι λύματα πέφτουν στη θάλασσα και αν υπήρχαν άδειες για το αντλιοστάσιο στον αιγιαλό και για τις εργασίες που έγιναν. 

Υ.Γ. 2. Τα παραπάνω βασίζονται στις δηλώσεις του κ. Κάστανου και εφόσον δεν διαψεύδονται μέχρι σήμερα από δημόσιο φορέα, προφανώς ας θεωρήσουμε ότι ισχύουν. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση