2.7.2020 16:09

Ποιος θυμάται τον Σταμάτη Kριμιζη!...

Γράφει ο παιδικός του φίλος Τάσος Ι. Τριπολίτης

Αφιερωμένο στον κοινό μας δάσκαλο των Αγγλικών Μάρκο Δημητρίου Ψώρα

 

Ο κορωνοϊός είχε και τα θετικά του (πλην των δεκάδων αρνητικών): μας έδωσε περισσότερο χρόνο ούτως ώστε να τακτοποιήσομε τα… του οίκου μας! Έτσι σε μια γωνιά του χώρου που χρησιμοποιώ για γραφείο, ως συνταξιούχος ιατρός, βλέπω… λησμονημένο ένα «σεμνό»[1] βιβλιαράκι με τίτλο: «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα» και υπότιτλο: «Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια», Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πάνω-πάνω στο εξώφυλλο γράφει τον συγγραφέα: Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, και κάτω από τον υπότιτλο συμπληρώνει: σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρακτικάκη. Στη λευκή σελίδα που μεσολαβεί από το κυρίως κείμενο, διαβάζω μια ωραία αφιέρωση: «19 Νοεμβρίου 2018. Στον αγαπητό συμπατριώτη ιατρό[2]ΤάσσοΤριπολίτη, με θερμές ευχές για συνέχηση της προσφοράς του στην ιστορία και κουλτούρα του Βροντάδου της Χίου. Υπογραφή: Σ. Κριμιζής».

Αφορμή λοιπόν γι’αυτό μου το κείμενο μου το έδωσαν δύο γεγο­νότα. Αφενός μεν η «ανακάλυψη» του μικρού βιβλίου (γύρω στις 140 σελίδες), αφετέρου η… σιωπή του Σταμάτη (του κ. Κριμιζή, θέλω να πω) στην πρό­σφατη σχετικώς εκτόξευση (2-3 μήνες πριν;) επανδρωμένου δορυφόρου κάπου στο διάστημα[3]. Και βέβαια «η μεν σιωπή είναι – πολλές φορές – χρυσός»,όμως «και η πολλή σεμνότης βλάπτει» (Κωνσταντίνος Τσάτσος). Αλλά για να γνωρίσομε καλύτερα τον κ. Κριμιζή, αντιγράφω από το εσώφυλλο του βιβλίου που κρατώ.

«Πραγματικός πολίτης του Κόσμου, ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος τωνΗΠΑ, ο Δρ. Κριμιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, περισσό­τερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθε­τήθηκε επίσημα από τη NASA.

Επίτιμος πλέον Διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής, ο Δρ. Κριμιζής συνε­χίζει να ζει με μια βαλίτσα στο χέρι και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Τον Αύγουστο μπορείτε πάντως να τον βρείτε στον αγαπημένο του Βροντάδο στη Χίο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήρε τα πρώτα μαθήματα στην εκτόξευση ρουκετών.»

Στη συνέχεια ο κ. Κριμιζής αναφέρει ότι «λιγότεροι από 600 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει πέρα από τη Γη, ή για την ακρίβεια έχουν πετάξει σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του Διαστήματος. Ακόμη λιγότεροι, μόλις 12 άτομα, πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Apollo τον περασμένο αιώνα. Κανείς βέβαια δεν έχει ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες. Έχω τη μεγάλη τύχη (συνεχίζει ο κ. Κριμιζής), σχεδόν απίστευτη ακόμα και για μένα, να ανήκω σε ένα κλαμπ πρωτοπόρων: να αποτελώ μέλος μιας μεγάλης ομάδας ανθρώ­πων που έζησαν την αρχή της διαστημικής εποχής και βοήθησαν στην εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος. Όπως μάλιστα με ενημερώνουν, είμαι ο μοναδικός επι­στήμονας που έχει στο ενεργητικό του αποστολές προς όλους τους πλανήτες, συν το νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Έχω επίσης συμμετάσχει στην πρώτη προσεδάφιση σε αστεροειδή και ετοιμάζομαι για την εκτόξευση της πρώτης αποστολής που θα τολμήσει να πλησιάσει τον Ήλιο. Μπορεί λοιπόν να μην έχω ταξιδέψει "εκεί έξω", έχω όμως πολλούς λόγους για να αισθάνομαι περήφανος».

Σταματώντας την αντιγραφή από την εισαγωγή του βιβλίου του κ. Κριμιζή, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι εξεδόθη το 2017, έχω να παρα­τηρήσω ότι ενώ ξεκίνησε από (για) το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη το 1956, βρέθηκε να σχεδιάζει μαζί με τους συνεργάτες του αποστολές εξερευνήσεων «στον μικρό Ερμή, στη καυτή Αφροδίτη, τη φιλόξενη Γη, τον ερημικό Άρη, τον μεγαλόπρεπο Δία και τα αέρινα ξαδέλφια του Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα», όπως χαρακτηριστικά γράφει, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και τη NASA!

Αλλά, αγαπητοί αναγνώστες, για να περιγράψω τις ιστορικές απο­στολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, στις οποίες ο Δρ. Κριμιζής διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο, θα πρέπει να γράφω μήνες (ίσως και χρόνια). Θα σας συμβούλευα λοιπόν (όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες γνώσεις) να διαβάσουν κατ’αρχάς το μικρό βιβλίο του κ. Κριμιζή, ή να προσθέσουν περισσότερες γνώσεις «σκανάροντας» με κινητό ή τάμπλετ (όπως μας συμβουλεύει ο συγγραφέας) τον παρακάτω κωδικό (με εφαρμογή ανάγνωσης κωδικού QR), ή να πλη­κτρολογήσει απευθείας σε οποιονδήποτε browser τον σύνδεσμο: http://www.epbooks.gr/datafiles/extra.pdf

Κλείνω το κείμενό μου με μια προφητική – αν μου επιτρέπεται η έκφραση – φωτογραφία, όπου φαίνεται ο Σταμάτης ο Κριμιζής ανάμεσα στον Αντώνη τον Γλύκα και τον Μάρκο τον Φαφαλιό, κρατώντας ρουκέτες(πυροτεχνήματα) κάποιο Πάσχα, πολλά χρόνια πριν[4]! Δίπλα στον Μάρκο τον Φαφαλιό είναι ο Αντώνης ο Χέλιος, παλιά δόξα του τοπικού ποδο­σφαίρου. Εγώ (3 χρόνια μικρότερος) δεν φαίνομαι πουθενά.

Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να αφιερώσω το πιο πάνω κείμενό μου στον αείμνηστο ΔΑΣΚΑΛΟ μας Μάρκο Δημητρίου Ψώρα, ο οποίος μας έμαθε (μαζί με τον Σταμάτη Κριμιζή και τον Αντώνη τον Χέλιο) τα πρώτα μου Αγγλικά που μου χρειάστηκαν αργότερα, και στο Λονδίνο, και στο Σηάτλ.

 

 

Αναστ. Ι.Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

 

 

[1]     Δεν πρόκειται περί… πολυτελούς εκδόσεως!...

[2]     Υπογράφω ως παιδικός φίλος. Στην πραγματικότητα ο Σταμάτης είναι μεν γείτονάς μου, αλλά είναι 3 χρόνια μεγαλύτερος από εμένα.

[3]     Συγχωρείστε με, αλλά η μνήμη μου δεν ήταν ποτέ καλή!...

[4]     Ρουκετοπόλεμος = ένα παμπάλαιο έθιμο ρήψεως ρουκετών μεταξύ Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής. Ο κ. Κριμιζής ζούσε στην Ενορία της Παναγίας της Ερυθιανής!...

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ