10.8.2018 13:15

Ποιος θυμάται τις φωτιές του 2012 και του 2016;

Πριν από 6 χρόνια καιγόμασταν μία ακόμη φορά. Και πριν από 2 χρόνια καήκαμε και πάλι.  Το νησί θύμιζε σεληνιακό τοπίο και το όποιο πράσινο αντικαταστάθηκε από τόνους γκρι. 

150.000 στρέμματα είχαν καεί τον Αύγουστο του 12’ και 41.000 στρέμματα το 16’.  

Τη φωτιά την ξεχάσαμε γρήγορα όπως εξάλλου και τις υποσχέσεις για έργα και αποκατάσταση που ακούσαμε αμέσως μετά ότι θα ξεκινούσαν ώστε να μην βρεθούμε εκ νέου σε αντίστοιχα απρόοπτα στο μέλλον. 

Για τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές ενέργειες μέχρι σήμερα ας μη γίνει λόγος. Αν είδατε αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση στις καμένες περιοχές, άλλες τόσες θα δούνε και όσοι απέμειναν στο Μάτι Αττικής. Μόνο λόγια ξεφτισμένα πάνω σε στάχτες που κανείς δεν τα θυμάται και κανείς δεν τα λησμονεί, δείγμα και αυτό μιας πάγιας συμπεριφοράς μας ως πολίτες να καταχωνιάζουμε στο χρονοντούλαπο των αναμνήσεων ότι μας ενοχλεί και μας φέρνει αντιμέτωπους με το κακό παρελθόν μας.

Δεν επανέρχομαι στο θέμα των πυρκαγιών του 12’ για να αναφέρω τι έγινε και πως κατέληξε αυτή η ιστορία. Επανέρχομαι μόνο και μόνο για να αναρωτηθώ, όπως και άλλοι πιθανά, τι απέγινε το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την φωτιά του 16’ που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σημείο έναρξης της πυρκαγιάς: ορίζεται η περιοχή δυτικά της επαρχιακής οδού Βέσσας- Ελάτας, κατά μήκος ρέματος όπου διέρχεται η γραμμή μέσης τάσης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.- Δ.Ε.Η.», και συνεχίζει: «Αιτία: Ηλεκτρισμός, Ανάλυση Αιτιών: Βραχυκύκλωμα των ηλεκτρικών καλωδίων».

Θυμίζω ότι αμέσως μετά το Πόρισμα της Πυροσβεστικής η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών δια του Νομικού της Συμβούλου Νίκου Νύκτα, ανέλαβε να συγκεντρώσει στοιχεία για να καταφύγει δικαστικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς απαιτώντας αποζημιώσεις. Έκανε κάτι ο κ. Νύκτας άραγε ή δεν κατέληξε αυτή η ιστορία πουθενά;

Πέραν όμως της Ένωσης άγνωστο είναι αν κάποιος άλλος φορέας κινήθηκε δικαστικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Δήμος ή η Περιφέρεια έπραξαν τίποτα; Ζήτησαν αποζημιώσεις; Εκίνησαν διαδικασίες;  Άγνωστο και αυτό αν και θα έπρεπε να μας προβληματίζει πολύ περισσότερο από άλλα ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα. 

Είναι αρκετά τα ερωτήματα που προκύπτουν από τέτοιες διαδικασίες όταν την ευθύνη για μια καταστροφή ένας δημόσιος- ιδιωτικός φορέας. Ο αγρότης που καίει χόρτα και προκαλεί φωτιά για παράδειγμα, ξέρουμε ότι πάει στο Δικαστήριο. Ο δημόσιος- ιδιωτικός φορέας τύπου ΔΕΔΔΗΕ πάει; 

Ο πολίτης πληρώνει ή τρώει μια φυλακή –έστω και με αναστολή- ο δημόσιος φορέας μπαίνει στην ίδια διαδικασία; 

Καήκαμε και μυαλό ακόμη και σήμερα δεν βάλαμε παρότι στη φωτιά της Σιδηρούντας είχαμε και μία νεκρή. Κανείς δεν μας είπε αν κατηγορήθηκε κάποιος για την φωτιά... Κανείς! Ούτε βέβαια για το πόσα κατάλαβαν η Δημοτική Αρχή και η Περιφερειακή Αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα που τα έκαναν γαργάρα. Τέτοια επιτυχία.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ