21.11.2017 22:45

Ποιόν υπερασπίζουν τα πολυκαταστήματα; Όχι πάντως τους τζίρους τους…

Φαινομενικά την τσέπη τους προστατεύουν. Μια μέρα λιγότερης λειτουργίας ισοδυναμεί περίπου με άπαξ πτώση του μηνιαίου τζίρου τους περίπου κατά 3%, αν το κοιτάξει κανείς με την κοντόφθαλμη λογική των αριθμών.

Ουσιαστικά, βέβαια, αν επιβληθεί, πέρα από κάθε λογική, η απώλεια του μοναδικού αντιβιοτικού που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία για να αποφεύγει τα κρυοπαγήματα η νησιωτική οικονομία, η διαρκής πτώση του τζίρου τους σε ποσοστό γύρω στο 5%, αν βγάλουμε έναν μέσο όρο της αύξησης των ειδών κατανάλωσης. Η αύξηση στις τιμές, που αυτή τη φορά θα περάσει στον καταναλωτή, θα μειώσει την αγοραστική του δύναμη και επομένως τους πραγματικούς τζίρους και των πολυκαταστημάτων.

Η αυριανή ημέρα (22 Νοεμβρίου) δεν κατατάσσει ανάλογα με το μέγεθος χαμένους και κερδισμένους. Δέχεται πλήγμα το σύνολο της αγοράς. Δείχνουν να το ασπάζονται οι «μικροί». Χωρίς δεύτερη κουβέντα κλείνουν τα μαγαζιά τους. Από εκεί και πέρα το … στοίχημα. Πολυκαταστήματα ιδιοκτήτες των οποίων έχουν … αναμέτρηση το Δεκέμβριο εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι θα παραμείνουν κλειστά. Όσοι δεν … αγωνίζονται στις εκλογές του Επιμελητηρίου τα μασάνε ως την τελευταία στιγμή. Θα κλείσουν δυο ώρες, τρεις ώρες ή αναλόγως με το τι θα κάνει ο ανταγωνιστής.

Πλήρης αντιστροφή της κατάστασης. Οι «μικροί» συμπεριφέρονται με … μεγαλοσύνη κι οι «μεγάλοι» με μικρότητα. Ίσως γιατί τους λείπει η οργανωτική δομή που θα πείσει τις διοικήσεις τους ότι ανάμεσα στην άπαξ απώλεια ενός 3% και την πάγια απώλεια 5% από το τζίρο τους μόνο οι τυφλά δογματικοί της αγοράς δεν μπορούν σωστά να διαλέξουν.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ