6.2.2018 11:38

Ποιο μεταναστευτικό; Που το βλέπετε;

Επέστρεψε από την Αυστρία μεσοβδόμαδα ο Μαν. Βουρνοιύς και μας … σέρβιρε το μαντάτο. Κατά τους ευρωπαίους, διαπίστωσε ο δήμαρχος, δεν υφίσταται πλέον απειλή των χωρών της Ε.Ε. από το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Θεωρούν ότι με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έκλεισε ο κύκλος του κινδύνου. Λήξη συναγερμού.

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την αντιληπτικότητα του δημάρχου. Πολύ φοβάμαι ότι σωστά έπιασε το … ευρωπαϊκό παρασύνθημα. Καθαρίσαμε, είναι το γενικότερο πνεύμα που επικρατεί στην Ευρώπη και μένει πια να δούμε ποια Ευρώπη … καθάρισε.

Οι ροές όντως περιορίστηκαν. Η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση είναι μικρότερη από όση στο παρελθόν, της έκανε τη χάρη κι ο μαλακός, προς το παρόν,  χειμώνας, απέσυρε τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών και προσφύγων από τη βιτρίνα των προβληματικών της υποχρεώσεων. Ίδια, μέσα – πέρα, κατάσταση και για τις ευρωπαϊκές χώρες. Η πίεση προώθησης προσφύγων με εγκεκριμένη αίτηση ασύλου είναι μικρότερη, διευθετείτε με μεγαλύτερη άνεση από όση στο παρελθόν. Η χρηματοδότηση, τέλος, προς την Τουρκία έχει βρει τη ροή της, υποθετικά με τον ίδιο βαθμό ελέγχου (βλ. πάρτι) που συμβαίνει και στη χώρα μας, οπότε ο κύκλος των ωφελημένων κλείνει επιτυχώς.

Τι απέμεινε; Τα πέντε νησιά απροστάτευτα από μια λαίλαπα με απροσδιόριστη ημερομηνία λήξης. Δομές – σουρωτήρια, αίσθημα ανασφάλειας, μόνιμο κόστος ευκαιρίας, με τις κοινωνίες τους υποχρεωμένες να το αντιμετωπίζουν αβοήθητες. Κι έχεις πια την Ευρώπη κάπου εδώ να κλείνει το θέμα και να σου λέει φάτσα – κάρτα, ο συναγερμός έληξε!

Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τα νησιά μας. Για το μέγιστο κίνδυνο. Να χρεωθούν με τη λάντζα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης για τα επόμενα χρόνια, μόνα τους και εντελώς αβοήθητα.

Δεν αμφέβαλα παραπάνω για την αντιληπτική ικανότητα του Μαν. Βουρνού. Μεταφέρει αυτούσιο το κλίμα της Ευρώπης, της σκληρής της πτέρυγας τουλάχιστον. Τρέφω ωστόσο σοβαρότατη αμφιβολία για το κατά πόσο ο δήμαρχος Χίου αντιλαμβάνεται τη συνέπεια για το νησί μας από μια τέτοιου είδους εξέλιξη. Απλούστατα γιατί ουδέποτε την αντιλήφθηκε εδώ και τρία χρόνια.

Οι καιροί είχαν ανάγκη δημάρχου με πολιτικό ένστικτο. Μέχρι σήμερα ο Μαν. Βουρνούς δεν έδειξε ότι το διαθέτει. Η επίσκεψη στην Αυστρία να ταρακούνησε κάπως τις καταστροφικές για τον τόπο βεβαιότητες του; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ