30.8.2017 17:22

Ποια παιχνίδια πίσω από την πλάτη παίζονται στο «αθώο» ξήλωμα της Σούδας;

Προς άρση κάθε παρεξήγησης: η Σούδα έπρεπε να είχε ξηλωθεί όχι χθες, προχθές. Χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή λύση και μονιμοποιήθηκε ως καρκίνωμα στην καρδιά της πόλης. Με ευθύνες ιεραρχικά της κυβέρνησης, των ύπατων αρχόντων, που σπανίως συνυπολογίζουν και την εύρυθμη λειτουργία του νησιού, και φυσικά ως συνεργάτη του Δήμου. Έστω και τώρα καλώς ξηλώνεται.

Η σιωπή όμως για τη μετά τη Σούδα εποχή, ποιο ακριβώς σενάριο εξυπηρετεί; Γιατί υπερβήκαμε πια την εποχή της αθωότητας για να πιστεύουμε αμάσητα ότι μια ωραία πρωία ξύπνησε η δημοτική αρχή κι άρχισε να αυτενεργεί στην υπόθεση της Σούδας, εν αγνοία της κυβέρνησης και της Ύπατης Αρμοστείας. Τα συμπτώματα που μαρτυρούν έναν ανομολόγητο κοινό σχεδιασμό είναι πολλά. Η Σούδα αδειάζει, οι εργαζόμενοι της Μονομετοχικής συνεχίζουν κατά τον ίδιο αριθμό απασχολούμενοι. Η Ύπατη Αρμοστεία επεκτείνει αλλού, κατά ΒΙΑΛ μεριά, το ενδιαφέρον της. Κανένα κεντρικό ή τοπικό κυβερνητικό στέλεχος δεν δείχνει ιδιαίτερα να ενοχλείται από τις νέες συνθήκες υπερβάρυνσης της δομής της ΒΙΑΛ. Πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει ένας υπόγειος κοινός σχεδιασμός του τριγώνου κυβέρνησης – Ύπατης Αρμοστείας – Δήμου Χίου (δια της Μονομετοχικής); Πιστεύει κανείς ότι ο συνέταιρος της Σούδας, η Ύπατη Αρμοστεία, δεν έχει ενημερώσει με το νι και με το σίγμα το συνεργάτη της κ. Μουζάλα;

Σε κάποιους από τους ιθαγενείς το προσφυγικό success story της δημοτικής αρχής βρίσκει ανταπόκριση. Στηρίζεται κι από μέρος του τοπικού medioκοσμου, η στάση του οποίου ιστορικά θα διερευνηθεί για την επιρροή του από το ζεστό προσφυγικό χρήμα, κι όλα κυλούν σε χαρούμενους καλοκαιρινούς ρυθμούς.

Αυτενεργεί δηλαδή ο Δήμος με το κλείσιμο της Σούδας; Δεν υπάρχει καμία προσυμφωνία για την εξέλιξη του φαινομένου με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία; Το δημοσίευμα του Σαββάτου σε ρεπορτάζ της Αναστ. Βαμβακά στον «Ελ. Τύπο» άλλα αποκαλύπτει. Φιλοξενώντας δηλώσεις του αναπληρωτή δημάρχου Απ. Τζιώτη για την αριθμητική των δομών σε Σούδα και ΒΙΑΛ καταλήγει με την υπόσχεση του υπουργείου ότι στα τέλη Αυγούστου θα έχει καταργηθεί  ο χώρος της Σούδας.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα βρίσκεται εκτός εισαγωγικών. Τηλεφώνησα στη δημοσιογράφο και τη ρώτησα από πού προκύπτει η συγκεκριμένη αναφορά. «Από τα λεγόμενα του κ. Τζιώτη. Κατάλαβα ότι υπάρχει στενή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Άλλωστε επίκειται και η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα», μου ανέφερε, χωρίς δεύτερο δισταγμό. Πράγματι, η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Υποδοχής δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Τζιώτη.

Είναι προφανές ότι υπάρχει υπόγεια στενή επαφή Υπουργείου και Δήμου. Γιατί δεν μιλούν με ανοιχτά χαρτιά στην κοινωνία της Χίου αλλά λεονταρίζουν στις δηλώσεις εσωτερικού και τους ξεφεύγουν ψήγματα αλήθειας στις δηλώσεις ... εξωτερικού; Πότε η δημοτική αρχή θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ