8.8.2018 11:46

Πίστη, θαύμα και παντοδυναμία

Η θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου - (Ματθ. ΙΖ΄, 14-23)

Με πόνο ψυχής πλησίασε τον Χριστό ο δυστυχής πατέρας !

            Γονατιστός μπροστά Του χιλιοπαρακαλούσε να θεραπεύσει τον σεληνιαζόμενο γιό του. Ήδη είχε απευθυνθεί στους Μαθητές Του, δίχως όμως αποτέλεσμα.

            Αλλά δεν έχασε το κουράγιο του, δεν απελπίστηκε, δεν απογοητεύτηκε !

            Πίστεψε στον Χριστό, απευθύνθηκε στον Χριστό για το παιδί του !

            Και ο Χριστός επιβράβευσε την πίστη αυτή. Τίμησε και αντιδόξασε τον φλογισμένο πατέρα για την εμπιστοσύνη του. Θεράπευσε τον αγαπημένο του γιο.

            Οι Μαθητές πλησίασαν τον Διδάσκαλο. <<Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να τον θεραπεύσουμε στο όνομά Σου;>> ρώτησαν.

            <<Δια την απιστίαν υμών>> τους απήντησε ο Χριστός. Εξ αιτίας της απιστίας σας δεν το κατορθώσατε ! Διότι <<εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, ερείτε τω όρει τούτω’ Μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και μεταβήσεται’ και ουδέν αδυνατήσει υμίν>> (Ματθ. ΙΖ΄, 17-18). <<Εξ αιτίας της απιστίας σας. Σας βεβαιώ ότι, εάν έχετε πίστη σαν το σπόρο του σιναπιού θα πείτε στο βουνό αυτό΄ ΄΄Μετατοπίσου από εδώ εκεί΄΄ και θα μετατοπιστεί΄και τίποτε δεν θα σας είναι αδύνατον>>.

            Σήμερα, ζητάμε θαύματα για να πιστέψουμε !

            Και λησμονούμε ότι, η πίστη προηγείται του θαύματος και όχι το θαύμα για να πιστέψει κάποιος ! Διαφορετικά, η πίστη θα ήταν δεισιδαιμονία !

            Η πίστη προηγείται όλων ! <<Χάριτι Θεού εστέ σεσωσμένοι, δια της πίστεως>> αναφέρει ο Απόστολος Παύλος. Η χάρη του Θεού σας έσωσε, την οποία ήλκυσε (κάλεσε κοντά σας) η πίστη σας, η εμπιστοσύνη σας στον Θεό. 

            Και όταν είναι μεγάλη και ειλικρινής και όταν πρόκειται να το επιτρέψει ο Θεός –δηλαδή όταν είναι για τη σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου – θα γίνει και το θαύμα !

            Όμως, υπάρχουν και θαύματα που δεν διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά γίνονται αντιληπτά με τα μάτια της ψυχής ! Γίνονται αντιληπτά μέσα από τον βιωματικό τρόπο ζωής και τη διερεύνηση του πνευματικού κόσμου, του <<έσω>> ανθρώπου ! Και τα θαύματα αυτά είναι τα περισσότερα !

            Μεγαλύτερο θαύμα απ΄ όλα αυτά είναι η μεταστροφή του ανθρώπου, η <<καλή αλλοίωσή>> του, η απαλλαγή των παθών του, η μετάνοια και η σωτηρία του.

            Αυτό το θαύμα το αντιλαμβάνεται και το προγεύεται ο πιστός, μετανοών, άνθρωπος. Το βιώνει στην ψυχή, την καρδιά, την ύπαρξή του όλη !

            Ο Χριστός συνέχισε τον λόγο Του προς τους Μαθητές, λέγοντας: <<Τούτο το γένος ουκ εκπορεύεται, ει μη εν προσευχή και νηστεία>>. Αυτό το γένος (είδος) –των δαιμόνων, που είχαν κυριαρχήσει στον σεληνιαζόμενο νέο και τον τυραννούσαν (<<κακώς πάσχειν΄ πολλάκις γάρ πίπτει εις το πυρ και πολλάκις εις το ύδωρ>>- έπασχε δεινά΄ πολλές φορές έπεφτε μέσα στη φωτιά και πολλές φορές μέσα στο νερό) – δεν βγαίνει (απομακρύνεται) εάν δεν προσευχηθείτε και νηστεύσετε.

            Να, λοιπόν, η παραίνεση του ίδιου του Θεανθρώπου προς όλους μας: <<Νηστεύετε και προσεύχεσθε>>. Δεν είναι τούτο μια ανθρώπινη επινόηση, είναι εντολή του Θεού !

            Ο ίδιος ο Χριστός προσευχόταν και νήστευσε 40 ημέρες στην έρημο. Κατέδειξε στο ανθρώπινο γένος ότι είναι τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος !

            Και εμπράκτως υπέδειξε τον τρόπο συμπεριφοράς όλων ημών των ανθρώπων. Είναι, λοιπόν, θεοίδρυτα συστατικά, τόσο η προσευχή όσο και η νηστεία.

            Και, όπως μαρτυρούν τα λόγια του Παντοδύναμου και Φιλάνθρωπου Χριστού, είναι συστατικά που φοβούνται - <<τρέμουν>> - οι δαίμονες, οι άυλες δυνάμεις που αντιμάχονται το καλό και επηρεάζουν πολύ τον νωθρό άνθρωπο (τον μακράν του Θεού ευρισκόμενο).

            Άλλη μια απόδειξη, μέσα από το λόγια του Χριστού, στην υπό αναφορά Ευαγγελική περικοπή ότι, και πνευματικός –μη ορατός δια γυμνού οφθαλμού– κόσμος υπάρχει, και δυνάμεις του κακού-δαίμονες !

            Όμως, υπάρχει ο Παντοδύναμος και Φιλάνθρωπος Θεός. Όποιος πιστεύει σ΄ Αυτόν προσεύχεται, νηστεύει, εξομολογείται, Κοινωνεί, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε !

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ