16.9.2017 19:12

«Πισώπλατη μαχαιριά» η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.

   Επί ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, ψηφίστηκε (το 2000) νόμος που προέβλεψε μειωμένους κατά 30% συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

 Η νομοθέτηση αυτή αποτέλεσε έκτοτε μια ανάσα (έστω μικρή) για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των νησιών μας, τα οποία, (βέβαια όχι όλα), αντιμετωπίζουν διαχρονικά τις αρνητικές συνέπειες της μεγάλης θαλάσσιας απόστασης που τα χωρίζει από τον στεριανό κορμό της Χώρας μας (αυξημένα κόστη συγκοινωνιών και μεταφορών, ανασφάλεια κ.λ.π.).

   Κυρίως όμως ήταν μια ανάσα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία, (πέραν του πρόσφατου προσφυγικού προβλήματος), δέχονται από το 1974 και σχεδόν καθημερινά την στρατιωτική πίεση και απειλή της Τουρκίας.

   Δυστυχώς, με απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συγκεκριμένο μικρό αντιστάθμισμα των, ως άνω, μειονεκτημάτων των νησιών μας, θα παύσει να ισχύει από 1-1-2018. Λένε βέβαια (ως δικαιολογία) ότι είναι Μνημονιακή υποχρέωση που επέβαλαν οι δανειστές. Μπορεί όντως να είναι έτσι. Όμως, το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, μόλις πριν λίγα χρόνια, τόλμησε να αντιτάξει ένα σθεναρό ΟΧΙ και να μην εφαρμόσει αυτήν την παράλογη απαίτηση  των δανειστών. Ένα ΟΧΙ βέβαια, που, μαζί με κάποιες άλλες αρνήσεις, πιθανά να συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση τους από την εξουσία.

Είναι πολλοί οι συμπατριώτες που θέτουν ένα εύλογο και συνάμα πρακτικό ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί:

-Τί σημαίνει ή καλύτερα τί θα σημάνει η κατάργηση αυτού του «ευεργετήματος» για την τσέπη μας; Θα αυξηθούν οι τιμές, και αν ναι πόσο και ποιών αγαθών; Ας δούμε λοιπόν τί μπορεί να μας προκύψει από την 1η του προσεχούς Γενάρη και θα πλήξει νοικοκυριά και, κατά περίπτωση επιχειρήσεις:

α) Ο ήδη υφιστάμενος (από το 2000) χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. 5% θα γίνει 6%, επιφέροντας αυξήσεις (έστω μικρές) σε φάρμακα, βιβλία και περιοδικά.

β) Ο μεσαίος συντελεστής, από 9% πάει στο 13% επιφέροντας αυξήσεις έως και 4% στα παρακάτω είδη: Τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, λάδι, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά), λογ/σμούς ΔΕΗ και νερού, διαμονή σε ξενοδοχεία, αλλά ακόμη και σε ζωοτροφές, λιπάσματα και φυτοφάρμακα αυξάνοντας έτσι το κόστος της ζωϊκής και φυτικής παραγωγής.

γ) Τέλος, ο ήδη ισχύον υψηλός συντελεστής 17%, από 1-1-2018, θα σκαρφαλώσει στο εξωφρενικό 24% επιφέροντας αυξήσεις στα παρακάτω είδη έως και 6%: ρούχα, παπούτσια, καύσιμα, είδη οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, εστίαση, νερά και αναψυκτικά, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, ποτά, τσιγάρα, κόμιστρα ταξί, άνθη και φυτά καθώς επίσης και στην αγορά οικίας, αυτοκινήτου και δικύκλου.

   Με άλλα λόγια, το «μάρμαρο» και πάλι θα το πληρώσουμε οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των νησιών, μιας και ό,τι μπαίνει στο πορτοφόλι μας κάθε μήνα ξοδεύεται για πολλά από τα παραπάνω είδη. Έχει υπολογισθεί ότι, με μέση αύξηση τιμών περίπου 4%, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος των 800 ευρώ θα χάνει ετησίως μισό περίπου μισθό ή μισή σύνταξη! Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τις πρόσθετες μειώσεις που θα προκύψουν από το 2019 σε συνταξιούχους αλλά και όλους μας λόγω της μείωσης του αφορολόγητου.

  Να λοιπόν γιατί χαρακτηρίζω «πισώπλατη μαχαιριά» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των νησιών μας την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. Μια κατάργηση που, πιθανά να αναστείλει για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση με πρόφαση το προσφυγικό πρόβλημα εφ' όσον εκδηλωθούν αντιδράσεις στα νησιά μας. Η λύση όμως δεν είναι αυτή. Λύση είναι να πάρουν πίσω αυτήν την απόφαση, όπως δηλαδή έχουν κάνει οι Κυβερνώντες και σε άλλες περιπτώσεις.

  Περιπτώσεις δηλαδή που αγνόησαν τις Μνημονιακές υποχρεώσεις της Χώρας όταν αυτό επέβαλαν π.χ. κοινωνικοί λόγοι. Εδώ, την «αθέτηση» της υποχρέωσης τήρησης μιας ανόητης και παράλογης Μνημονιακής δέσμευσης, την επιβάλουν λόγοι καθαρά εθνικοί και όχι στενά οικονομικοί ή οικονομοίστικοι. Αυτό ας αντιληφθούν και ας προτάξουν τουλάχιστον οι τρείς (3) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Χίου και Σάμου και ας απειλήσουν ακόμη και με πτώση την Κυβέρνηση αν δεν πάρει πίσω αυτό το κατάπτυστο μέτρο.

  Ακραία μέτρα (όπως στην περίπτωσή μας), απαιτούν ενίοτε ακραίες αντιδράσεις. Θα τολμήσουν άραγε οι τρείς Βουλευτές να αντιδράσουν;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ