14.4.2017 10:38

Πιο μεγάλη ζημιά κι απ’ το ατελέσφορο κυνήγι 30 χρόνων του αεροδρομίου το μαρτύριο του ρουκετοπόλεμου

Μια αδυναμία, όσο την ξέρεις εσύ και ο κλειστός σου περίγυρος, είναι μια μικρή αδυναμία. Μόλις διαφύγει από τα «κλειστά σύνορα» μεγαλώνει, σε εκθέτει, καμιά φορά κι ανεπανόρθωτα.

Η ζημιά του ρουκετοπόλεμου στη δημόσια – τουριστική εικόνα της Χίου είναι η πιο βαριά των τελευταίων χρόνων. Η αδυναμία εκσυγχρονισμού της βασικής υποδομής, του αεροδρομίου μας, εδώ και 30 χρόνια, είναι μεν ισχυρή, έμενε όμως μεταξύ γνωστών και φίλων. Τη γνωρίζαμε εμείς, για αυτό και κανένας – πλην Φεγγουδάκη – δεν ανέλαβε το ρίσκο άλλης ξενοδοχειακής επένδυσης και οι ελάχιστες αεροπορικές εταιρείες που μας προσέγγισαν και σύντομα μας κούνησαν μαντίλι. Ως εκεί, έβλαψε την τσέπη μας, δεν σμπαράλιασε την εικόνα μας.

Το πλήγμα της ακύρωσης του ρουκετοπόλεμου θα ήταν επίσης περιορισμένο αν συνέβαινε τον καιρό που το έθιμο ήταν υπόθεση μοναχά Αγιομαρκούσων και Ερειθιανούσων. Θα ‘ταν ας πούμε αντίστοιχο αν χάνονταν το έθιμο του Αγά ή του νεκρού στο Συκούση. Σοβαρή ζημιά στην εθιμική μας παράδοση αλλά ως εκεί. Η ζωή και η κοινωνία θα έπαιρναν το δρόμο τους. Θα έβρισκαν την αντικατάσταση τους σε ένα άλλο χωριό της Χίου.

Με το ρουκετοπόλεμο της δεκαετίας του 2.000 στο νησί δωρήθηκε μια δυνατότητα δημόσιας δωρεάν προβολής. Πόσοι τόποι την απολαμβάνουν; Ό,τι δεν πέτυχε ο Βροντάδος με τη βαριά βιομηχανία του, το στόλο του, το πετύχαινε με τον οπλισμό της ρουκέτας του. Αδιανόητο μεν, υποκύπτει στους σύγχρονους όρους δημοσιότητας δε.

Τώρα 6 σπίτια – Βρονταδούσων μάλιστα – δεν διαισθάνονται τη ζημιά που προκαλούν στον τόπο. Με το δίκιο τους, αλλά εκτός ορίων. Χάνοντας το ρουκετοπόλεμο η Χίος χάνει τον πιο δυνατό παγκόσμιο κράχτη της. Κραυγάζει με όλη της την ένταση «είμαι ανίκανη να συμπεριληφθώ στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, παρατήστε με».

Δεν είναι υπερβολές όλα αυτά. Ελάτε στη θέση του κάθε μελλοντικού Κολλάκη. Σχεδιάζοντας μια σοβαρή τουριστική επένδυση στηρίζεσαι στο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα του τόπου. Δίχως αυτά θα ‘ταν σαν να στεινες ένα πολυτελές εστιατόριο στα Ταμπάκικα την εποχή λειτουργίας των βυρσοδεψείων.

Η απώλεια του ρουκετοπόλεμου είναι τραγική για την επιχείρηση τουριστικής ανάκαμψης της Χίου και προσέλκυσης τουριστικών επενδύσεων. Ποια μονοπάτια, ποια σπήλαια, ποιες ορχιδέες, ποια μεσαιωνικά χωριά; Ο βασιλιάς κινδυνεύει να πεθάνει. Τα 6 σπιτικά αναλαμβάνουν το αποκλειστικό  βάρος της ευθύνης του πιο ισχυρού πλήγματος στην οικονομική μετεξέλιξη του τόπου; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ