3.12.2019 10:11

Περιφερειακός Κάστρου

Για την αποκατάσταση ιστορικών αληθειών πρέπει να διορθώσουμε ένα δημοσίευμα, το οποίον αφορά στον «εμπνευστή»  της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου του Κάστρου στην πόλη της Χίου.

Το δημοσίευμα είναι το παρακάτω:

«Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι με αφορμή την παρέμβαση του Μάρκου Τριπολίτη στο Politischios.gr το πολυσυζητημένο έργο του περιφερειακού δρόμου του Κάστρου, το οποίο εμπνεύστηκε ο πρώην Δήμαρχος Μάρκος Μενής αλλά λόγω συγκυριών έμεινε μόνο στο επίπεδο των προθέσεων.»

Όμως η ιστορική αλήθεια είναι η εξής:

Το έργο εμπνεύστηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 70  ο μηχανικός Αδαμάντιος Σαλιάρης. Τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα από τους Δήμους για την σύνταξη μελέτης τέτοιας κλίμακος, ούτε βεβαίως για την κατασκευή του έργου.

Η νέα δημοτική αρχή, η οποία με περιπετειώδη τρόπο, ενίκησε στις εκλογές στα τέλη του 1982, άρχισε αμέσως  την υλοποίηση του έργου, μόλις ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 1983. Η ιδέα περί αυτού, ανήκε σε σύμβουλο της πλειοψηφίας, την οποίαν ασπάσθηκε με ενθουσιασμό ο νέος Δήμαρχος Ιωάννης Μπουμπάρης. Ο σύμβουλος αυτός είχε ενημερωθεί σχετικώς από τον αείμνηστο Διαμαντή.

Ο ίδιος κατόπιν εντολής του Δημάρχου, μετέβη στην Αθήνα και εξασφάλισε την άδεια περί Αιγιαλού και Παραλίας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μέσα σε ένα μήνα! Αυτό λόγω… γνωριμιών!! Άρα η σχετική άδεια υπάρχει. Ας ερωτηθεί περί αυτού ο κ. Κοτσιφάκης Ιωάννης.

Έμενε η  άδεια της αρχαιολογίας…

Παρά το γεγονός ότι τα προσχέδια εξασφάλιζαν το «έναλιον» του κάστρου και επί πλέον διέσωζαν αυτό από την διαβρωτική επιρροή της θαλάσσης, η τότε προϊσταμένη ηρνείτο με απίθανο πείσμα!!! Προφανώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να χωνέψει την ήττα του στις τοπικές εκλογές από ανεξάρτητο συνδυασμό, μη ελεγχόμενο από αυτό…. Ο Δήμαρχος Βροντάδου, τότε εσιωπούσε…..

Εισηγήθηκαν σύμβουλοι του Δημάρχου Χίου, να δοθεί μάχη και έντονη δημοσιότητα για το θέμα. Είχε δε ενδιαφερθεί και μεγάλος σε οικονομική δύναμη εφοπλιστής, ίνα συνδράμει «ποικιλοτρόπως» ώστε να υλοποιηθεί το έργο, το οποίο «έβλεπε» πολύ μπροστά…

Ο Μπουμπάρης δίστασε και ανέκρουσε πρίμα… Το έργο εγκατελείφθη και μόνον ο Μενής αντελήφθη την χρησιμότητα του, όταν εξελέγη το 2002 και Δήμαρχος Χίου. Είκοσι χρόνια μετά!!! Όμως δια της γνωστής αριστεροπασοκικής πρακτικής, τού «αποφασίζω και διατάσσω», τα έκανε μαντάρα… Μετά από άλλα 17 έτη, το θέμα επιτέλους επανέρχεται… Έχει την δυνατότητα υλοποιήσεως του η νέα Δημοτική Αρχή; Σταμάτη Κάρμαντζη τι λές;

Ειρήσθω εν παρόδω: Θεωρώ τον Μάρκο ως τον καλύτερο Δήμαρχο του νησιού, παρά τα τσαμπουκικά του και λοιπές…σπατάλες και αστοχίες!!

Αυτά για την ιστορική αλήθεια

ΣΗΜ: Δεν επιθυμεί του δημοσιοποίηση του ονόματος του ο τότε δημοτικός σύμβουλος.

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ