17.1.2017 9:39

Πειράζει που δεν καταλάβαμε πολλά;

Φλέρταρε με τη μετατροπή της σε φιέστα η δημόσια διαβούλευση για το λιμενικό master plan και με την ολοκλήρωση της μάλλον άφησε αναπάντητα περισσότερα ερωτήματα από όσα κλήθηκε να λύσει.

Η βελτίωση της κύριας λιμενικής υποδομής είναι στόχος επιθυμητός για όλους, με εξαίρεση, ίσως, όσους θεωρούν ότι η στατικότητα είναι παράγοντας ανάπτυξης. Μάλλον δεν γίνεται τις τελευταίες μέρες τόσος θόρυβος για να συμφωνήσουμε όλοι μας ότι θα θέλαμε πιο σύγχρονο λιμάνι από το υφιστάμενο.

Οι πιο υποψιασμένοι νοιώσαμε ότι υπάρχουν συνοδευτικές ευχάριστες ειδήσεις, ικανές να ωθήσουν την υπόθεση δυο σκαλοπάτια παραπέρα. Η θεατή κι αθέατη αυτόβουλη εμπλοκή του Ιδρύματος «Μ. Τσάκος» προϊδέαζε πως την επομένη της παρουσίασης θα είχαμε χειροπιαστές αποδείξεις του ενδιαφέροντος κορυφαίου ιδιωτικού παράγοντα του τόπου. Δεν κατατέθηκε.

Το Ίδρυμα περιορίστηκε στο συντονισμό της δημόσιας συζήτησης, την αναβάθμισε ασφαλώς με την πρόσκληση σημαντικών προσωπικοτήτων της λιμενικής επιστήμης, πλην όμως άφησε στους πάντες την αίσθηση του ανολοκλήρωτου.

Τελικά καταλήξαμε με την απορία, γιατί χρειάστηκε να δοθεί τόση επισημότητα και να καλλιεργηθούν προσδοκίες, αφού το μέλλον της επόμενης φάσης είναι αβέβαιο; Σε ποια βάση θα εξελιχθεί η συζήτηση, καθώς μόνο για τις μελέτες των απαραίτητων επεμβάσεων θα απαιτηθεί ποσό μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει; Γιατί έπρεπε τόσο βεβιασμένα να ξεστρατήσει το ενδιαφέρον ενός ολόκληρου νησιού από το προσφυγικό για μια υπόθεση η οποία σήμερα βρίσκεται ακριβώς στο στατικό σημείο που την είχαμε αφήσει και προχθές;

Η αυτόβουλη – επαναλαμβάνω – εμπλοκή του Ιδρύματος «Μ. Τσάκος» προσέδωσε κύρος και επιστημοσύνη στη δουλειά που έχει γίνει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Η οντότητα και οι δυνατότητες ωστόσο του Ιδρύματος δεν του πρέπουν ένα ρόλο απλού συντονιστή. Επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ανάγκη το master plan κι η Χίος προσβλέπει σε μια επένδυση ανάλογης της εμβέλειας ενός Τσάκου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ