19.9.2017 11:27

Το παράδειγμα του Προκόπιου και η αγνώστου τύχης διαθήκη του Διονύσιου

Το ‘χει προβλέψει κι αυτό η λαϊκή σοφία. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, έχει πει. Το αυτό ισχύει, προφανώς, κατ’ αναλογία σε μεγαλύτερο βαθμό, για τα αρχιερατικά άμφια. Αυτά τιμώνται ασφαλώς εν ζωή με το κήρυγμα, προπαντός βέβαια με την ίδια τη βιωτή, γράφουν όμως ιστορία μετά θάνατον.

Ο μακαριστός Προκόπιος, καταγόμενος από το Βουνό της Χίου, απέδειξε και μετά θάνατον ότι αποτέλεσε αρχιερατική προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας. Συνέταξε τη διαθήκη του και μοίρασε όσα ιμάτια απέκτησε εγκόσμια, όπως θα το έκανε το υπόδειγμα χριστιανού.

  • Τη βιβλιοθήκη του – και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά από αυτήν ως βασικό πλούτο του – παραχωρεί στη μέλλουσα να λειτουργήσει Βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.  
  • Τα αρχιερατικά άμφια που και ο ίδιος κληρονόμησε από τον Γέροντα του, παραχωρεί  για να λειτουργήσει Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως.
  • Τις μήτρες, τις ράβδους, τους Σταυρούς και τα Εγκόλπια επίσης στο Μουσείο, με την παράκληση να γίνουν τρεις ολοκληρωμένες αρχιερατικές στολές για το Μητροπολιτικό Ναό, για τον Καθεδρικό Ναό της Καβάλας και την εκκλησία της Αναλήψεων στο χωριό καταγωγής του.
  • Στους συγγενείς του αφήνει ... την ευλογία του και την ευχή του για προκοπή σε ό,τι καταπιάνονται.
  • Τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του ζητά να κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό Εκκλησιαστικών Υποτροφιών, στον εξοπλισμό του Κέντρου Φροντίδας Χρονίων Πασχόντων, στην ανακαίνιση της Κατασκηνώσεως, στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως και στο Κεντρικό Ταμείο Ευποιϊας.

«Τά διαθέσιμα αὐτά ἀνήκουν εἰς τήν ἱ.Μητρόπολιν διά τούς ὡρισμένους σκοπούς καί οὐδεμίαν σχέσιν ἔχουν οἱ συγγενεῖς μου. Τούς ἀνεψιούς μου παρακαλῶ, μάλιστα, ἄν ἔχουν τήν δυνατότητα νά χορηγοῦν διά τοῦ Ταμείου Ὑποτροφιῶν ἀνά μίαν ὑποτροφίαν εἰς μνήμην ἐκείνου, πού τούς συμπαρεστάθη κατά τούς δυσκόλους πρώτους χρόνους τῆς ὀρφανίας των, ὅπως καί ὁ ἴδιος παρομοίως εὐηργετήθη», καταλήγει.

Αυτός ήταν ο Προκόπιος, ο κατά κόσμον Μιχαήλ Τσακουμάκας από το Βουνό της Χίου. Περιέγραψε ο ίδιος τον εαυτό του μέσα από τη διαθήκη του.

Συνειρμικά έρχεται στο νου το ερώτημα: δεν όφειλε να μάθει η Χίος αν υπήρξε και τι έγραφε η διαθήκη του μακαριστού Διονυσίου; Ποιοι συνέβαλαν να λησμονηθεί τόσο σύντομα η υπόθεση; Γιατί επέτρεψαν η συγκεκριμένη απορία να συνδέεται με τη μνήμη του μακαριστού Επισκόπου Χίου;

Για το τέλος κράτησα τις πραγματικές προτροπές του Προκόπιου: «Μέ τήν συγγνώμην καί τήν ἀγάπην ὑπερβαίνονται αἱ ποικίλαι ἀρνητικαί περιστάσεις τοῦ βίου. Ἡ φιλαδελφία καί ἡ διάθεσις ἀνιδιοτελοῦς συμπαραστάσεως προσδίδει τό ἀληθινόν νόημα εἰς τήν ζωήν καί ἐλαφρύνεται ὁ βαρύς ζυγός τῶν περισπασμῶν. Μόνον νά ἀγαπᾶμε. Νά μή μνησικακοῦμε. Πάντοτε νά συγχωροῦμε.»

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ