29.4.2014 14:14

Το παραβάν της ελπίδας

Η Χίος της ιστορίας και της δημοκρατίας, της μαστίχας ,του σχίνου και της ναυτοσύνης ,η Χίος των μεγάλων δυνατοτήτων και των μεγάλων Αναγκών, που χρόνια τώρα καθηλωμένη και στάσιμη ελπίζει ,αγκομαχώντας  να κρατηθεί στον εθνικό κορμό, ένα νησί άλλοτε περήφανο και δυνατό ,που σήμερα διώχνει τα νιάτα του στις ξένες αγορές  και αδυνατεί να θρέψει τους ανθρώπους  και να δώσει ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία του..

Η Χίος που χρόνια τώρα είχε υιοθετηθεί πολιτικά από τα κόμματα της κατοπινής συμφοράς της ΝΔ και του ΠAΣΟΚ, και στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, που λόγια  υποσχέσεις και οράματα  αποδειχθήκαν  προφάσεις και ανοησίες  για  να υπηρετηθούν τελικά ταξικές πολιτικές  σε βάρος της κοινωνίας και των αναγκών της .

Συνέδρια  και ακριβές δημόσιες σχέσεις ,φαραωνισμοί και ουτοπίες ,ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες , αναθέσεις, ξέχειλη αδιαφάνεια και διαπλοκή, ανεπάρκεια και κομματισμός όλα αυτά  ρίζωσαν στη πολιτική ζωή μας και με την δική μας (λαική) ευθύνη και ανοχή.

Η Χίος των ανολοκλήρωτων έργων, η διψασμένη Χίος της κουτουράδας και του περίπου, η Χίος της πρωτοπορίας στην απάτη και την  αρπακτή, των Σωλήνων του Ναγού, της Μαρίνας, του Σαραπειού, της Κόρης το Γεφύρι, του Αίπους  του Κορακάρη…των Θείων αναδόχων.

Η Χίος του Μπλέ και του Πράσινου, σήμερα  μαυρισμένη και καμμένη, από την αδιαφορία   των κομματικών εκπροσώπων της οι οποίοι τώρα   αναζητούν απαλλαγή και παραλλαγή στην δήθεν κομματική ανεξαρτησία  .

Το τοπικό κατεστημένο, που χρόνια τώρα παρόπλισε και παγίδεψε το νησί και το μπλοκαρε στην απομόνωση στην αποπαραγωγή και την αβεβαιότητα, σήμερα  ξεχνώντας την πολιτική ομοφοβία του χθες, επισημοποιεί  πολιτικούς  γάμους ,και αναζητεί εφεδρείες, για να παρατείνει όσο γίνεται την  παρουσία του.

Δυστυχώς πόλη και νομός δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν  και να υπερηφανευτούν από την πολιτική που άσκησαν όλοι μαζί, αλλά και ένας ένας ξεχωριστά  διάφοροι μοιραίοι και μέτριοι, Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, Υπουργοί, Βουλευτές ,Νομάρχες , Δήμαρχοι, παρατρεχάμενοι και πρωτοκλασάτοι έμμισθοι  επαγγελματίες αποδέκτες των συναφών Πολυ-ωφελημάτων.

 

Όλοι αυτοί σήμερα, οι αίτιοι και υπαίτιοι που ναρκοθέτησαν το μέλλον της νέας γενιάς μας,  συστήνονται  οι καταλληλότεροι, οι απαραίτητοι, οι φωστήρες  και οι σωτήρες του τόπου ,οι αναγκαίοι..

Μην τους πιστέψετε.

Είναι οι  αυτόκλητοι υπηρέτες των μνημονιακών κυβερνήσεων, αδιάφοροι και αμέτοχοι στους καημούς και στους πόνους της κοινωνίας που γέννησαν τα μνημόνια της συμφοράς, επαγγελματίες και ιδιοτελείς πάροχοι ελεημοσύνης και υστεροβουλίας.

 Όλοι αυτοί που κατάντησαν την  Χίο ένα απρόσιτο νησί στο έλεος των εφοπλιστικών συμφερόντων ,και βουλιμιών των καρτέλ και των μονοπωλίων των μεταφορικών εταιρειών και των εφοπλιστών..

 

 

Αυτή η ζοφερή και αδιέξοδη πορεία της Χίου μπορεί να ανατραπεί.

Η Χίος δεν αξίζει την προοπτική της φτώχιας,  της στέρησης της ελεημοσύνης της παραίτησης και της υποταγής.

Περίσσεψαν  επικίνδυνα οι  ανάγκες της κοινωνίας  αλλά μεγαλώσαμε και εμείς, και ωριμάσαμε για να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις απαιτήσεις του Χιώτικου λαού.

Γιαυτό φτιάξαμε την Χιακή Συμπολιτεία, λίγοι στην αρχή ,αλλά με ευχάριστες εκπλήξεις  στην συνέχεια, ως μια προσπάθεια και ανάγκη που έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά.

Αυτά που μέχρι χθες απλώς τα σχολιάζαμε και ευχόμαστε, σήμερα τα σχεδιάσαμε και τα υλοποιούμε  συλλογικά και δημοκρατικά όλοι μαζί οι άνθρωποι της  Χιακής Συμπολιτείας  με την Ερμιόνη Φρεζούλη πρωταγωνιστές την επόμενη περίοδο.

 

 Με αυτές τις σκέψεις συμμετέχω  στην Χιακή Συμπολιτεία, με αυτές τις σκέψεις μπαίνω στο Παραβάν, και τραβώ την κουρτίνα στο χθες της συμφοράς .Γιατί ως πολίτης με προβλήματα και ανάγκες  , κάτι πρέπει να σκεφτώ, κάτι πρέπει να κάνω. Τόσο απλά.

 

ΥΓ

Ίσως για λόγους ιστορικής καταγραφής και δικαιοσύνης επιβάλλεται να ξεχωρίσει ο  αείμνηστος Καλουτάς, ως έντιμος και ωφέλιμος, που όμως και αυτός πολεμήθηκε και υπονομεύτηκε από το τότε δικομματικό κατεστημένο.

Χίος 29-4-2014

Μιχάλης Σφυράκης

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ