13.1.2014 13:29

Πανεπιστημιούπολη …αθιγγάνων - Χίου ή Πρυτανεία Πανεπιστημίου Λέσβου;

Η στήλη ήτο ένας απ’ αυτούς που υποστήριξαν ότι η ίδρυση Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαζί  με το Ομήρειο των Ξυλάδων και το Στρατό, ήταν και παραμένουν – έμμεσα- στρατηγικοί σχεδιασμοί διατήρησης της πνευματικής, επιστημονικής, αμυντικής και οικονομικής στήριξης του τόπου.
Ως τόπος με οικονομικές δυνατότητες και κληροδοτήματα, πρώτη η Χίος μακράν των άλλων νησιών, φρόντισε να προικίσει το Πανεπιστήμιο εν τη γενέση του και χωρίς κανένα όρο με κτίσματα και οικόπεδα ιδιαιτέρας μεγάλης  αξίας, όπως: ακίνητο οδού Βουλγαροκτόνου στην Αθήνα όπου η Διοίκηση και οι κεντρικές Υπηρεσίες, το πρώην Ορφανοτροφείο ή πρώην Οικοκυρική  Σχολή, το Τάγμα Παντελεήμονος που φιλοξενεί τις Φοιτητικές Εστίες, το πρώην Γυμνάσιο Θηλέων δίπλα στη Βιβλιοθήκη και άλλα που πιθανά μου διαφεύγουν.
Περί το 1990 με κρατικά ή ΕΟΚικά χρήματα αγοράσθηκε η μισή ιδιοκτησία Ζαφειράκη και περί το 2.005 με δωρεές  οικογενειών κ.κ. Ν. Λω και Π.  Καλαμωτούση, στην ίδια θέση, οι ιδιοκτησίες (πρώην βυρσοδεψία) Καραμαούνα και Μερούση για να ανεγερθεί  η ενιαία Πανεπιστημιούπολη.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε και Επιτροπή Σδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία,που κατά τις προσπάθειες ξεχόντων Χίων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.  Αιτία (κατά την άποψη της στήλης) η έλλειψη ουσιώδους επαφής και συνεργασίας των εκάστοτε Πρυτανικών Αρχών,που ζητούσαν  κι έπαιρναν χωρίς να δίδουν και να αναγνωρίζουν.
Στο μεταξύ, με διάφορες ανακοινώσεις έδιδαν την αίσθηση ότι αγωνίζονται να προάγουν τοπικά την ανέλιξη του Πανεπιστημίου που φυσικό  τμήμα της είναι και παραμένει η ανέγερση Πανεπιστημιούπολης στο χώρο των πρώην βυρσοδεψείων.
Τελευταία, αφού είχε προηγούμενα  προανακοινωθεί (;) και ενώ από τον Τύπο της γείτονος νήσου ανεκοινώνοντο πιστώσεις για ανέγερση Πανεπιστημιακών Σχολών στη Λέσβο, η Πρυτανεία μας ανακοίνωσε ότι  το υπέδαφος στα Βυρσοδεψεία  αδυνατεί να «φιλοξενήσει» τα κτίρια που προβλέπουν ή θα προβλέψουν οι μελέτες.
Η Πρυτανεία πρέπει κάποτε να αντιληφθεί ότι η Χίος διαθέτει περί τους 250 μηχανικούς, πολλοί από τους οποίους ενδιαφέρονται  και γνωρίζουν να διαβάσουν μελέτες και να εκτιμήσουν τα συμπεράσματα τους.
Ότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει για τις ενέργειες και δράσεις όλων των Πρυτανικών Αρχών σε θέματα σχεδιασμού και υπολογισμών και των  πιστώσεων που διατέθηκαν για τη Χίο και τα άλλα νησιά. Και τέλος ότι η επιστήμη και η προϊστορία κτιρίων στην περιοχή δεν φαίνεται να συντάσσονται  με οποιανδήποτε θεωρητική προσέγγιση για  το υπέδαφος, μια και τα κτίρια που  προϋπάρχουν από δεκάδες χρόνια δεν έχουν εμφανίσει σοβαρές αστοχίες.
Επισημαίνεται η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων χωρίς προβλήματα στην Προκυμαία επί προσχώσεων που δημιούργησαν τον λιμένα Χίου.
Το σημείωμα «αφιερώνεται» και στους ελαφροχέρηδες, που εκμεταλλευόμενοι την απραξία και την ουσιώδη έλλειψη λήψης μέτρων φύλαξης από τη Δ/ση του Παν. Αιγαίου, μας  «υπενθύμισαν» ότι υπάρχει και η μελλοντική Πανεπιστημιούπολη.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ