21.12.2019 15:33

Παιχνίδι με τη φωτιά η ανάπτυξη μεταναστευτικών δομών στα νησιά μας

Τα πρώτα δείγματα γραφής εδραίωναν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν και για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης το ίδιο καλά προετοιμασμένη όσο και στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα που κλήθηκε να χειριστεί.

Ένταξη του Μεταναστευτικής Πολιτικής στις φτερούγες του Υπουργείου του Πολίτη. Η εκτράχυνση της μεταναστευτικής κρίσης επί ΣΥΡΙΖΑ είχε πια σοβαρές επιπτώσεις κοινωνικής συνοχής.

Ανάθεση ρόλου υπουργού σε έναν διπλωμάτη. Η λύση του μεταναστευτικού θα έχει βιώσιμη μορφή μόνο με ένταση της διπλωματίας.

Καθαρές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης για την εθνική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολυεπίπεδη ανάγνωση των επιπτώσεων της κρίσης και σαφείς αποστάσεις από τους σφιχτούς εναγκαλισμούς με τη λογική εκχώρησης του πρώτου λόγου στις Μ.Κ.Ο. και τους εκπροσώπους τους από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνητικό σχέδιο δεν είχε λάβει υπόψη όσο θα έπρεπε τον αστάθμητο παράγοντα. Η Τουρκική πολιτική ηγεσία, ζαλισμένη από το ξεσάλωμα παράλογων διεκδικήσεων, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και από παράγοντας επίλυσης επιλέγει το ρόλο του σεναριογράφου σε μια κρίση με παγκόσμιες επιπτώσεις. Βρίσκει στις δυσκολίες που γεννά για τη χώρα μας και την Ευρώπη η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού τις συμμαχίες που της στερούν οι αδιανόητες αξιώσεις της στο Αιγαίο. Εκβιάζει ανερυθρίαστα.

Έχει πετύχει ήδη μια νίκη, απαιτώντας από τις ευάλωτες τότε Ε.Ε. και Ελλάδα τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στα νησιά της παραμεθορίου βάζοντας το χρόνο να δουλεύει για τις μελλοντικές επιδιώξεις της.

Ο Ερντογάν ανοιγοκλείνει την κάνουλα των ροών, τα νησιά ξεπερνούν ήδη τα όρια τους, η ηπειρωτική χώρα είναι απροετοίμαστη να μοιραστεί το βάρος διαχείρισης μιας δύσκολης κατάστασης.

Το κυβερνητικό σχέδιο με τις γιγάντιες υπερδομές στα νησιά καταστρέφει κάθε ως τότε στιβαρή προσπάθεια στροφής της πολιτικής της χώρας. Στα νησιά, αν εφαρμοστεί, μονιμοποιείται μια εθνικά και ιστορικά επιζήμια κατάσταση, με άγνωστες τις προεκτάσεις της και την εξέλιξη της.

Οι τοπικές κοινωνίες δικαίως αντιδρούν. Θεσμικά, με εξαίρεση την παραφωνία του κυβερνητικού βουλευτή, ζητούν από την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι μικρή σημασία έχει αν μια δομή θα έχει έδρα το Χαλκειός, το Πιτυός, το Αίπος ή οπουδήποτε αλλού. Η πολύμηνη παρουσία μεταναστευτικού πληθυσμού  στα νησιά θέτει θέμα σοβαρών, ορατών και αόρατων, εθνικών κινδύνων. Κάθε παράμετρος πέρα από αυτή είναι υποδεέστερη  και ανάξια λόγου.

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει  τον επώδυνο ρόλο να χαράξει στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης εξ’ ονόματος όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κάθε λύση όμως πρωτίστως οφείλει να προασπίζεται την εθνική ασφάλεια στην επηρεαζόμενη από την μεταναστευτική κρίση ζώνη της νησιωτικής παραμεθορίου. Παιχνίδι με τη φωτιά δεν δικαιολογεί καμία επίκληση κατεπείγοντος, ανθρωπισμού ή αδυναμίας εφαρμογής εναλλακτικών λύσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός το κατανοεί και θα επιβάλλει ο ίδιος προσωπικά νέο σχεδιασμό, στον οποίο τα νησιά υποδοχής δεν θα έχουν καμία άλλη ανάμειξη πέρα από τη βασική ταυτοποίηση. Και στο τέλος θα εκθέσει τους βασιλικότερους του βασιλέως ή όσους, ενώ έχουν την κομματική ευθύνη να μεταφέρουν τις θέσεις των νησιών μας, σφυρίζουν κλέφτικα.

Η κυβέρνηση και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχουν ανάγκη τους κόλακες ακόμα και στις εμφανώς λαθεμένες επιλογές τους. Χρειάζονται την ένταση της υπόδειξης του εθνικού συμφέροντος κι όλοι οι νησιώτες με επίγνωση του ρόλου μας προς εκεί θα τους κατευθύνουμε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ