27.2.2017 13:52

+ Π. ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ -Υπόδειγμα ρόλου ιερέα του μέλλοντος μας

«Μου ‘παν πως αγαπάς την Αμανή. Ένα να ξέρεις. Η καλύτερη λύση για τον τόπο μας είναι ο Μουσουρούλης. Δεν με ξέρεις. Είμαι ο παπά Μουσουρούλης. Ρώτα και θα μάθεις.»

Υποβλητικά και αποφασιστικά στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου ήταν ο παπά Μουσουρουλ – αγάς, όπως έμαθα αργότερα ότι τον φώναζαν. Πρώτη φορά άκουγα τη φωνή του στη προεκλογική περίοδο στην οποία ο ανιψιός του Κωστής διεκδικούσε την εκλογή του ως βουλευτής του νομού. Ρώτησα κι έμαθα. Για τον παπά η απόφαση να στηρίξει υποψήφιο της Δεξιάς, στενό συγγενή του έστω, ήταν σαν να αλλαξοπιστούσε. Ούτε είχε διανοηθεί ποτέ του ότι μέσα στο παραβάν θα διάλεγε ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Ρώτησα κι έμαθα πως το θράσος ενός ανθρώπου να τηλεφωνεί στον κάθε άγνωστο και να δίνει ως εγγύηση το όνομα του πήγαζε απ’ την υπερβατικότητα του χαρακτήρα του και την αυτοπεποίθηση του βιογραφικού του.

Τάχθηκε να διακονεί τις μικρές κοινωνίες της γενέτειρας του και στέρησε από εμάς τους υπόλοιπους ένα ιερατικό πρότυπο. Δεκαετίες ολόκληρες ο παπά Μουσουρούλης πότιζε το ράσο του με σεβασμό, επιβάλλοντας ως απολύτως φυσιολογική την πλήρη κοινωνικοποίηση των ιερέων, ό,τι δεν τολμά η Εκκλησία ούτε στις μέρες μας. Δεν έκρυβε τα πάθη του, τα υπερασπίζονταν ως άνθρωπος, γιατί ήξερε ότι κάθε φορά που ατένιζε τον ουρανό το βλέμμα του ήταν καθάριο, απαλλαγμένο από σκοπιμότητες.

Η Γυμναστική Ακαδημία ήταν το αρχικό του όνειρο, κατέληξε τελικά στην Ιερατική Σχολή. Απόφοιτος της σε μια εποχή που το κομπόδεμα του ιερέα δεν είχε εξάρτηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πώς να ανοίξει το χέρι και τι να πάρει απ’ το μόχθο των Πισπιλουντιανών, των Αφροδισιανών, των Βολισσιανών εκείνα τα χρόνια; Πέρασε πια στην Ιστορία ως τον ιερέα που δεν καταδέχτηκε ποτέ να πάρει το παραμικρό για τη συμμετοχή του στη … διαμεσολάβηση με το Θεό, σε ένα απ’ τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Ο ακατάδεχτος και υπερήφανος παπάς είχε να μεγαλώσει κι άλλα στόματα, πέρα απ’ το δικό του, που, παρεμπιπτόντως, δεν σταματούσε να καπνίζει. Το πρωί στην Εκκλησιά εξαντλούσε το πνεύμα του. Μόλις πετούσε το ράσο από πάνω του εξαντλούσε το κορμί του. Στην οικοδομή μέχρι αργά ή στο ελαιοτριβείο. Τα πάντα δοκίμασε επί γης για τον δικό του επιούσιο, δίχως ντροπές για το σχήμα. Επίμονος στη ζωή του κι ακούραστος στην υλοποίηση κάθε σκέψης του. Μέχρι εμφιάλωση νερού δοκίμασε και τώρα στα τελευταία του ακόμα ρωτούσε να μάθει για τα προτερήματα του γάλακτος απ’ τα γαϊδούρια.

Ρωτούσε, ρωτούσε, χαρακτηριστικό ενός προοδευτικού και φιλομαθή ανθρώπου. Του άρεσε η γνώση και την αφομοίωνε. Επιστρέφοντας απ’ το ταξίδι του στην Αμερική στο λεξιλόγιο του προστέθηκε το «you know…».

Η τάση του να συμπορεύεται με την εξέλιξη τον έκανε ιδιοκτήτη ενός από τα πρώτα αυτοκίνητα της Αμανής και το πάθος του για τη σωτηρία του ανθρώπου σύντομα απέδωσε στο όχημα του παπά μια ιδιότητα ασθενοφόρου για όσους έχριζαν ανάγκη άμεσης μεταφοράς απ’ τα γύρω χωριά.

Προσωπικότητα επιβλητική, σε καθήλωνε το διάγραμμα της ζωής του. Μα συνάμα κοινωνικός και πάντα ενωτικός σε κάθε διαφορά που προέκυπτε στις μικροκοινωνίες που διακονούσε. Άνθρωπος δοτικός, με πηγαία την αίσθηση του χιούμορ, επαναστάτης και γενναίος, μα πάνω απ’ όλα μαχητικός και ασυμβίβαστος. Στα βορειόχωρα διηγούνται ακόμα τον … άθλο του τον καιρό που επιτελούσε καθήκοντα οδηγού Μητροπολίτη. Ο Δεσπότης της εποχής τον πίεζε να προσαρμοστεί με τα καθώς πρέπει των ιερέων. Να κόψει το τσιγάρο, να παρατήσει το πάθος του για το κυνήγι. Σε έναν απ’ τους ομηρικούς καυγάδες της εποχής ο παπά Νικόλας τον έβγαλε απ’ το αυτοκίνητο και τον παράτησε στο δρόμο.

Άνθρωπος που τον ήξερε καλά του έδινε μυθικές διαστάσεις. Ιερέας με τη μαχητικότητα του Παπαφλέσσα και το μεταρρυθμιστικό πνεύμα του Μαρτίνου Λούθηρου. Αυτό το κράμα του ράσου αποχαιρέτησε προχθές ο χιώτικος κλήρος.

Η ακύρωση όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Αμανή στο άκουσμα της απώλειας του θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογική. Ο παπά Μουσουρούλης ενσάρκωνε τις εμβληματικές μορφές της περιοχής όσο κανείς, διαπέρασε τα όρια του χωριού του, λειτούργησε πρόδρομα για το ρόλο του ιερέα, έδειξε σε όλους μας πως θα πρέπει να είναι ο κληρικός τα επόμενα χρόνια της βαθιάς αμφισβήτησης του ρόλου του για να εμπνέει σεβασμό σε όλο το ποίμνιο.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ