27.4.2016 10:47

Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο Ιησούς τις καταγγελίες του για την τότε πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του Ισραήλ. Στη διδασκαλία του προειδοποιεί τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους για την επερχόμενη τιμωρία τους.
Τους χαρακτήρισε υποκριτές και τους κατηγόρησε για ασυνέπεια λόγων και έργων.
Πόσο διαχρονικό και επίκαιρο ακούγεται τώρα τη  Μεγάλη Βδομάδα και συμπίπτει με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό από την κυβέρνηση στη Βουλή. Στο σύνολό της η «νέα αρχιτεκτονική» στο Ασφαλιστικό οδηγεί σε νέες αιματηρές μειώσεις στις συντάξεις που θα αποδίδονται από εδώ και πέρα, ενώ την ίδια στιγμή, μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων (αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες) εξαναγκάζονται σε αύξηση των εισφορών που θα καταβάλλουν από δω και πέρα γι’ αυτές τις πενιχρές συντάξεις.
Ταυτόχρονα τα όσα φορολογικά προβλέπονται δείχνουν ότι η φοροκαταιγίδα θα συνεχιστεί!
Είναι όμως ανάγκη να δει κανείς τη «μεγάλη εικόνα» της αντιλαϊκής πολιτικής για να μην παρασύρεται από τα διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια, με τα οποία την «κουκουλώνουν» η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, τους οποίους φαίνεται ότι αντιπαλεύει (ΔΝΤ, ντόπια Κόμματα της ΕΕ κλπ). Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτά είναι αποτέλεσμα της σκληρής της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» και πως η εκπλήρωση τους θα οδηγήσει στο ξέφωτο. Ένα ξέφωτο που «αχνοφέγγει» και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα (π.χ πρωτογενές πλεόνασμα).Η κυβέρνηση υποστηρίζει ταυτόχρονα ότι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την «ελάφρυνση ου χρέους». Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι είτε συζητείται η διαγραφή μέρους του είτε ορισμένες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του είτε ίσως κάποια μείωση επιτοκίων, αυτό θα σημάνει νέο μνημόνιο - σταυρό, που θα σηκώσει και πάλι ο λαός. 
Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι παρά την κυβερνητική προπαγάνδα τα πράγματα για τους πολλούς γίνονται ολοένα και χειρότερα.
Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού αυξάνουν, μαζί με τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται και σε άλλους τομείς (π.χ διαχείριση του Προσφυγικού, παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εμπλοκή στα γενικότερα γεωστρατηγικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων κ.α).
Η άποψη μου έχει πολλές φορές διατυπωθεί. Η ακολουθούμενη πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος τη διαχειρίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο συνιστά έναν ατέλειωτο Γολγοθά. Η Ανάσταση του λαού δεν πρόκειται να γίνει πράξη όσο η χώρα μας κινείται στον αστερισμό των ανταγωνισμών, των συγκρούσεων για τα κέρδη, άρα και των μνημονίων, της οικονομικής κυριαρχίας του κεφαλαίου, όσο αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται ριζικά διαφορετική πολιτική σε αντίθεση και ρήξη με όλα τα παραπάνω. Φυσικά δεν πρόκειται για δρόμο εύκολο και σύντομο.
Απαιτεί σκληρούς αγώνες και θυσίες που όμως είναι ο μόνος δρόμος για πραγματικό αντίκρισμα και ξέφωτο. Σήμερα αυτό που επείγει είναι η απόκρουση του Ασφαλιστικού-Φορολογικού. Πώς θα οργανωθεί άμεσα καλύτερα η 48ωρη απεργία, όποτε κι αν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή και πώς αυτή η επιτυχία της απεργίας θα δώσει ώθηση για παραπέρα κλιμάκωση. Πώς ταυτόχρονα θα ανοίξει η συζήτηση και κυρίως η οργάνωση της πάλης για τη ριζική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την οικοδόμηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας όλων των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων. Για το πώς τελικά αυτή θα κατευθύνει τη δράση και τον αγώνα της ώστε να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία και να νιώσει και την δική του Ανάσταση .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ