9.6.2017 15:15

Όταν ο Ντίλαν μας τραβάει την κουρτίνα

Η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να βραβεύσει ως λογοτέχνη έναν από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς του πλανήτη είχε παρεπόμενα και περιπέτεια. Αιφνιδιάστηκε κι ο ίδιος ο Μπομπ Ντίλαν κι άφησε τους διοργανωτές επί μήνες με την αγωνία αν θα αποδεχτεί την τιμή.

«Όταν τιμήθηκα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας αναρωτήθηκα ποια ακριβώς είναι η σχέση μεταξύ των τραγουδιών μου και της λογοτεχνίας. Ήθελα να το σκεφτώ και να εντοπίσω τη σύνδεση», έγραψε εισαγωγικά στην απεσταλμένη ομιλία του για την αποδοχή της βράβευσης. Δεν μπήκε στη διαδικασία να ανακαλύψει την Αμερική. Ανέτρεξε στις απαρχές του μέλους (μελωδία). Πολλούς αιώνες πριν ο Ντίλαν της εποχής άνοιγε δρόμους, έμελλε να σημαδέψει με τα αθάνατα έργα του την ανθρώπινη απόδοση γεγονότων και συναισθημάτων.

Ο Μπομπ Ντίλαν εκεί στράφηκε, στον τραγουδοποιό των αιώνων, στον Όμηρο. Στη συμβολή του στην παγκόσμια λογοτεχνία και τη μουσική δόμησε την ομιλία του για την παραλαβή του Νόμπελ, συσχετίζοντας τα πάθη του Οδυσσέα με τα πάθη του σύγχρονου ανθρώπου.

«Είστε αδέξιοι κληρονόμοι της πιο σημαντικής κληρονομιάς του κόσμου», μας υπενθύμισε, χωρίς να το πει, ο Νομπελίστας τραγουδοποιός. Τράβηξε την κουρτίνα κι αποκάλυψε την πιο τρανταχτή αδυναμία της σύγχρονης Χίου. Ο προσδιορισμός μας ως νησί του Ομήρου έχει περιοριστεί στην πινακίδα ενός υποβαθμισμένου και στα αζήτητα αεροδρομίου και στο όνομα ενός Πνευματικού Κέντρου, πρότυπου για την εποχή του, επαρχιακής διάστασης σήμερα. Ούτε μια προτομή της προκοπής για ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ανθρωπότητας...

Κάνουμε τα πάντα για να αποσυνδέσουμε τα ίχνη της παράδοσης και της ιστορίας που έχουν άρρηκτα δέσει αυτόν τον τόπο με την ομηρική παρακαταθήκη. Ανύπαρκτη κάθε προσπάθεια ταύτισης της Χίου με τη διαδρομή της ελληνικής γραμματείας απ’ την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη γλώσσα. Ανεκμετάλλευτη μια σπάνια κληρονομιά, παγκόσμιας λάμψης.

Το αντιλαμβάνομαι, δεν πουλάει το θέμα μεταξύ των νεοχιωτών. Αν ήταν διαφορετικά θα είχαν αγκαλιάσει τις απόπειρες του Ισιδ. Κιολέογλου, της Μ. Γιατράκου με ξεχωριστή προσέγγιση. Μου έλεγε όμως πρόσφατα ένα απ’ τα λίγα σοβαρά αυτοδημιούργητα στελέχη του τοπικού τουρισμού: «δεν ξέρουν οι Χιώτες πόσο γλυκά είναι τα λεφτά του τουρισμού, για αυτό δεν ασχολούνται». Σε παράφραση, δεν ξέρουν οι Χιώτες ποια είναι η έλξη του Ομήρου, ακόμα και τώρα στα ... γηρατειά του, για αυτό δεν τον κάνουν παρέα. Ο Μπομπ Ντίλαν, πάντως, το κατάλαβε... 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ