11.4.2017 9:40

Όταν ο νόμος συγκρούεται με την τάξη

Δυο έννοιες συνήθως παράλληλες, πιασμένες χέρι – χέρι. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου η συνοχή τους δοκιμάζεται δεκαετίες τώρα στο Βροντάδο. Το έκνομο γοήτευε πάντα μια ολόκληρη πόλη. Της επέβαλε να κινείται στους ρυθμούς του επί μήνες ολόκληρους. Η δύναμη μετάδοσης της εικόνας μετέφερε τη γοητεία του σε όλο τον πλανήτη. Ένα έθιμο επιβάλλονταν του νόμου με κοινή συναίνεση.

Έχει λύσει τον προβληματισμό ο Γάλλος στοχαστής Montesquieu. Δεν μπορούμε να κάνουμε με τους νόμους αυτό που μπορεί να γίνει με τα ήθη και τα έθιμα, είχε πει. Σεβάστηκε την οδηγία του όλη η παγκόσμια κοινότητα. Όπου τα έθιμα συγκρούονται με το νόμο όσοι καλούνται να τον εφαρμόσουν κλείνουν τα μάτια. Παντού υπάρχουν αντιδράσεις. Στις ισπανικές ταυρομαχίες ζωοφιλικές ενώσεις αναζητούν το δίκιο τους άδικα. Θανάσιμοι τραυματισμοί σοκάρουν για την επικινδυνότητα. Η συζήτηση κάθε φορά ανοίγει και κλείνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ουδείς διανοείται να απαγορεύσει το έθιμο.

Ο ρουκετοπόλεμος ποτέ δεν έκρυψε την παράνομη φύση του. Ακόμα κι όταν σείστηκε από την απώλεια των παλικαριών του, το κράτος συνέχιζε να παριστάνει το αόμματο ή για την ακρίβεια έβλεπε ό,τι ήθελε.

Το εφετινό Μέγα Σάββατο στο Βροντάδο δεν θα κριθεί η ποιότητα του νόμου. Αυτός ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή παρέκκλιση, ας το εκλάβουμε ως δεδομένο. Θα κριθεί όμως η ποιότητα των κρατικών λειτουργών. Η αντιληπτική ικανότητα των αστυνομικών αρχών του νησιού. Όταν οι ρουκέτες θα σφυρίζουν άναρχα στον ουρανό, γιατί θα πέσουν, μόνο ένας που δεν θέλει να το αντιληφθεί δεν το αντιλαμβάνεται, η ζημιά θα είναι πολλαπλάσια μιας σπασμένης κεραμυδοσκεπής. Η άναρχη ρίψη είναι συνάρτηση του βαθμού ημερήσιου διωγμού των αστυνομικών δυνάμεων. Κυνήγι η Αστυνομία, ανταρτοπόλεμο οι ρουκετατζήδες. Τότε οι χαρτογιακάδες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ενδεχόμενα σήμερα δίνουν κατευθύνσεις στις τοπικές αστυνομικές αρχές να εξαντλήσουν τα όρια καταδίωξης του εθίμου, θα ρωτήσουν τον κάθε αστυνομικό διευθυντή. Εσύ που είχες την εικόνα, γιατί δεν μας τη μετέφερες; Το κεφάλι των αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών της Χίου παίζεται, ποτέ καμία θεσούλα της αθηνοκεντρικής διοίκησης δεν έτριξε ως συνέπεια συμβάντος στην επαρχία.

Εν κατακλείδι, με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι δυνατόν να λειτουργήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς, όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ