30.11.2012 9:06

Όταν κλαίει ο κροκόδειλος

 
Έτσι λοιπόν και τόσο απλά, με τον χερότερο τρόπο θα μπορούσε να πει ο παρατηρητής της ιστορίας, η ΕΝΑ Χίου κλείνει μια και καλή.
Η εταιρία όραμα του αείμνηστου Γιώργου Καλουτά, η εταιρία με στελέχη στο ξεκίνημα της όπως ο Αντ. Μήλιας και ο Γ. Μανδάλας, φθάνει το 2012 να βρίσκεται υπό εκαθάρριση και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα να βάζει οριστικό λουκέτο.
Κανένα λουκέτο όμως δεν περνάει στην κλειδιαριά μόνο του. Κάποιος το κουμπώνει, κάποιος το αγοράζει. Ας πούμε λοιπόν με ρεαλιστικούςε όρους ότι τη θηλιά στην πρώην Αναπτυξιακή Εταιρία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου την πέρασαν ο ένας μετά τον άλλον τα πολιτικά στελέχη που κλήθηκαν να τη διαχειριστούν. Και το έκαναν με τέτοια ευκολία που πραγματικά θυμίζει το κλείσιμο... εταιριών πλυντηρίων.
Μακάρι όμως η ΕΝΑ να ήταν μια εταιρία... πλυντήριο. Θα είχαμε λιγότερο καημό σήμερα.
Η αλήθεια πονάει, είναι δύσκολη για τους πολιτικούς και δύσπεπτη. Όμως δεν παύει να είναι αλήθεια.
Η ΕΝΑ Χίου ξεκίνησε σε μια εποχή όπου τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας έδιναν πραγματικά ευκαιρίες στις τοπικές μικρομεσσαίες επιχειρήσεις να ανελιχθούν και να ξεφύγουν από την μικρή βιτρίνα τους. Παράλληλα, όραμα ήταν η ΕΝΑ να αποτελέσει την ξεχωριστή ταχύτητα ανάπτυξης της Χίου. Το ΕΡΓΑΛΕΙΟ απορρόφησης ευρωπαϊκών πιστώσεων για την αποκκόληση του νησιού από τις συνθήκες του 80΄. Το ΕΡΓΑΛΕΙΟ για τον απασχεδιαμσό του νησιού και των αναγκών του.
Φευ, οι ελπίδες εξανεμίστηκαν. Τα 8 χρόνια που διοίκησε την ΕΝΑ Χίου η πολιτική του Πολ. Λαμπρινούδη δεν ήταν αρκετά για την βγάλουν από τα αδιέξοδα που η ίδια η διοίκηση δημιούργησε.
Ποιος ξεχνά το πρόγραμμα των μαστιχοφυλάκων;
Ποιος ξεχνά την διαγραφή του «Slow Food;».
Ποιος τέλος ξεχνά την εταιρία να διατηρεί προσωπικό μεγαλύτερο και από την πιο μεγάλη αναπτυξιακή εταιρία, την ίδια ώρα που οι δουλειές της είχαν πέσει κατακόρυφα;
Και τέλος,  ας μας θυμήσει ο κ. δήμαρχος τι το αναπτυξιακό προσέφερε η εταιρία στο νησί τα τελευταία 10 χρόνια; Ποια ήταν για τον τόπο η προστιθέμενη αξία της;
Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στα μικροπρογράμματα που διαχιερίζονταν δουλειά που την έκαναν κι άλλοι δέκα οικονομολόγοι στη Χίο ως ιδιωτικά γραφεία. Τι ήταν αυτό που θεωρητικά θα την ξεχώριζε;
Παρόλα αυτά οφείλω να πω ότι αν και και μπορεί να μην τη ζημίωσε αποκλειστικά οικονομικά  ο κ. Λαμπρινούδης την εταιρία, την απαξίωσε ως προς το ρόλο της και το στόχο της.
Για τον αντιπεριφερειάρχη δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από όσα λέει με την επιστολή του ο δήμαρχος (σελ. 6).
Νομίζω πάντως ότι τόσα λεφτά δεν μπήκε μέσα ούτε όταν ήταν στα χειρότερά της...
Ας κλαίνε λοιπόν τώρα πάνω από το «πτώμα» της ΕΝΑ Χίου. Η ιστορία δεν διαγράφει.  

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ