7.3.2017 9:46

Όταν έχεις τέτοιους φίλους

Η σκλαβιά, η αμορφωσιά κι η φτώχια είναι τα μόνα χαρίσματα που μας έκαναν πάντα οι γείτονες κι οι σύμμαχοι μας.
Όλοι τους άρπαγες, εκμεταλλευτές και δόλιοι που δεν μας συγχώρεσαν ποτέ το ότι υπήρξαμε οι φωτοδότες κι οι πρώτοι εμπνευστές και θεράποντες των υψηλών ιδεών, των τεχνών, των επιστημών, της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς.

Μην περιμένουμε καλό απ' αυτούς... 
Χρησιμοποίησαν πρώτα τα επιτεύγματα μας και τα οικειοποιηθήκαν αυθαίρετα κι ασύστολα, υστέρα χρησιμοποίησαν και όλους εμάς τους Έλληνες σαν σκλάβους και σαν ραγιάδες, στη συνέχεια σαν εργαλεία και σαν υποζύγια και σήμερα σαν εύκολη λεία και αφύλακτο πακτωλό πλουτισμού. 
Θύματα τους ήμασταν ανέκαθεν . 
Χθες οι προγονοί μας κι οι γονιοί μας, σήμερα εμείς κι αύριο τα παιδιά μας.

Κι όσοι δικοί μας, με ταξίματα και ψευτιές , αιώνες τώρα, άρπαξαν την αποδοχή μας και την ψήφο μας για να υπερασπιστούν, δήθεν, τα συμφέροντά μας, φερέφωνα τους ήταν και είναι, που μαθήτευσαν στις μεθόδους τους για να τους υπηρετούν και αμείβονται πάντα με τα τριάντα αργύρια που τους πετούν για τις προδοσίες τους.

Η πρώτη Επιστολή του Αδ. Κοραή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Τζέφερσον (10.07.1823).

"Είναι δυστύχημα ότι η επανάστασή μας έγινε όταν η δημόσια εκπαίδευσή μας μόλις άρχιζε. Εξερχόμαστε από μία πολύ κακή σχολή, την τουρκική σχολή, κι αυτό είναι αρκετό.
 Είναι αλήθεια ότι η σύγχρονη Ελλάς έχει δώσει ήρωες αντίστοιχους με τον Λεωνίδα και τον Μιλτιάδη, αλλά, εφ' όσον βγήκε από μακρά περίοδο δουλείας, δεν ήταν δυνατόν να παρουσιάσει αμέσως νομοθέτες σαν εκείνους, που είχαν αναφανεί μεταξύ των αρχαίων της κατοίκων ή σαν εκείνους που έχουμε δει στη δική Σας χώρα, στην εποχή μας. 
Επίσης, αποτελεί δυστύχημα για εμάς τους Έλληνες, ότι γειτονεύουμε με ευρωπαϊκές χώρες, δήθεν πεφωτισμένες, σε μία περίοδο κατά την οποία διέρχονται και οι ίδιες κρίση. 
Μολαταύτα, έστω και αν η κρίση αυτή τελείωνε με τον θρίαμβο της περιορισμένης ελευθερίας, που απολαμβάνουν, υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χαρεί παρά τόση μόνον ελευθερία όση θα εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα".

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ