3.10.2013 16:07

Όταν βαφτίζεις την βλακεία... πλεόνασμα

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κυκλοφορεί τελευταίως και αποκτά και διεθνές ενδιαφέρον το ανέκδοτο περί του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεν είναι στις ικανότητες της στήλης να σας περιγράψει τι νοείται στα οικονομικά «πρωτογενές πλεόνασμα». Με την μπακαλίστικη λογική μου όμως σας περιγράφω το παρακάτω.

Ένα νοικοκυριό έχει έσοδα (μισθούς, ενοίκια κα. ) και έχει και έξοδα (ρεύμα, τηλέφωνο ρούχα, τρόφιμα και δόση κάποιου δανείου). Αν προσθέσουμε τα έξοδα και είναι λιγότερα από τα έσοδα τότε έχουμε πλεόνασμα. Αν προσθέσουμε τα έξοδα και είναι περισσότερα από τα έσοδα, τότε έχουμε έλλειμμα. Πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε όταν από τα έξοδα αφαιρέσουμε τη δόση του δανείου και παραμένουν λιγότερα από τα έσοδα....

Αυτό λοιπόν το απλό αλλά τεράστιο με βάση τα οικονομικά δεδομένα του κράτους μας λέει ότι πέτυχε ο Γ. Στουρνάρας.

Δεν είναι της κρίσης μου να σας πω πως τα κατάφερε ή πως δεν τα κατάφερε το παλικάρι. Εκείνο που καταλαβαίνω όμως είναι πως πρόκειται για να μια απίστευτη λήθη, πλάνη, ουτοπία που προσπαθούν να μας πλασάρουν για να νιώσουμε πως... βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Πρόκειται για μια εκτίμηση που αξίζει να συνυπολογίσουμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις ισχύει.

Και ας το δούμε.

Εδώ και τρία χρόνια ο κοσμάκης έχει δώσει τα ρέστα του για κάθε λογής παραλογική απαίτηση του κράτους. Έχει πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του σε οποιοδήποτε εκβιαστικό μέτρο του ζήτησαν, υποχρεώνοντας τον να αλλάξει ριζικά και αμετάκλητα τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη ζωή. Όλα αυτά εννοείται ότι είχαν τελικό στόχο... το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό που ο Γιάννης Στουρνάρας άγει και φέρει ως κατόρθωμα της πολιτικής που εφάρμοσε. Όμως το κράτος; Όμως το Δημόσιο; Αυτοί σε τι συνεισέφεραν;

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Στουρνάρα θα πετύχει, αν πετύχει, επειδή το κράτος εξακολουθεί να είναι ασυνεπές στις δεκάδες υποχρεώσεις του προς πάσα κατεύθυνση.

Έχει αφήσει απλήρωτες επιδοτήσεις, έχει αφήσει απλήρωτα ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει αφήσει απλήρωτους όλους όσοι επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά πάρκα, έχει αφήσει απλήρωτες τις τεράστιες οφειλές του κράτους προς του ιδιώτες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχει αφήσει χιλιάδες κόσμου εκτεθειμένους, απλά και μόνο επειδή ένας τεχνοκράτης, κρύος, απόμακρος και πλήρως αντικοινωνικός στα όρια της παρεξήγησης, κυνηγά το όνειρο του πρωτογενούς πλεονάσματος!

Έτσι και με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζονταν κανένας Στουρνάρας όμως.

Άμα σταματήσεις να πληρώνεις και συνεχίζεις και εισπράττεις τι θα εμφανίσεις; Έλλειμμα; Πλεόνασμα δεν είναι αυτό; Ε, βάφτισε το όπως θες μετά. Πρωτογενές, τριτογενές, ομαλό, ανώμαλο, όπως επιθυμείς εξήγησε το.

Για πιο ανέκδοτο «πλεονάσματος» μιλάμε σήμερα. Με ξένα κόλλυβα και με το μόχθο και τον ιδρώτα χιλιάδων ανθρώπων, ο Στουρνάρας και ο κάθε Στουρνάρας κανεί ΠΟΛΙΤΙΚΗ. That’s all.

Τα άλλα... τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα,  θα τα μάθουνε μετά από 10 γενιές οι επόμενοι. Εμείς ως πολίτες είμαστε εδώ μόνο για να πληρώνουμε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ