14.6.2017 15:55

Το ορόσημο της Πέμπτης

Τσιμπούσαν ο ένας τον άλλον οι εκπρόσωποι του Ποταμιού εξερχόμενοι του δημαρχιακού γραφείου. Είχαν ενημερωθεί ότι πριν λίγους μήνες οι δήμαρχοι των 5 νησιών είχαν επισκεφθεί τους πολιτικούς αρχηγούς και τους είχαν ζητήσει να δεσμευτούν για την αποσυμφόρηση των νησιών μας. Είχαν επιχειρηματολογήσει αρκούντως ότι τα νησιά της παραμεθόριας ζώνης του Αιγαίου – και για σοβαρούς εθνικούς λόγους – δεν είναι δυνατόν να είναι χώροι πολύμηνης παραμονής προσφύγων και μεταναστών, πρέπει να βρεθεί τρόπος άμεσης μετακίνησης τους στην ενδοχώρα.

Το Ποτάμι ενσωμάτωσε τα νησιωτικά δίκαια στον προγραμματικό του λόγο για το προσφυγικό κι όταν τη Δευτέρα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του το ανακοίνωσαν στον Μαν. Βουρνού και τους συνεργάτες τους, αντί θερμότατων ευχαριστιών, δέχτηκαν επίθεση ότι ... κάνουν πλάτες στους ακραίους κύκλους και τους ρατσιστές! Στο σημείο να τηλεφωνεί στον ίδιο το Στ. Θεοδωράκη, για να του ζητήσει να επιπλήξει τους απεσταλμένους του, έφτασε ο δήμαρχος Χίου και θα έχει ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσει την απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο του Ποταμιού, έστω στα τοπικά Μέσα της αρεσκείας του.

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος προσωπικά κινούνται πια καθαρά στο δρόμο της συνθηκολόγησης στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του νησιού, την προσφυγική κρίση. Διχάζουν την κοινωνία και στοχοποιούν όποιον τολμά να εκφέρει διαφορετική της υποτελούς τους άποψης. Κάνουν ακόμα και τρίτους, όπως τους εκπροσώπους του Ποταμιού, να αναρωτιούνται για ποιο λόγο υπάρχει τέτοια άρνηση. Η τακτική του βάζω...τα σκυλιά να γαβγίζουν και να λοιδορούν, είναι παλιά συνταγή και δεν περνάει.

Ένα έχει σημασία. Η λαϊκή έκφραση. Αυτή είχε υποχρεώσει να αναδιπλωθεί ο Δήμος πριν 8 μήνες, όταν και τότε ήταν έτοιμοι να παραδώσουν το πνεύμα τους. Η λαοσύναξη της 28ης Σεπτεμβρίου, η εκρηκτική απαίτηση του λαού της Χίου να σεβαστούν και τη δική του γνώμη, τους εμπόδισε να ζημιώσουν από τότε τον τόπο. Επιστρέφουν τώρα νομίζοντας ότι η ευθύνη διαμοιράζεται, ε ας ακουστούν ελεύθερα όλοι!

Μόνο με την παρουσία μας στην πλατεία Βουνακίου αύριο στις 19.30 προασπίζουμε τον τόπο μας. Εμποδίζουμε να παραδοθεί αμαχητί το μέλλον του νησιού. Τους βάζουμε στη θέση τους.

Δεν είμαι βέβαιος ότι με εκφράζουν σε απόλυτο βαθμό τα αιτήματα της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα. Ξέρω όμως ότι, αν δεν υπήρχε η Παγχιακή, το νησί σήμερα θα ήταν πισθάγκωνα δεμένο σε δεσμεύσεις πολλών γενεών. Θα έπρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο να την εφεύρουμε.

Το καλό είναι πως δεν το ξέρω μόνο εγώ, το αντιλαμβάνεται ο κάθε μέσος Χιώτης. Εκείνος θα επιβάλλει τη λύση του την Πέμπτη το απόγευμα με την παρουσία του. Εκείνος θα φρενάρει όσους τα σημερινά κίνητρα των επιδιώξεων τους θα τα αποκαλύψει η ιστορία κι ας είναι πιο ανόητα από όσα ο καθένας μπορεί να σκεφτεί.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ