12.9.2017 10:41

Το ώριμο φρούτο και η έλλειψη μπροστάρη

Το ακούς πια όλο και συχνότερα ως απαίτηση. Να κάνουμε κάτι μόνοι μας, λένε όποτε βρεθούν περισσότεροι του ενός οι επαγγελματίες του τουρισμού. Που να τολμούσες να το σκεφτείς μια πενταετία πριν; Στην καλύτερη περίπτωση θα σου παρουσίαζαν ένα κάρο εμπόδια, με πιο ανυπέρβλητο το κανείς δεν βάζει λεφτά. Στη χειρότερη θα σε στόλιζαν με την κλασσική ταμπελίτσα του πλασιέ των ιδιωτικών συμφερόντων. Τόση αμαρτία ήταν να διανοηθείς και μόνο την ανάγκη σύστασης ενός ιδιωτικού φορέα τουρισμού και στο νησί μας.

Γράφω και στο νησί μας γιατί σε όλα τα υπόλοιπα νησιά οι αντίστοιχοι ιδιωτικοί φορείς έχουν την ευθύνη διαχείρισης του τουριστικού τους προϊόντος και οι κατά τόπους αρχές απλώς υπακούουν τις εντολές τους. Εδώ με ανάποδη συνταγή αναρωτιόμαστε ακόμα τι φταίει.

Σήμερα η ανάγκη σύστασης ενός ιδιωτικού φορέα και για τη Χίο έχει αποκτήσει τη μορφή ενός ώριμου φρούτου. Όλοι την αποδέχονται, κανένας δεν βρίσκεται να κάνει το επόμενο βήμα. Να αναλάβει την ηγετική πρωτοβουλία και να συντονίσει την προσπάθεια. Ο φυσικός ηγέτης του τουρισμού στο νησί μας, ο όμιλος Φεγγουδάκη, εδώ έχει ένα μεγάλο έλλειμμα. Είναι προσανατολισμένος αποκλειστικά στα του οίκου του και δεν εμφανίζει την τάση ηγεμονίας στο συνολικό τουριστικό προϊόν του νησιού, όπως του αξίζει από άποψη δυναμικότητας. Θυμίζω ότι έχει ήδη παραχωρήσει τα σκήπτρα ακόμα και στην Ένωση Ξενοδόχων.

Ποιός είναι σε θέση, λοιπόν, να παραστήσει τον μπροστάρη; Θα έχει την αποδοχή των υπολοίπων, σε μια επαγγελματική τάξη που εθίστηκε να λειτουργεί ανταγωνιστικά, ενώ στον πυρήνα της λειτουργίας της βρίσκεται η συνεργασία;

Ερωτήματα που φοβάμαι ότι αν απαντηθούν σε ρεαλιστική βάση θα μας οδηγήσουν να λάβουμε αρνητικές απαντήσεις. Ως εκ τούτου θα περάσει ένας ακόμα χειμώνας, το αίτημα θα παραμένει ώριμο αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα για τον τουρισμό της Χίου δεν πρόκειται και πάλι να γίνει. Κι ύστερα θα μας φταίνε το προσφυγικό, το αεροδρόμιο, τα ακριβά ναύλα, η έλλειψη συγκοινωνιών κι όσοι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν ασφαλώς στον τουριστικό αφανισμό μας αλλά δεν αποτελούν την κυρίαρχη πηγή του κακού. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ