24.2.2021 10:25

Όμορφος Κόσμος Ηθικός Αγγελικά Πλασμένος!

Το τσουνάμι “Metoo” έφθασε κι εδώ από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με μια χρονική καθυστέρηση, όπως συνήθως γίνεται! 

Κάπως έτσι είχε φθάσει και το πολυσυζητημένο “Bullying”(= Εκφοβισμός) που ταλανίζει τα τελευταία 20 περίπου χρόνια όχι μόνο τα Σχολειά, αλλά και την ενήλικη Κοινωνία αρκετών Χωρών, όπως και της Χώρας μας. 

Από το 1999, ασχολήθηκα, ως Επιστημονικός Διευθυντής της πρώτης Στέγης για άτομα με Αυτισμό της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), με το φαινόμενο της Βίας και Επιθετικότητας, που παρατηρούσα σε νέους με την Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). 

Από την εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα, καθώς και την συνεργασία με κορυφαίους Επιστήμονες, όπως την Dr. Lorna Wing, της οποίας, είχα την τιμή, να μεταφράσω το Κλασσικό για τον Αυτισμό βιβλίο της (The Autistic Spectrum= Το Αυτιστικό Φάσμα), συμφώνησα ότι η Επιθετικότητα και η Βία είναι μεταξύ άλλων και αποτέλεσμα δυσλειτουργίας ή και αδυναμίας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!!

Ασχολούμενος επί 20 έτη και ως Συντονιστής του Προγράμματος Πρόληψης της Βίας “ACT/Μικροί Μεγάλοι Μαζί Εναντίον της Βίας» των Αμερικανών κι Ελλήνων Ψυχολόγων, εντρύφησα στην μελέτη και αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού-Επιθετικότητας και Βίας. 

Όπως φαίνεται κι εδώ, στον Εκφοβισμό Ενηλίκων, στην βάση του προβλήματος υπάρχει δυσλειτουργία, ή και αδυναμία σωστής Επικοινωνίας μέσα σ’ ένα Σύστημα που περιλαμβάνει όχι μόνο την δυάδα Θύτη-Θύμα, αλλά και το ευρύτερο Κοινωνικό περιβάλλον, που όπως θα δούμε συμμετέχει

Για να εστιάσουμε στο φαινόμενο “Metoo”, που πρόσφατα κατακλύζει και “ξαφνιάζει” το Κοινό με ασταμάτητες αποκαλύψεις- δημοσιεύματα και στην Χώρα μας, θα το παρουσιάσω, όπως το αντιλαμβάνομαι, ως ενός άλλου είδους φαινόμενο Εκφοβισμού-Βίας, που όμως παρουσιάζει πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις συγκριτικά με τον Σχολικό Εκφοβισμό. 

Ο βασικός ορισμός του εκφοβισμού είναι: 1. Η διαφορά-δυσαναλογία ισχύος μεταξύ Θύτη, που είναι ισχυρός, με κύρος και εξουσιαστική σχέση, έναντι του Θύματος, το οποίο αντίθετα βρίσκεται σε αδύναμη, μειονεκτική θέση και συνήθως, όσο αντέχει, υποτάσσεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! 2. Αυτή η συμπεριφορά του Θύτη προς το Θύμα γίνεται κατ’ εξακολούθηση...σε σημείο που το Θύμα υποφέρει με πλείστες όσες ψυχοσωματικές και πνευματικές-νοητικές, αρνητικές συνέπειες. 3. Στην δυάδα του Θύτη-Θύματος συνήθως υπάρχει και ένας άλλος σημαντικότατος παράγοντας, ο Παρατηρητής-Μάρτυρας. Με διαφορετικό όμως ρόλο και σημασία στους ενήλικες από αυτόν του Σχολικού περιβάλλοντος. 

Και εδώ θέλω να δώσω ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο του Παρατηρητή-Μάρτυρα στον Εκφοβισμό-Βία μεταξύ ενηλίκων. 

Στα Σχολεία ενθαρρύνεται ο θετικός, - και όχι ο αρνητικός*- ενεργητικός ρόλος του ίδιου του Παρατηρητή-Μάρτυρα, προκειμένου να αποθαρρυνθούν και ν’ αποσοβηθούν τα φαινόμενα Βίας.

 (*αρνητικός= ‘φαινόμενο Κολοσσαίου’, όπου με ζητωκραυγές ενθαρρύνεται η Βία).

Συμβαίνει όμως το ίδιο και στον “Όμορφο… Κόσμο” των Ενηλίκων;;

 Συνάνθρωποί μας θα γυρνούσαν αλλού το “βλέμμα” τους εάν γίνονταν μάρτυρες τέτοιων πράξεων Εκφοβισμού-Βίας δημόσια; Γίνεται το ίδιο, όταν δεν υπάρχουν Μάρτυρες;

Τότε, εδώ τι συμβαίνει; 

Μήπως μπορεί να ταιριάζει η αρχαία ρήση του Σοφοκλή στον Οιδίποδα Τύραννο: “ Τυφλός τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’όμματ’ ει” , με ερωτηματικό (;).

Δηλαδή, κανείς δεν άκουσε, δεν είδε και δεν αντιλήφθηκε το τι συμβαίνει στον “Όμορφο… Κόσμο” μας; Και μιας και αναφερθήκαμε στο αρχαίο Ελληνικό θέατρο - όχι ότι δεν συμβαίνει κι αλλού,- κανείς δεν ήξερε και δεν ξέρει τι γίνεται και τι προβάλλεται γενικά στον “Όμορφο… Κόσμο” του Θεάματος; Ακόμα και του τραγουδιού; Καθώς, λίγο ως πολύ, όλοι είμαστε θεατές και ακροατές μέσα από τις μικρές και τις μεγάλες οθόνες και όχι μόνο; 

Οι παρακάτω έρευνες ίσως μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα, μιας και έχουν σχέση με την νεανική Βία και Παραβατικότητα. Στοιχεία με άλλα λόγια που ενυπάρχουν στον Εκφοβισμό. Εκεί δηλαδή που ασχολούμαι σαν επαγγελματίας Ψυχολόγος.

Στην έρευνα του Kaizer Family Foundation στις ΗΠΑ (Χώρα από όπου εισάγουμε Κουλτούρα, πολλά καλά, αλλά κι άλλα όχι τόσο ποιοτικά καλά θεάματα, έργα, ταινίες και όχι μόνο ), βρέθηκε ότι ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 12, έχει δει 8.000 ( 8 χιλιάδες) φόνους και 100.000 (εκατό χιλιάδες) σκηνές Βίας. Στα δε πρωινά του Σαββάτου το παιδί βλέπει 20-25 πράξεις Βίας την ώρα! Και αυτά τα ευρήματα πριν ακόμα διεισδύσουν τα έξυπνα τηλέφωνα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με oθόνη! Φαντάζεται κανείς τι συμβαίνει τώρα και ερωτώ: Γιατί απορούμε για τα φαινόμενα Βίας που παρατηρούνται στην Κοινωνία μας και ειδικά στους Νέους;

Μπορώ να παραθέσω πλείστα όσα επιστημονικά ευρήματα για τα ποσοστά προβολής Βίας και Βίαιων Συμπεριφορών στα ΜΜΕ (όλα τα μέσα με οθόνη που τα φαντάζομαι σαν την ‘Λίμνη του Σύγχρονου Νάρκισσου’ και την επίδραση που έχουν στους Νέους μας).

Μα, θα μου πείτε, ‘εδώ δεν είμαστε ΗΠΑ’. Απλά να μας θυμίσω πόσες λέξεις και όχι μόνο, έχουν μεταφερθεί αυτούσιες από τα ΜΜΕ στις δικές μας, όπως το περίφημο ‘ουάου’, τα πρόσφατα ‘lock down’, ‘click away’ κ.α. και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Καθηγητού μας κ. Μπαμπινιώτη. 

Το ίδιο μπορεί να απορήσει κάποιος: Όλα τα παιδιά που εκτίθενται υπερβολικά στα ΜΜΕ με Βίαια θεάματα είναι, ή γίνονται παραβατικά και ασκούν Βία όταν ενηλικιωθούν; Ευτυχώς, όχι. Αλλά παιδιά με κάποια κληρονομικότητα επιρρεπή στην Βία και κάτω από ορισμένες περιβαλλοντικές-οικογενειακές συνθήκες και ερεθίσματα, -Ενδοοικογενειακή Βία- μπορεί να παρουσιάσουν παραβατικές συμπεριφορές ακόμα και στην ενήλικη ζωή!

Υπάρχουν έρευνες με βιολογικά ευρήματα δυσλειτουργίας του εγκεφάλου που παρατηρήθηκαν σε άτομα με βεβαρημένο παραβατικό ιστορικό στις μελέτες του καθηγητού Adrian Raine of the University of Pennsylvania –στο οποίο φοίτησα- , που αξίζει να δει κανείς στα συμπεράσματά του από τις βιοκοινωνικές έρευνες στο βιβλίο του the “Anatomy of Violence”, όπου τονίζει συμπεραίνοντας με νόημα:

«Είναι το κοινωνικό ‘άλογο’ που οδηγεί το βιολογικό κάρο που σέρνει ορισμένα άτομα στο χαντάκι και μετά στην φυλακή» (δικές μου υπογραμμίσεις). 

Και όλα αυτά τα φαινόμενα Σεξουαλικής Κακοποίησης που καταγγέλλονται στο “κίνημα Metoo” πώς μας προέκυψαν; 

Δεν πρόκειται για φαινόμενα που εμπίπτουν στην σφαίρα του Εκφοβισμού – Βίας; Και αν θέλετε και στην σφαίρα της παραβίασης των Νόμων και της Ηθικής; 

Σίγουρα τα ΜΜΕ δεν μπορεί να δαιμονοποιηθούν και να αφοριστούν από την ζωή μας, καθώς είναι χρήσιμα, θαυμάσια και θαυμαστά δημιουργήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε και να μας προβληματίσει είναι το ΜΗΝΥΜΑ που εκπέμπουν και όχι το ίδιο το ΜΕΣΟ!

Ξαναρωτώ λοιπόν, τι φταίει και υπάρχει αυτό το φαινόμενο; Τι μας λείπει σαν Μοντέρνα ‘Πολιτισμένη’ Κοινωνία με υποχρεωτική βασική παιδεία, με σχετική ευμάρεια και όπως βαυκαλιζόμαστε, ζούμε μέσα σε μια Σύγχρονη Κοινωνία με Ισότητα, Ελευθερία και Δημοκρατία, που εξασφαλίζει όλα αυτά;

Στην αρχαία Ελληνική τραγωδία υπήρχε ο ‘παιδευτικός’ στόχος που ήταν: ‘την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσις’. Πόσα από τα σύγχρονα θεάματα, θα έλεγα και τραγούδια, στοχεύουν και το πετυχαίνουν αυτό; 

Στις διάφορες καθημερινές τηλεοπτικές σειρές και γενικά στα ΜΜΕ, τι βλέπουμε; Τι ακούμε; Τι μαθαίνουμε; Ποια είναι τα ΜΗΝΥΜΑΤΑ;

Συμβάλλουν στην ‘των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν’ ή έξαρση;

Να δανειστώ απόσπασμα από ομιλία μου σε Σχολεία το 2002, όπου αναφέρομαι σε ερευνητική εργασία Αμερικανών Ψυχολόγων.

‘Οι Αμερικανοί συνάδελφοι, μεταξύ άλλων σχολιάζουν χαρακτηριστικά, σε σχετικό άρθρο τους στο έγκυρο περιοδικό των Αμερικανών Ψυχολόγων (American Psychologist), για την ‘Βία στα ΜΜΕ και το Αμερικάνικο Κοινό’: « Η σύγχρονη κοινωνία εκτίθεται σε μια τεράστια δόση βίας από τα ΜΜΕ. Τί επίδραση έχει στους ανθρώπους, εάν έχει καμία, αυτή η έκθεση (στη βία); Κατά τον 20ό αιώνα έλαβαν χώρα δύο από τις μεγαλύτερες εκρήξεις- εξάρσεις: η εκρηκτική αύξηση-έξαρση των ΜΜΕ, καθώς και η έξαρση του βίαιου εγκλήματος». (L. Rowell Huesmann et al.).

Σύμφωνα με τον κριτικό ταινιών Michael Medved (1995):΄ ‘το επιχείρημα ότι η βιομηχανία διασκέδασης ( entertainment industry ) απλά κατοπτρίζει το επίπεδο βίας της κοινωνίας, είναι ένα ψέμμα’. 

Και συνεχίζει: 

 ‘‘Εάν αυτό ήταν αλήθεια, τότε γιατί τόσο λίγοι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες ανθρωποκτονίας στην πραγματική ζωή, ενώ όλοι βλέπουν ανθρωποκτονίες στην τηλεόραση και στα έργα; Το πιο βίαιο γκέτο δεν βρίσκεται στο Νότιο Κεντρικό Λος Άντζελες, ή στην Νότιο-Ανατολκή Ουάσιγκτον. Είναι στην Τηλεόραση. Περίπου 350 χαρακτήρες εμφανίζονται κάθε βράδυ στην ώρα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, και από τις μελέτες φαίνεται ότι περίπου 7 από αυτούς σκοτώνονται. Εάν αυτή η αναλογία συνέβαινε στην πραγματικότητα, τότε μέσα σε 50 μόνο ημέρες θα είχαν σκοτωθεί όλοι στις ΗΠΑ και ο τελευταίος που θα έμενε θα μπορούσε να κλείσει τον διακόπτη της τηλεόρασης (pp156-157)”.

Και οι ερευνητές συνοψίζουν: 

“Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη βία στον κόσμο των ταινιών ( Reel world - τηλεόραση-κινηματογράφο… ), παρά στον πραγματικό κόσμο ( Real world )’’.

Για να μην παρασυρθούμε προς την κατεύθυνση της Εγκληματικής Βίας, ας επανέλθουμε στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Βίας και Κακοποίησης στις σχέσεις νέων και ενηλίκων, όπως σημειώνει η Unicef (2014):

“Τα παιδιά πέφτουν θύματα σωματικής & ψυχικής βίας σε ανησυχητικά υψηλό βαθμό,

Τα παιδιά σε όλον τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά βίας, σωματικής, σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης, κατήγγειλε σήμερα η Unicef, δίνοντας στη δημοσιότητα τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει συντάξει ποτέ για το θέμα αυτό.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία από 190 χώρες και διαπιστώνεται ότι οι ανήλικοι πολύ συχνά κακοποιούνται στις κοινότητές τους, στο σπίτι, ή το σχολείο τους.
Μία από τις κυριότερες μορφές κακοποίησης παιδιών είναι η σεξουαλική (δική μου μεγέθυνση). Σύμφωνα με τη Unicef, ένα στα δέκα κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχει πέσει θύμα βιασμού ή κάποιας άλλης μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.
Οι ανήλικες κοπέλες επίσης συχνά κακοποιούνται σωματικά από τους συντρόφους τους, μια τάση που επιδεινώνεται λόγω των κοινωνικών προτύπων που επιτρέπουν στους συζύγους να χτυπούν τις γυναίκες τους σε ορισμένες περιπτώσεις.”

(Πηγή: http://www.skai.gr/news/lifestyle/article/264924/ta-paidia-peftoun-thumata-somatikis-psuhikis-vias-se-anisuhitika-upsilo-vathmo/#ixzz3CPllYK5m)

Παρακάτω βλέπουμε ακόμα μια ιστορική για τον ΟΗΕ Συνεδρίαση για την Βία παγκοσμίως!
Στις 12 Ιουνίου 2014 μια ομάδα ψυχολόγων που αντιπροσώπευαν τρεις ΜΚΟ έγραψαν ιστορία στα Ηνωμένα Έθνη. Οι έξι ψυχολόγοι που αντιπροσώπευαν τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (ΑΡΑ), τον Διεθνή Σύλλογο Ψυχολόγων Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (ΙΑΑΡ) και το Διεθνές Συμβούλιο Ψυχολόγων (ICP), απευθύνθηκαν σε ένα Συμβούλιο που αποτελείτο από περίπου 120 πρεσβευτές πλαισιωμένους από τους συμβούλους τους, αντιπροσώπους ΜΚΟ, προσωπικό του Ο.Η.Ε και τοπικούς ψυχολόγους, για το θέμα των ψυχολογικών προοπτικών του φαινομένου της παγκόσμιας Βίας. 

Η συνεδρίαση αυτή με το όνομα Τμήμα Πληροφόρησης του Κοινού (DPI) ΜΚΟ ενημέρωσης, είχε ως τίτλο «Παγκόσμια Βία: Ψυχολογικές Προοπτικές, Πρόληψη, Παρέμβαση και Μελλοντικές Τάσεις». 

Στην ιστορία του ΟΗΕ ήταν η πρώτη φορά όπου η ατζέντα των ομιλητών/παρουσιαστών οργανώθηκε εξ’ ολοκλήρου και συντονίστηκε από ψυχολόγους σε μια τέτοια εκδήλωση του ΟΗΕ. 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικό με την πρώιμη σεξουαλική προετοιμασία και προώθηση των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών, περιγράφεται σ’ ένα μικρό βιβλίο, με πολύ σημαντικά ευρήματα: {(So Sexy So Soon: The New Sexualized Childhood and What Parents Can Do to Protect Their Kids Paperback, Diane E. Levin Ph.D. (Author), Jean Kilbourne Ed.D. (Author) }.

Αυτό εκδόθηκε πριν 12 χρόνια και κάνει διαπιστώσεις που πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ σοβαρά. Ακόμα πιο πολύ τώρα το 2021, με την σχεδόν ανεξέλεγκτη διάδοση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και την “αλόγιστη” χρήση των έξυπνων τηλεφώνων από ανηλίκους! 

Μήπως, παιδιά και ενήλικες, μεγαλώνουμε σε μια κατ’ εξοχήν Κοινωνία που έχει αναγάγει τα πάντα, όπως και τις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα και τον Έρωτα σε καταναλωτικό προϊόν; Σε τρόπαιο επίδειξης και ‘δύναμη επικυριαρχίας’; 

Για να γίνει πιο κατανοητό το φαινόμενο του Εκφοβισμού- Βίας είτε στα παιδιά, ή στους ενήλικες, θα βοηθούσε ίσως να δούμε τα παρακάτω αποτελέσματα έρευνας του περιοδικού Newsweek στο τελευταίο Έντυπο: 

«For its final issue of 2009, Newsweek magazine (www.newsweek.com) combed through 2009's most popular books, movies, music and TV shows to sort out current American "obsessions." What they found is quite interesting (some might say quite concerning).(Αυτά που βρήκαν είναι πολύ ενδιαφέροντα –μερικοί μπορεί να πουν μάλιστα ότι πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά) 

  • 70% -- Violence ( Βία)
  • 60% -- Money (Χρήμα)
  • 45% -- Sex (Σεξ)
  • 40% -- Youth (Διατήρηση Νεότητας)
  • 20% -- Vampires (Εξωτικά-Φαντάσματα)
  • 10% -- Politics (Πολιτική)
  • 10% -- God (Θεός)

Όπως φαίνεται η πρώτη τριάδα: Βία-Χρήμα-Σεξ, καταλαμβάνουν την προνομιακή θέση στα ενδιαφέροντα της Αμερικανικής Κοινωνίας, ενώ η Πολιτική και ο Θεός την έσχατη! Αυτό θα ήταν από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αν και εικάζω ότι έχει την σημασία του και σχετίζεται με την παρούσα Κατάσταση. Απλά να παρατηρήσω ότι η Πολιτική εκπροσωπεί το όλο Σύστημα που Νομοθετεί και Κυβερνά τις οργανωμένες Δημοκρατικές Κοινωνίες, ενώ ο Θεός εκπροσωπεί τους άγραφους Ηθικούς νόμους, που συμπληρώνουν και στηρίζουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων, που οραματίζονται μια Ηθική επί γης ζωή, με ελπίδα την μετά θάνατο… Δεν απηχούν τα ενδιαφέροντα των Αμερικανών!. Μόνο; Ή μήπως και παγκόσμια; Επομένως και ημών;

Και μη μου πείτε ότι εμείς διαφέρουμε σημαντικά και ότι δεν έχουμε επηρεαστεί από αυτήν την Τριάδα (Βία, Χρήμα, Σεξ). Και μάλιστα με τις σημερινές παγκοσμιοποιημένες τεχνολογικές, εμπορικές, πολιτιστικές κ. ά. ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις μέσω της απρόσκοπτης επικοινωνίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και όχι μόνο! 

Μπορεί κανείς να κάνει διάφορους συνειρμούς για την αλληλεπίδραση αυτής της Τριάδας: Βία, Χρήμα, Σεξ. 

Ας δούμε έναν συνειρμό κάνοντας την εξής σκέψη: 

Αν δεχθούμε ότι το Χρήμα σημαίνει Δύναμη, κάτι που ισχύει από αρχαιοτάτων χρόνων «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι..», αναμφισβήτητα ισχύει και τώρα, κυρίως με τους όρους λειτουργίας της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης Κοινωνίας και Αγοράς. Επίσης είναι γνωστό ότι τόσο η επιβίωση όσο και η διαιώνιση του είδους απαιτούν πόρους και συνθήκες που κυρίως στις ‘’πολιτισμένες’’ κοινωνίες εξασφαλίζονται με όρους και κανόνες κοινωνικά ηθικούς, νόμιμους και αποδεκτούς. Σε αντίθετη περίπτωση θα ίσχυε ο νόμος της ‘Ζούγκλας’. Δηλαδή η χρήση Βίας η οποία προϋποθέτει Δύναμη – ‘το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό’- για την επιβίωση του Ισχυροτέρου. Δηλαδή Δαρβινισμός ή Κοινωνικός Δαρβινισμός; 

Οι ανθρώπινες Κοινωνίες, ανεξάρτητα του οικονομικού - πολιτιστικού επιπέδου έχουν θεσπίσει άγραφους ή/και γραπτούς κανόνες και νόμους λειτουργίας που εξασφαλίζουν την επιβίωση και ομαλή συνύπαρξη των ανθρώπων τους. 

Τότε; Μήπως δεν ενηλικιωθήκαμε πολιτισμικά ακόμα και γι’ αυτό συμπεριφερόμαστε σαν παρορμητικοί προ-έφηβοι, που έχουν μειωμένες αναστολές, λόγω της μη ανάπτυξης-ολοκλήρωσης των νευρωνικών συνδέσμων του προμετωπιαίου εγκεφαλικού φλοιού - , ώστε να παραβιάζουμε τις ηθικές και γιατί όχι και νομικές Αρχές μιας Πολιτισμένης Κοινωνίας;

Για τα παιδιά υπάρχει ακόμα ευκαιρία, να τα εκπαιδεύσουμε ώστε να έχουν σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, να σέβονται το πρόσωπο και την αξιοπρέπειά του και να μην παραβιάζουν τα όριά τους, ούτε να δέχονται οι άλλοι να παραβιάζουν τα δικά τους! Δηλαδή να έχουν σαν αρχή την αυτοπειθαρχία και τον σεβασμό στο ρητό: ‘ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις’! Επομένως πρέπει πρώτα εμείς οι ενήλικοι να ζούμε με τις παραπάνω Αρχές, ούτως ώστε να είμαστε τα ζωντανά παραδείγματα. 

Δηλαδή αυτά που διδάσκονται σε γονείς κι εκπαιδευτικούς στο Πρόγραμμα Πρόληψης Βίας «ACT/ Μικροί Μεγάλοι Μαζί Εναντίον της Βίας» των Αμερικανών (ΑΡΑ) κι Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), το οποίο ο Π.Ο.Υ το έχει αξιολογήσει ως ένα από τα τρία πλέον αποτελεσματικά παγκοσμίως στην επιμόρφωση ενηλίκων που παιδαγωγούν -φροντίζουν μικρά παιδιά.

Εικάζω ότι μαζί με την ανάγκη σοβαρής Παιδείας για όλους μας και Εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται παραπάνω, η Κοινωνία μας θα πρέπει ίσως να σταθεί μπροστά στον καθρέπτη για να δει τον ‘ Παρατηρητή-Μάρτυρα- Θεατή’ που ‘ψυχαγωγείται’ ζητωκραυγάζοντας μέσα σ’ ένα σύγχρονο ‘Κολοσσαίο’, όπως εκείνα τα ‘ένδοξα’ για την ανθρωπότητα χρόνια της παρακμάζουσας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βλέποντας και τερπόμενος με όλα όσα ‘ακατονόμαστα’ ελάμβαναν χώρα και επί τέλους να επαναστατήσει!

Σαν Επίλογος:

Με τα παραπάνω επιχειρήσαμε να εξηγήσουμε ένα πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό θέμα όπως η Βία, εξερευνώντας μερικές μόνο πλευρές και αιτίες, καθώς είναι αδύνατο σε μια τέτοια περιορισμένη αναζήτηση.

Το ίδιο η πρόταση για την εκπαίδευση με το Πρόγραμμα ‘ACT/ΜΜΜΕ-Βίας’ δεν προτείνεται σαν μια Πανάκεια που θεραπεύει ‘πάσαν Νόσον...’, καθώς απαιτούνται και πολλές άλλες Κοινωνικές και Μορφωτικές παρεμβάσεις...

Σαν δεύτερο επίλογο, παραθέτω και προτείνω τα ακόλουθα : 

‘’Οι Ρίζες της Βίας: Πλούτος χωρίς εργασία. Απόλαυση χωρίς συνείδηση. Γνώση χωρίς χαρακτήρα. Εμπόριο χωρίς ηθικότητα. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά. Λατρεία χωρίς θυσία. Πολιτική χωρίς αρχές. ( Mahatma Gandhi)”

Παντελής Πρώιος, Ψυχολόγος

Συντονιστής του Προγράμματος “ACT/ΜΜΜΕ-Βίας” του ΣΕΨ

 
 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ