12.4.2017 10:21

Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Μικρών νησιών Περιφέρειας Β.Αιγαίου

Με ενδιαφέρον μελετήσαμε το κείμενο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας μας και δεν κρύβουμε τη θετική μας έκπληξη.

Κατ’ αρχήν και μόνο η προσπάθεια για να υπάρξει επεξεργασία μιας ειδικής στρατηγικής για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας μας βρίσκει σύμφωνους για τους ίδιους λόγους που μόνοι εμείς ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση προεκλογικά αφού θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σ’αυτά,μέσα στην ευρύτερη στρατηγική της Περιφέρειας.

Δεύτερος λόγος που επικροτούμε τη πρωτοβουλία αυτή είναι ότι για πρώτη φορά η παρούσα περιφερειακή αρχή παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο με καταγραφή προβλημάτων, με αρχές σχεδιασμού, με δράσεις και έργα. Μέχρι σήμερα η πρακτική ήταν να έρχονται ασύνδετοι κατάλογοι έργων, κυρίως οδικού δικτύου, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς κανένα σχέδιο και το κυριότερο, χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα βλέπουμε ένα σχέδιο δράσης που εστιάζει σε 3 άξονες με τους οποίους συμφωνούμε απόλυτα: (α) τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας, (β) τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλεονεκτήματος και (γ) την ενδυνάμωση των υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος στα νησιά.

Τρίτος λόγος που θεωρούμε τη σημερινή συζήτηση ως θετική είναι γιατί η Περιφερειακή Αρχή φέρνει για πρώτη φορά ένα ανάλογο κείμενο για συζήτηση στο κορυφαίο όργανο, το ΠΣ. Μέχρι σήμερα, η Περιφερειακή Αρχή έχει περιοριστεί σε μια απλή ενημέρωση για το ΕΣΠΑ πριν 2 χρόνια, ενώ δεν έχει γίνει ΚΑΜΜΙΑ συζήτηση για τις στρατηγικές επιλογές, ούτε συνολικά, ούτε κλαδικά για τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, το ανθρώπινο δυναμικό, το περιβάλλον, τις υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος. Αντίθετα αναλωνόμαστε σε θέματα άνευ σημασίας που δεν θα έπρεπε ούτε καν να μας απασχολούν ως ΠΣ.

Επειδή ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι και καθυστερημένος και πρωτόγνωρος χρειάζεται κινητοποίηση όλων όχι απλά για να ωριμάσουν τα έργα, αλλά για να ωριμάσουν οι αναγκαίες συνέργειες μεταξύ των έργων και δράσεων που προγραμματίζονται εδώ και από άλλα προγράμματα ώστε να αποδώσουν το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τα νησιά. Το γεγονός ότι η Περιφερειάρχης σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε αδυναμία υλοποίησης των δράσεων της ΟΧΕ και ζήτησε τεχνική βοήθεια αποτελεί ανησυχητικό σημάδι.

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ, θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει και ανάλογη συνέχεια ώστε να συζητήσουμε, έστω και μετά από 2,5 χρόνια από την εκλογή της Περιφερειακής Αρχής πάνω στη βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Περιμένουμε λοιπόν, ένα στρατηγικό σχέδιο για ολόκληρη της Περιφέρεια με παρόμοια δομή που να περιλαμβάνει τη κατάσταση ανά τομέα και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν οριζόντια με συγκεκριμένους και ένα σχέδιο δράσης με τις ιδιαίτερες παρεμβάσεις ανά νησί. Ένα σχέδιο που θα περιγράφει ποιος κάνει τι και πως αξιοποιούνται συνδυαστικά οι πόροι από τις διαφορετικές πηγές και προγράμματα χρηματοδότησης (ΠΕΠ, εθνικοί πόροι, κοινοτικές πρωτοβουλίες κλπ).

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο:

- να συζητάμε για τη συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του αγρο-διατροφικού τομέα και μια ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ που δεν γνωρίζουμε επίσημα αν είναι ενεργή και με τι ασχολείται. Επείγει η διαμόρφωση ενός σχεδίου που να επιτρέπει την σωστή αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του Γεωργικού Ταμείου και  όλων των άλλων ευκαιριών για ανάδειξη του παραγωγικού πλούτου των νησιών.

- να σχεδιάζετε την τουριστική προβολή ενός ανύπαρκτου τουριστικού προϊόντος που σε συνέχεια αποτυχημένων επιλογών των προηγούμενων δεκαετιών έχει υποστεί τις συνέπειες της έλλειψης στρατηγικής για αντιμετώπιση της κρίσης που ενισχύθηκε από το προσφυγικό. Χρειαζόμαστε ένα περιφερειακό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης τώρα που να αξιοποιεί πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους.

- να συζητάμε απλά για να εγκρίνουμε τις ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης χωρίς μια ολοκληρωμένη συζήτηση για το ανθρώπινο δυναμικόκαι τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας (αλήθεια το ΚΕΚΑΠΕΛ είναι υπαρκτή δομή και με ποιο έργο;) και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

- να συζητάμε απλά για την έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων, αλλά όχι για τη συνολική προστασία και αξιοποίησητων μοναδικών περιβαλλοντικών πόρων.

 

Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ υπερψηφίσαμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική των Μικρών Νησιών και ζητάμε να υπάρξει έστω και τώρα Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας. Ο δημόσιος απολογισμός του έργου της Περιφερειακής Αρχής που έπρεπε να έχει γίνει από τον Γενάρη είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ