16.3.2021 8:17

Οι μπαμπακιές και η Βολισσός

Πρόσφατα από έγκυρο δημοσίευμα στην Χίο πληροφορηθήκαμε όλοι τα παρακάτω:

  1. Η Δημοτική Σύμβουλος της περιοχής (Δημοτική Ενότητα Αμανής) κ. Βιβή Ποταμούση πρότεινε τη δημιουργία σπιτιού στην Βολισσό, φιλοξενίας ορφανών-ασυνόδευτων παιδιών (προσφυγόπουλων) ηλικίας 4 έως 12 ετών.
  2. Κινήθηκαν διαδικασίες συζητήσεων στην τοπική κοινωνία και ψηφίστηκε -με απόλυτη ΟΜΟΦΩΝΙΑ- πριν ένα περίπου μήνα απο το τοπικό συμβούλιο.
  3. Ο αριθμός των παιδιών θα είναι 25 - 30.
  4. θα δημιουργηθούν περίπου 18 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων.
  5. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από ευρωπαϊκά κονδύλια σε βάθος δεκαετίας.

Αυτά λοιπόν είναι τα νέα δεδομένα σε ένα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο και ακανθώδες θέμα όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Πρόσφατα το ΔΣ (απόφαση 44/2021 ) του Δήμου Χίου αποφάσισε με πλειοψηφία 29-13 να μην γίνει μικρή δομή στην περιοχή Μπαμπακιές και να μην υπάρξει πουθενά μόνιμη παραμονή προσφύγων-μεταναστών.

Με δεδομένο ότι η πολιτική δεν είναι άσπρο η μαύρο,

οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους αιρετούς στα θεσμικά όργανα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να μην φάσκουν και αντιφάσκουν.

Τα ίδια πρόσωπα που ψήφισαν στο ΔΣ τα παραπάνω, προτείνουν τώρα να γίνουν τα ακριβώς αντίθετα στην Βολισσό.

Αξίζει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν και η πάγια θέση τους ότι ....αυτό που αποφασίζουν οι Τοπικές κοινωνίες πρέπει να γίνεται αποδεκτό από το ΔΣ.

Άραγε τώρα γι αυτό το θέμα ποια θα είναι η θέση τους;

Θα τηρήσουν τις αρχές τους και να το φέρουν ως θέμα στο ΔΣ, όπως έφεραν και τον βιολογικό καθαρισμό της Βολισσού όλες οι παρατάξεις μαζί;

Θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική ορισμένοι ΔΣ, άλλα να ψηφίζουν στο ΔΣ ( απόφαση 705/2019 ) με την οποία ψηφίστηκε να λειτουργεί στη Χίο αποκλειστικά μόνο μία ΔΟΜΗ για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων - μεταναστών, το όριο δε στην δομή αυτή να είναι τα 500 άτομα και να διασφαλιστεί η μη μόνιμη διαμονή τους και άλλα στην Συντονιστική Επιτροπή αιρετών και κατοίκων ( Απαιτούμε και διεκδικούμε: Να μην δημιουργηθεί καμιά νέα Δομή με οποιαδήποτε μορφή, οπουδήποτε στη Χίο και στα αλλά νησιά );

Θα σταματήσει επιτέλους ο διχασμός, η διπροσωπία, η διγλωσσία και η παραπληροφόρηση του κόσμου;

Το Προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι και παραμένει ένα σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα το οποίο θέλει συζήτηση, συνεργασίες, ρεαλισμό, γνώσεις και συλλογικές αποφάσεις διότι συνεχώς μεταβάλλονται τα δεδομένα και οι αποφάσεις των Κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Οφείλουμε να συζητάμε σοβαρά, θεσμικά και καθόλου δογματικά, διότι οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.

 

ΥΓ: για την χωροθέτηση του Βιολογικού καθαρισμού της Βολισσού με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Τ. Κ και της Δημοτικής Συμβούλου συλλέχθηκαν 678 υπογραφές.

Για το θέμα αυτό που αφορά την συνοχή και το μέλλον της κοινωνίας, πόσες θα συλλεχθούν από τους ομοφωνούντες φορείς και τους υποστηρικτές αυτών;

 

Αναμένουμε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ