22.5.2020 12:54

Οι λύσεις για την Προκυμαία και το Κέντρο της Πόλης

Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την Λιμενική Επιτροπή Χίου

ΘΕΜΑΤΑ:     α) Χρήση ζώνης παραλίας Κεντρικού Λιμένα Χίου από αυτοκίνητα Ειδικού σκοπού με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά 
β) Χρήση ετέρου ρεύματος ζώνης παραλίας από τις παρόδιες επιχειρήσεις της Προκυμαίας. 

Συν. Επιστολή κ. Χρήστου Παπαχρήστου 
Προς το Δ.Σ. Χίου
Κοιν: Λιμενική Επιτροπή Χίου 
    Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αγαπητοί Συμπολίτισσες και Συμπολίτες. 
Τοποθετούμαι πάνω στα (2) δυο θέματα με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού από το 1967, με την συμμετοχή μου στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών – Οι φίλοι του πεζού – και ως Δημότης Χίου. 
    Από την προϊστορία των τελευταίων (20) είκοσι χρόνων έχει γίνει κοινά αποδεκτό ότι τόσο άμεσα όσο και μεσομακροπρόθεσμα είναι δυνατή η χρήση μόνο του εξωτερικού ρεύματος της ζώνης παραλίας από οχήματα ειδικού σκοπού εφόσον η στάθμευση στους λοιπούς δρόμους της  πόλης και των περιχώρων περιορισθεί στους προβλεπόμενους χώρους και η μεταφορά Δημοτών και Επισκεπτών προς το Κέντρο και την Προκυμαία γίνεται είτε πεζή ή με συγκοινωνία σε τακτές ώρες συμβατές με τις ανάγκες των Δημοτών. 
    Τα προηγούμενα προκύπτουν και από την λιτή δήλωση στην Λιμενική Επιτροπή του Διοικητή της Π.Υ. Χίου κ. Ι. Βουράκη που χαρακτήρισε το Κέντρο της Πόλης  - σήμερα – άβατο για τους πιο πάνω λόγους, που εμποδίζει την Υπηρεσία του να το υποστηρίξει Πυροσβεστικά. 
    Η πόλη διαθέτει μαζί με την Π.Ε. Χίου πολλούς χώρους στάθμευσης που σήμερα χρησιμοποιούνται κατά 10 μέχρι 30 τοις εκατό μια και οι συμπολίτες προτιμούν να σταθμεύουν τα δίκυκλα ή τετράτροχα μη νόμιμα μια και ο δήμος – διαχρονικά – δεν έχει δείξει να τον απασχολεί το θέμα. 
    Κατά συνέπεια το αίτημα των επαγγελματιών πέρα από εύλογο και πολυστήρικτο, έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, για να σπρωχθούν χρονίζουσες καταστάσεις όπως το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης στην μόνιμη και τελική λύση τους. 
    Εξ άλλου με την λύση που θα δοθεί θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται οι πεζοί, οι μαμάδες με καρότσια, τα Α.Μ.Ε.Α. κλπ. αλλά και οι λοιποί δημότες και επισκέπτες που θα μπορούν – όλοι μαζί – να απολαύσουν μια Προκυμαία χωρίς θόρυβο, καυσαέρια και λοιπές οχλήσεις, όπως εύστοχα περιγράφει στο συνημμένο σημείωμα που απέστειλε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο μόνιμος φίλος και επισκέπτης μας κ. Χρήστος Παπαχρήστος από την Ελβετία ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής. 
    Επιπλέον όπως ο ίδιος περιγράφει, αναβαθμίζεται το προσφερόμενο προϊόν πολιτιστικά και κοινωνικά, με ελκτικές δυνατότητες για την προσδοκώμενη επανεκκίνηση του μηδενικού τουρισμού. 
Ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στην αποδοχή του αιτήματος, είναι: η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Δρόμου της Πόλης από τον οποίο μπορεί να γίνεται χρήση μικρών Ι.Χ. και μεγάλου μήκους και βάρους οχημάτων, συνεκτιμωμένων και των επικίνδυνων σπηλαιώσεων του εξωτερικού (προς τη θάλασσα) ρεύματος από Νότο προς Βορρά, για το οποίο πρέπει να επιληφθεί ΑΜΕΣΑ η Λιμενική Επιτροπή. 
Πέραν τούτων σας επαναγνωρίζω ότι σε μεσομακροπρόθεσμη βάση υπάρχει κατατεθειμένη στο πρώην Λ.Τ. Χίου και σήμερα Δ.Λ.Τ. Χίου από το 2004 η πρόταση του τότε Πλοιάρχου Λ.Σ. και σήμερα Υ/Ναυάρχου Ε.Α. κ. Σταύρου Μιχαηλίδη με την οποία διπλασιάζονται και πλέον οι δυνατότητες του Κ. Λ. Χίου και μηδενίζεται η διέλευση όλων των οχημάτων από και προς τα πλοία Ακτοπλοΐας δια της Προκυμαίας, με παράλληλη δημιουργία πολύ μεγάλου χώρου στάθμευσης ανατολικά του νότιου Λιμενοβραχίονα και Μαρίνα 125 σκαφών. 
Η πρόταση προωθήθηκε θετικά προς την Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Β.ΑΙ. με κοινοποίηση προς το ΥΕΝ/Γ.Γ.Λ.Λ.Π. από τον τότε Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Χίου και σημερινό Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτην Κάρμαντζην με το με Α.Π. 258/22-02-2005 έγγραφό του, που αναφέρει τα πλεονεκτήματα της λύσης του κ. Σταύρου Μιχαηλίδη. 


Με εκτίμηση 
Δήμης Μυλωνάδης 
Πολιτικός Μηχανικός 
 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Χρήστου Παπαχρήστου

 


Η Προκυμαία της Χίου και… ο πεζόδρομος της Ερμού

Αγαπητοί φίλοι,

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τοπικό τύπο τις εξελίξεις σχετικά με τo μέλλον της Προκυμαίας για τους καλοκαιρινούς μήνες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις.

Η επερχόμενη οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού επαναφέρει με επιτακτικό τρόπο τη συζήτηση για το τουριστικό προϊόν της Χίου. Η βιτρίνα αυτού του προϊόντος, η Προκυμαία, αποτελεί τον κυριότερο χώρο αναψυχής των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων του νησιού.

Όμως ποια εικόνα παρουσιάζει αυτή η βιτρίνα; Είμαστε ευχαριστημένοι;

Μπορεί κάποιος να χαρεί τη βόλτα ή το ποτό του με τα διερχόμενα θορυβώδη δίκυκλα και τριαξονικά φορτηγά που κορνάρουν στα 3 μέτρα από τα τραπέζια; Μας ικανοποιεί η δυσοσμία των λυμάτων που πέφτουν στο λιμάνι εν έτει 2020; Ο χώρος στάθμευσης στον Όμιλο; Άναρχος, σκοτεινός και γεμάτος χώμα και λακκούβες; Η ασχήμια του κουφαριού του ΡΕΞ;

Για πόσο ακόμα θα μεταχειριζόμαστε ένα πανέμορφο μαγαζί-γωνία όπως είναι η Προκυμαία λες και πρόκειται για υπόγειο άσημου παράδρομου;

Για πόσο ακόμα θα μεμψιμοιρούμε και θα περιμένουμε απαθείς από το κράτος-πατερούλη να μας πάρει από το χέρι και να μας λύσει όλα τα προβλήματα;

Η αλήθεια είναι πως οι εποχές των παχιών αγελάδων που σκορπούσαμε χρήματα σε φαραωνικούς ανισόπεδους κόμβους στη ΔΕΗ για μερικές δεκάδες αυτοκίνητα την ώρα πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Πόσο λοιπόν θα κοστίσει το κλείσιμο της Προκυμαίας εκτός από το ξεβόλεμά μας; Ένα ίσιωμα, χαλίκι και φωτισμός στον Όμιλο; Ένας καλαίσθητος μουσαμάς στην πρόσοψη του ΡΕΞ; Αυτά καθώς και πολλά άλλα που θα προτείνουν ειδικότεροι από εμένα.

Ας καθήσουν λοιπόν όλοι οι υπεύθυνοι γύρω από ένα τραπέζι κι ας προχωρήσουν ΣΗΜΕΡΑ σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, χαμηλού κόστους, που θα βελτιώσουν κατά έτη φωτός την τωρινή κατάσταση. Κι ας φανταστούμε λοιπόν μια άλλη Προκυμαία, καλαίσθητη και γεμάτη ζωή.

Όσο για τις ενδεχόμενες διαφωνίες, ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά δεν γίνεται! Εξάλλου να μην ξεχνάμε πως κι ο σημαντικότερος πεζόδρομος της χώρας, η οδός Ερμού, υπήρξε κάποτε... δρόμος!

Να κλείσει λοιπόν η Προκυμαία για τα οχήματα; Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό: ΝΑΙ!

 

Χρήστος Παπαχρήστου

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

Γενεύη, 20.05.2020

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ