27.4.2021 10:12

Οι Χιώτες είναι με την αλήθεια και θέλουν το μέλλον τους ξεκάθαρο

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να παραθέσει επιχειρήματα στο διάλογο για τις δομές, αλλά έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του, ενώ οι περσινές «πράξεις» είναι ακόμη ανεξίτηλες στη μνήμη, τις κόκκινες πλάτες και στα δακρυσμένα μάτια των Χιωτών.

Μας λέει ότι ο στόχος είναι οι μηδενικές ροές. Ορθά. Τότε τι χρειάζονται δομές που αθροιστικά υπερβαίνουν τις 15.000 θέσεις στα 5 νησιά; Και τι προετοιμασία είναι αυτή για την πιθανότητα νέων ροών;  Τελικά οι δομές μήπως είναι ακριβώς το άλλοθι για να ανοίξουν οι ροές; Και εάν αυτά τα θεωρεί «τοπικές κραυγές» ας ακούσει τον κ. Κνάους, τον εμπνευστή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, ο οποίος σημειώνει ότι όσο δεν υπάρχει αναθεώρηση της δήλωσης τόσο θα δυναμώνει στην ΕΕ η άποψη ότι ορθώς φυλάσσονται τα σύνορα.

Από την άλλη τα δικά του «κόλπα» με τους αριθμούς είναι που έχουν επιτείνει τη σύγχυση. Όχι 5000+40%, αλλά 4.000, ή 3.000 και ΠΡΟΚΕΚΑ και τώρα 1.500 αριθμός γενικού πληθυσμού, αλλά πρόβλεψη για σίτιση 3.000. Ποτέ όμως ακριβής και συγκεκριμένος αριθμός! 

Επιπλέον και εφόσον ορθά πρέπει να επιτηρούνται αυστηρά τα σύνορα ποια είναι η ανάγκη οι 5 Υπουργοί των Μεσογειακών Κρατών να ζητούν να «μείνουμε επικεντρωμένοι στον αποφασιστικό και αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων»;  Και γιατί ζητούν να επικεντρωθούμε σε αυτό αντί των προτεινόμενων συνοριακών διαδικασιών;

Μας λέει για την «νέα στρατηγική» που περιλαμβάνει κλειστά/ελεγχόμενα κέντρα, αλλά η Επίτροπος παρουσία του τόνισε ότι δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα! Σύστηματα ελέγχου εισόδου – εξόδου για να εξυπηρετούνται οι λειτουργίες των κέντρων δεν αποτελούν κλειστή δομή!

Άλλος πυλώνας της στρατηγικής είναι οι «επιστροφές που θα εξυπηρετούν τα κέντρα». Ξέχασε όμως να μας πει ότι η Τουρκία δεν αποδέχθηκε τις επιστροφές. Ξέχασε να μας πει ότι τίποτα δεν μπορεί να την δεσμεύσει σε αποδοχή των όποιων νέων επιστροφών. Η δε κοινή πολιτική της ΕΕ για τις επιστροφές συνίσταται σε προσπάθεια συμφωνιών με τρίτες χώρες. Συμφωνίες που δεν υπάρχουν. Μάλιστα στα κείμενα του Συμφώνου Μετανάστευσης η πολιτική αυτή εξαντλείται στην πρόβλεψη κάποιο Κράτος – Μέλος να ασκεί την επιρροή του για να γίνονται οι επιστροφές!

Και ποιος θα έχει την ευθύνη επιστροφής; Η χώρα πρώτης υποδοχής. Αυτό προβλέπουν τα κείμενα. Δεν το γνωρίζει ή το αποκρύπτει; Και αυτό θα ισχύει ακόμη και στο αδύναμο μέτρο της «χορηγίας επιστροφής» που θα γίνεται μόνο σε κρίσεις και χωρίς πρακτικά μέτρα για να είναι υποχρεωτική. Τι σημαίνει αυτό, ότι και πάλι η Χώρα μας ως πρώτης υποδοχής θα έχει το πρόβλημα.

Και αυτά τα αποδέχεται και ο ίδιος με την υπογραφή του στην κοινή δήλωση των 5 Υπουργών των Μεσογειακών κρατών.

 

Μας λέει ότι δεν θέλει παραμονή στα νησιά. Κανείς δεν το θέλει! Αλλά το Σύμφωνο Μετανάστευσης προβλέπει ότι για όσους ζητούν άσυλο μετά από έρευνα – διάσωση, δηλαδή για τα νησιά μας, η διαδικασία θα γίνεται μόνο στα σύνορα. Μάλιστα προβλέπει ότι θα πρέπει μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση θα είναι υποχρεωτική η παραμονή κοντά στα σύνορα. Ακόμη και στην περίπτωση που ισχύουν οι διοικητικοί χρόνοι που ο ίδιος περιγράφει, ακόμη και με ενός βαθμού δικαστική απόφαση όπως προτείνεται, ο χρόνος παραμονής θα είναι κατ’ ελάχιστο πολύμηνος, για να μην πούμε πολυετής σε φυσιολογικές συνθήκες. Και για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας κανείς «δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο γιατί έχει υποβάλει αίτηση ασύλου», τα κείμενα το λένε.

Και για όσους δεν θα λαμβάνουν καθεστώς προστασίας, αλλά θα πρέπει να επιστραφούν, δεδομένου το ότι οι επιστροφές ούτε προβλέπονται, ούτε μπορούν να είναι εγγυημένες θα συσσωρεύονται «κοντά στα σύνορα». Και αφού συσσωρευτούν σε βαθμό ισχυρής πίεσης τότε ίσως θα αρχίζει «ο μηχανισμός αλληλεγγύης» που «παραμένει αβέβαιος και εθελοντικός», κατά τους 5 Υπουργούς. Επιπλέον δεν έχει ποτέ μπει στον κόπο ο κ. Υπουργός να εξηγήσει γιατί αφού θα είναι, μία κατά μέσο όρο όπως λέει, 4μηνη παραμονή γιατί προβλέπονται στις νέες δομές χώροι για εκπαίδευση. Για αυτούς τους μόνο 4 μήνες; Δεν πείθει…

Επιπλέον μας λέει ότι δεν γκριζάρει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης τα νησιά μας. Οι Υπουργοί των 5 Μεσογειακών Κρατών τονίζουν ότι οι πρόνοιες του Συμφώνου «αγνοούν την πραγματικότητα επί του εδάφους» και «επιβαρύνουν δυσανάλογα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τα οποία δεν μπορούν να μετατραπούν σε κλειστές ζώνες διέλευσης». Τελικά άλλος Υπουργός Μετανάστευσης από τη Χώρα μας υπόγραψε το κείμενο;

Τέλος, μένοντας μόνο στα πλέον βασικά, μας σημειώνει ότι η όλη κατάσταση μας έχει επιβαρύνει δυσανάλογα λόγω του Δουβλίνου. Και έτσι είναι! Αλλά δεν έχει διαβάσει στα κείμενα του Συμφώνου ότι το Δουβλίνο θεωρείται «κοινοτικό κεκτημένο» και τα νέα κείμενα βασισμένα σε αυτό, το βελτιώνουν; Η βελτίωση βέβαια έρχεται για τις χώρες που δεν είναι πρώτης υποδοχής, αλλά για όλες τις υπόλοιπες! Και σε τελευταία ανάλυση υποθέτοντας ότι όλοι όσοι αντιδρούν δεν είναι καλοί γνώστες των πραγμάτων, δεν άκουσε στη Βουλή τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης κ. Κουμουτσάκο να λέει ότι το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης αυτό που κάνει είναι να «Σεγκενοποιεί το Δουβλίνο».

Με δύο λόγια το να προσπαθεί κανείς με ευφυολογήματα και κενά επιχειρήματα να πείσει μία κοινωνία που ενημερώνεται πολύπλευρα και αναλυτικά για τα τεκταινόμενα, προσομοιάζει περισσότερο με απέλπιδα προσπάθεια. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ