7.11.2016 17:20

Οι καλές στιγμές, οι Χριστοδουλικές απομιμήσεις και το μεγάλο… φάουλ!

Αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα οκτώ χρόνια που ευρίσκεται στο τιμόνι της Εκκλησίας μας, είχε ξεκινήσει νωρίτερα να είναι περισσότερο εξωστρεφής και να εκφράζει δημόσια τις θέσεις της Εκκλησίας, εφ´όλης της ύλης και για όλα  τα θέματα που την απασχολούν και να  απαντά με θάρρος και παρρησία στους δεδηλωμένους εχθρούς της, τότε τόσον ο ίδιος, όσο  και ο ιερός θεσμός που εκπροσωπεί  θα ήταν σε καλύτερο επίπεδο και ο λαός του Θεού  θα ήταν πολύ πιο ικανοποιημένος.

Η συνέντευξη που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον Αλέξη Παπαχελά προχθές ήταν μία πετυχημένη κίνηση που τον ανέβασε στα μάτια των πιστών.

Μπορεί να «στοχοποίησε» σε υπερβολικό βαθμό τον «προβληματικό», όπως τον αποκάλεσε, υπουργό Παιδείας, αλλά  παράλληλα αποκάλυψε με περίτεχνο τρόπο τα δικά του κρυφά ταλέντα. Έδειξε πως όταν βάλλεται η Εκκλησία και αδικείται το ποίμνιό του γίνεται πραγματικός ποιμένας- κυματοθραύστης!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διάλεξε την κατάλληλη στιγμή για να δώσει αυτή τη συνέντευξη.

Την ώρα που στο Μαξίμου επωάζεται ένας επικείμενος ανασχηματισμός επέλεξε  να στείλει στο πυρ το εξώτερο τον κ. Φίλη, προσάπτοντάς του τη ρετσινιά του » προβληματικού».

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να κόψει  κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον καθ´ύλην αρμόδιο υπουργό, διαμηνύοντας,εμμέσως πλην σαφώς, στον Πρωθυπουργό ότι δεν τον θέλει άλλο για  συνομιλητή του.

Για  όσους γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το …αρβανίτικο πείσμα του,λένε ότι  η κίνηση αυτή μπορεί να  φάνηκε ως ένα θανάσιμο πλήγμα προς το πολιτικό μέλλον του κ. Φίλη, αλλά έγινε με ευεργετική διάθεση προς το  πρόσωπό του.

Μία δημόσια επίθεση του Αρχιεπισκόπου προς το πρόσωπο του  Υπουργού Παιδείας το βέβαιο είναι ότι θα του ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο απευθύνεται ο κ. Φίλης. Και αυτό αν μη τι άλλο, αν δεν  τον βοηθήσει  να κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του Παιδείας θα του εξασφαλίσει σίγουρα ένα ισότιμο και ίσως  και καλύτερο υπουργείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνέντευξη αυτή ακολούθησε για πρώτη φορά το ύφος και την εκκλησιαστική επιχειρηματολογία και λογική του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Μπορεί να μην είχε την άνεσή του και τη ρητορία του,αλλά στόχευε στη ρίζα του κάθε προβλήματος και έδινε τις πρέπουσες απαντήσεις, έστω και αν έκανε εκ παραδρομής και από ταχύτητα κάποια φραστικά λάθη, όπως  για παράδειγμα …ελληνική θρησκεία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο- έστω και αργά- πως όταν κινδυνεύει ο θεσμός που εκπροσωπεί ξέρει να κινείται σωστά και αποτελεσματικά! Ναι δεν είναι άνθρωπος των μεγάλων λόγων και της φασαρίας αλλά αν θυμώσει γίνεται μαχητής! Είχαμε και το προηγούμενο της διένεξής του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με τον τρόπο που αντέδρασε! Και συνεχίζει να κρατά διακριτικές αποστάσεις! Και όσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε πως δεν θα του περάσει εύκολα!

Εντυπωσίασε  πάντως, με τις θέσεις που εξέφρασε  ακόμη και τους εκκλησιαστικούς κύκλους. Και τούτο διότι οι θέσεις αυτές δεν αποτελούσαν μέχρι πρότινος θέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και κυρίως τα χρόνια που ήταν Μητροπολίτης Θηβών. Άλλωστε τα θέματα αυτά και η διαφορετική οπτική που τα έβλεπε αποτέλεσαν σημείο τριβής του με τον Μακαριαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο όσο ζούσε.

Ο τότε Θηβών Ιερώνυμος  έβλεπε με μισό μάτι τις πρωτοβουλίες του Χριστοδούλου και με τον σκληρό πυρήνα Ιεραρχών που επηρέαζε και τον ακολουθούσε έκαναν σκληρή αντιπολίτευση στον Χριστόδουλο, εντός( στην Ιεραρχία) και εκτός.

Δεν είναι τυχαίο που η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε αυτή τη συνέντευξη τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, ενθουσίασε τους εκκλησιαστικούς κύκλους  και διήγειρε αντιδράσεις των συνήθως υπόπτων της πρώτη φοράς αριστεράς, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να του επιτεθούν και να τον κάνουν  πρωτοσέλιδο.

Ελπίζουμε  να πήρε ο Αρχιεπίσκοπος   το κατάλληλο   «μάθημα»  από την συμπεριφορά αυτή της πρώτης φοράς Αριστεράς που κυβερνά την Ορθόδοξη Ελλάδα.

Όσο ήταν απόλυτα εναρμονισμένος με τον κ. Τσίπρα και διατελούσε εν σιωπή, για όλα εκείνα που συνέβαιναν στη χώρα μας  και όσο διοργανώνονταν οι μυστικοί δείπνοι στην Αγίας Φιλοθέης,ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ο ιδανικός.Διθυραμβικά τα σχόλια από τα κομμούνια.

Όταν όμως,άρχισε να υπερασπίζεται την Εκκλησία του, όπως θα έκανε κάθε σωστός και φωτισμένος Προκαθήμενος, άρχισαν οι επιθέσεις από τις προσκείμενες φυλλάδες.

Ο μέχρι  χθές «εκλεκτός» της Αριστεράς Αρχιεπίσκοπος,  έγινε  μετά τη συνέντευξη …σκοταδιστής και ανάστησε ημέρες Χριστοδούλου.

Όλη αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών ελπίζουμε οτι έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο να καταλάβει  οτι  δεν  έχουν ιερό και όσιο και το σπουδαιότερο: δεν σέβονται τίποτα και κανέναν και δεν κωλώνουν πουθενά! Όταν θιγούν τα συμφέροντά τους μεταβάλλονται σε σύγχρονους σταυρωτές!

Εκεί ωστόσο που ο Αρχιεπίσκοπος διέπραξε το μεγάλο και ασυγχώρητα λάθος είναι τη στιγμή που αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Μακαριστό  Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

 Εννέα, σχεδόν, χρόνια μετά τον θάνατο του Χριστοδούλου  έρχεται και λέγει οτι εξακολουθεί να είναι…. «πικραμένος»; Εγώ περίμενα να ακούσω αυτό που λέγει με κάθε ευκαιρία στους Μητροπολίτες οτι «ο Χριστόδουλος δικαιώνεται σε όλα»!!

Είναι «πικραμένος για ουσιαστικούς λόγους;»

Ποιοί είναι αυτοί…» οι ουσιαστικοί  λόγοι;»

Μήπως οι οικονομικές άδολεσχίες που συνέβησαν  την εποχή  Σεραφείμ και ήταν αναμεμιγμένος λόγω θέσης και ειδικών καθηκόντων ο τότε Θηβών;;

Μπορεί να συνέφερε τον Χριστόδουλο όλο αυτό το θέμα, αλλά δεν συμμετείχε!  Απλώς …»έτριβε τα χέρια του», (όπως θα έκανε κάθε φυσιολογικός άνθρωπος που έχει φιλοδοξίες)  αλλά δεν έκανε τίποτα για να μειώσει  ή να προσβάλλει έναν συνεπίσκοπό του.

Και όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος  ο Χριστόδουλος, φρόντισε να αποκαταστήσει τα πράγματα  ενώπιον της Ιεραρχίας και να του δώσει και τα δύο χέρια!

Εκείνος τί έκανε; Τίποτα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων! Ακόμη και το ότι εξέλεξε Επίσκοπο ένα ικανό δικό του άνθρωπο τον Φαναρίου Αγαθάγγελο, εμελλε να εξελιχθεί σε  ισόβια τιμωρία στο πρόσωπο αυτού του Επισκόπου που τόλμησε να δεχθεί την εύνοια και την Αρχιερωσύνη από τον …..Χριστόδουλο.

Θυμάται, μήπως Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος  τί τράβηξε ο Χριστόδουλος στα δέκα χρόνια που ήταν στη θέση αυτή- τόσον  εντός της Ιεραρχίας, όσο και  με τις επιιθεσεις δια  του Τύπου, πίσω από τις οποίες ευρίσκονταν Ιεράρχες της Εκκλησίας μας!Μετά τα συντροφικά κομματικά μαχαιρώματα ζήσαμε να δούμε και τα φιλάδελφα αρχιερατικά τοιαύτα!

Γιατί πραγματικά  εξακολουθεί να είναι…»πικραμένος», επειδή τους έκανε τη χάρη και πέθανε και έδωσε την ευκαιρία να εκλεγεί  ο Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος ή γιατί θα έπρεπε να έχει εκλεγεί από το ….1998. Ακόμη να ξεπεραστεί το ψυχολογικό αυτό άλγος;

«Ο Θεός μας όμως πάντα εν σοφία εποίησε»!

Μόνο σε μία κακή στιγμή θα μπορούσαμε να αποδώσουμε αυτή την σκέψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η οποία για όσους την άκουσαν και ξέρουν τα πραγματικά γεγονότα, αδίκησε περισσότερο τον ίδιο, παρά τον μεγάλο απόντα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Σκέφτηκε, άραγε, ο Αρχιεπίσκοπος να ζητήσει μήπως από τον κεκοιμημένο προκάτοχό του μία  «ανθρώπινη συγνώμη», για όλα εκείνα που εξύφανε  η ομάδα των …ολίγων, της τότε εκκλησιαστικής   αντιπολίτευσης, εναντίον του Χριστοδούλου;Μία ημέρα  στα δέκα χρόνια που ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος,γλυκό νερό δεν ήπιε!

Ναί, δεν τράβηξε λίγα βάσανα στα δέκα έτη..Οι εχθροί πολλοί, αλλά οι  επικίνδυνοι ήταν  εντός των τειχών.

Άρχισαν με τα ζιζάνια που εσπειραν στο Φανάρι, για να τον ταρακουνήσουν και όταν το Φανάρι τον τιμώρησε με αυτή την απαράδεκτη απόφαση, έτριβαν εχθροί και φίλοι τα χέρια τους!Κι όταν ο λαός έγινε ανάχωμα και ασπίδα  προστασίας του μεγάλου Χριστοδούλου, έχασαν όλοι τους τη γή κάτω από τα πόδια τους!.

Συνέχισαν  το κακό με τον Σημίτη και τις ταυτότητες. Και κατέληξαν με το λεγόμενο εκκλησιαστικό τσουνάμι!!

Τίποτα δεν κατάφερε να του κόψει την λαμπρή πορεία και τη ζηλευτή Αρχιεπισκοπεία του! Μόνον ο απρόσκλητος επισκέπτης ο θάνατος!

Προς τί λοιπόν η πίκρα; Κι ύστερα ας μην ξεχνάμε οτι  αν δεν ήταν οι Χριστοδουλικοί Μητροπολίτες να ψηφίσουν τον Ιερώνυμο για Αρχιεπίσκοπο το 2008,ενδεχομένως θα είχε χάσει και  για δεύτερη φορά,από τον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο αυτή τη φορά!Ναι τον ψήφισαν  οι περισσότεροι εκλεγέντες επί  Χριστοδούλου, Μητροπολίτες, πολλούς εκ των οποίων δεν …ψήφισε  ο ίδιος ,κατά την εκλογή τους, ή απουσίαζε  από την Ιεραρχία!  Ας το θυμούνται αυτό όλοι οι εκλεγέντες επί Χριστοδούλου.

Ήταν λάθος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου η στιγμή αυτή. Ήταν η μελανή στιγμή μίας πολύ καλής συνέντευξης!

«Δεν ήταν έγκλημα ,ήταν λάθος, μεγάλο λάθος», κατά τον Ταλευράνδο!  Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω  με αυτά που γράφω κάποιους φίλους και πολύ περισσότερο εγνωσμένους εχθρούς μου . Αλλά θεωρώ υποχρέωση μου να καταθέτω την ιστορική αλήθεια, όπως την ξέρω εγώ, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος! Να με συγχωρέσουν οι επικριτές μου αλλά έτσι γράφεται η ιστορία!

••Να τί είπε επακριβώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  στη συνέντευξη για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

<< Εγώ εκτιμώ  το έργο του Αρχιεπισκόπου, του  Χριστόδουλου, είπε,παρόλο που ήμουν πικραμένος για λόγους ουσιαστικούς και είπα οτι καλό έκανε ο Χριστόδουλος θα το συνεχίσω και δε θα θελήσω να πάρω ρεβάνς… Επομένως σέβομαι το έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Είχαμε μία διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα αλλά η ιστορία που έρχεται και άλλοι θα δώσουν συνεντεύξεις σε μερικά χρόνια από τώρα θα πούν ποιός είχε δίκιο…>>

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ