14.5.2014 15:31

Οι γυναίκες στα κοινά

Σε όλες τις εκλογές γίνεται πολύ λόγος για την περιβόητη ποσόστωση, τον ελάχιστο δηλαδή αριθμό συμμετοχής γυναικών στον κάθε συνδυασμό.

Τα πράγματα από την εποχή των γιαγιάδων και προγιαγιάδων μας  έχουν αλλάξει σημαντικά, η γυναίκα έχει σπάσει τα δεσμά, έχει μπει πια στην παραγωγική διαδικασία με ενεργή επαγγελματική δράση, όμως στα κοινά η συμμετοχή της παραμένει ακόμη μικρή.

Οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί. Ο άνδρας που θα εκλεγεί έχει ήδη αναστείλει ή έχει περιορίσει κατά πολύ την επαγγελματική του δραστηριότητα, ενώ αντίθετα η γυναίκα που θα εκλεγεί μπορεί αναγκαστικά να περιορίσει την επαγγελματική της δραστηριότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να την απαλλάξει από τις ευθύνες της νοικοκυράς και της μάνας.

Βέβαια δεν υπάρχει πιο αναχρονιστικό στερεότυπο από αυτό που «επιβάλει» στη γυναίκα να μπει στην πολιτική ώστε να συμπληρώσει το 1/3 των ατόμων που συμμετέχουν. Αυτή η αναγκαστικότητα του νόμου, αφαιρεί τον αυθορμητισμό, την θέληση της γυναίκας που επιθυμεί να συμμετέχει για να προσφέρει και καταλήγει στο να γίνεται υποχρεωτικά, ώστε να τηρηθεί ο νόμος. Οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν να δίνουν στον καθένα την ελευθερία της επιλογής να δίνουν την δυνατότητα ενεργής συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα.

Στις τάξεις της Πρωτοβουλίας για τη Χίο το σκεπτικό είναι διαφορετικό. Δεν επικρατεί αυτή η άποψη εξαιτίας του επίμαχου νόμου. Ο επικεφαλής του Συνδυασμού μας, ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς είναι ξεκάθαρος και έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα πάνω σ’ αυτό: «Οι γυναίκες στο συνδυασμό μας δεν συμπεριλαμβάνονται γιατί μας το επιβάλει ο νόμος, αλλά γιατί πρέπει, γιατί τις έχουμε ανάγκη».

Εμείς οι γυναίκες μπορούμε να τα καταφέρουμε εξίσου καλά. Ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας. Το γυναικείο μυαλό γεννά ιδέες, Η γυναικεία σκέψη είναι δημιουργική, είναι διαφορετική και απαραίτητη στο δημόσιο βίο και φυσικά στην αυτοδιοίκηση. Μπορεί να είμαστε πιο συναισθηματικές αλλά από την άλλη είμαστε πρακτικές στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων. Είμαστε οργανωτικές έχουμε φρέσκιες ιδέες, δεν ακολουθούμε την πεπατημένη και έχουμε την ικανότητα να φέρουμε σε πέρας πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα.

Και όλα αυτά όχι σε βάρος ή σε αντιπαράθεση με τις απόψεις των ανδρών, αλλά προσθετικά και ενισχυτικά σε αυτές, ώστε  να ακουστεί και να συνυπολογιστεί η φρέσκια γυναικεία άποψη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.   

Φίλη συνδημότισσα, φίλε συνδημότη

Την Κυριακή ψηφίζουμε και δίνουμε εντολή στον αυριανό Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα τον πλαισιώνει, να διαχειριστεί τα πολλά θέματα της πόλης και των χωριών μας.

Στον συνδυασμό μας έχουμε φτιάξει μια πολύ αξιόλογη ομάδα από γυναίκες και άνδρες, με κοινές απόψεις, φρέσκιες ιδέες και έτοιμες καινοτόμες λύσεις στα πολλά προβλήματα του δήμου μας. Έχουμε την τεχνογνωσία, την ικανότητα και την θέληση να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο που μας περιμένει, να βρούμε λύσεις εκεί που οι άλλοι έχουν αποτύχει, να ακούσουμε τους δημότες, να συζητήσουμε μαζί τους τα προβλήματα που τους απασχολούν. Να αντιμετωπίσουμε ομαδικά και αποτελεσματικά, με ικανότητα, ταχύτητα και διαφάνεια τα εκάστοτε προβλήματα είτε αυτά είναι παλιά και χρονίζοντα, είτε τις νέες προκλήσεις που συνεχώς ανακύπτουν.

Με αυτά τα δεδομένα, εσύ με την ψήφο σου μπορείς να τοποθετήσεις μία ακόμη γυναίκα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε καμιά περίπτωση ανταγωνιστικά στον συνυποψήφιό της άντρα, ούτε αυστηρά κατ’ επιταγή του νόμου. Όχι από πιθανή πίεση γνωστών, φίλων ή συγγενών και φυσικά ούτε κατά διάνοια με ανοχή ή ανάγκη.

Συμπεριέλαβε μια ικανή γυναίκα στις επιλογές σου και να είσαι βέβαιος ότι στην αντιμετώπιση των θεμάτων του δήμου μας, μαζί, γυναίκες και άνδρες θα τα καταφέρουμε καλύτερα!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ