19.3.2020 19:27

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κοινωνία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλες οι χώρες του κόσμου βιώνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του. Εκτός από το κομμάτι που αφορά καθαρά το ιατρικό σκέλος δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία όλο αυτό.

Στη χώρα μας οι πολίτες τα τελευταία χρόνια βίωσαν στο πετσί τους μία οικονομική κρίση η οποία χτύπησε βαριά την ψυχική υγεία τους. Είχαμε μία ραγδαία αύξηση των ψυχιατρικών περιστατικών, της ενδοοικογενειακής βίας Αλλά και των αυτοκτονιών. Μία χώρα λοιπόν η οποία βίωσε όλα αυτά, καλείται τώρα να βιώσει και τις επιπτώσεις από την παραμονή στα σπίτια μας, ώστε να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού. Μέτρα τα οποία χρειάζονται ώστε να μπορέσει το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στα σοβαρά κρούσματα.

Μία καραντίνα η οποία όμως κανένας από εμάς δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσει,δημιουργώντας έτσι αγιωτικές καταστάσεις σε αρκετούς ανθρώπους. Υπάρχουν προβλέψεις για τα τέλη Απριλίου,προβλέψεις για τα μέσα Μαΐου και πάει λέγοντας. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πολύ σοβαρά το ψυχολογικό των πολιτών μετά από μία συνεχιζόμενη καραντίνα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας οι οποίοι βρίσκονται μόνοι τους κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους χωρίς κανέναν υπάρχουν άλλοι οι οποίοι εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των καταστημάτων έχουν μείνει στον αέρα και κανείς δεν ξέρει αν αυτό το επίδομα το οποίο θα δοθεί θα τους καλύψει. Έχουμε το ανησυχητικό από την Κύπρο ότι μέσα σε μία εβδομάδα υπάρχει ραγδαία αύξηση τηλεφωνημάτων σε γραμμή για την ενδοοικογενειακή βία. 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιπτώσεις μετά το τέλος της εξάπλωσης του ιού στον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων θα είναι πολύ σημαντική και εκεί καλούμαστε ο κάθε επιστήμονας να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς. είναι σίγουρο ότι η κοινωνία μας μετά το τέλος αυτής της καραντίνας δεν θα είναι ίδια. Ο κόσμος φαίνεται να αντιδρά με τις λογικές ζούγκλας έχουμε μία άνοδος στον ατομικισμό, αγοράζω μανιακά αντισηπτικά μόνο για μένα χωρίς να σκέφτομαι τον από πίσω μου. Πηγαίνουν σε φαρμακεία και αγοράζουν ότι φάρμακο ακούνε στην τηλεόραση το οποίο μπορεί να βοηθήσει αδιαφορώντας ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας οι οποίοι αυτά τα φάρμακα τα παίρνουν γιατί τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Όταν τελειώσει όλο αυτό θα παρατηρούμε στους δρόμους ανθρώπους οι οποίοι θα φοβούνται οι οποίοι δεν θα θέλουν συνωστίζονται άνθρωποι οι οποίοι θα κρατούν αποστάσεις κάποιοι θα πουν καλό δεν είναι αυτό στα λογικά πλαίσια μπορεί να είναι καλό, όχι στην λογική του να κλειστούμε στον εαυτό μας διότι αυτό θα έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών. Για όσο καιρό διαρκέσει όλο αυτό είναι καλό ο καθένας μας να βοηθήσει με τον τρόπο του ώστε η κοινωνία να όσο το δυνατόν αλώβητη από όλο αυτό, τηρώντας φυσικά όλα όσα ανακοινώνουν οι ειδικοί. Μιλάμε σε καθημερινή βάση με τους φίλους μας μέσα από το διαδίκτυο,δεν ξεχνάμε τους γονείς μας τους παππούδες μας τις γιαγιάδες μας μιλάμε με αυτούς μέσω φυσικά το τηλεφώνων ώστε να συνεχίσουν οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν ασφαλείς, κι αν γνωρίζουμε κάποιον γείτονα που είναι μόνος του βρίσκουμε τον τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί του να του δείξουμε ότι δεν είναι μόνος σε όλο αυτό.

Έρευνες που γίνονται από κοινωνικούς επιστήμονες παρατηρείται ότι σε διάφορες κρίσεις είτε αυτές είναι οι οικονομικές είτε είναι εξαιτίας ενός ιού υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας η οποία γίνεται μία γροθιά για να στηρίξει τους ανθρώπους οι οποίοι το έχουν ανάγκη και αυτό που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε στα social media νέους ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν παρών σε όποιον άνθρωπο δεν μπορεί να βγει από το σπίτι να πάνε εκεί να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή πρέπει να είναι η σωστή τακτική του κοινωνικού συνόλου να στηρίξουμε όλους αυτούς που είναι μόνοι που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι διότι έχουν προβλήματα υγείας είναι σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν ακόμα και κινητικά προβλήματα.

Όταν τελειώσει όλο αυτό το μεγάλο στοίχημα πέρα από το ιατρικό κομμάτι που είναι το μεγαλύτερο μέρος των συνανθρώπων μας να γίνει καλά,θα πρέπει η κοινωνία να είναι εκεί αλώβητη δυνατή να σταθεί στα πόδια της για όλους μας. για τους ανθρώπους που δυστυχώς θα έχουν χάσει την εργασία τους αποτέλεσμα των παρατεταμένων λουκέτων στις επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να ξαναστήσουν από την αρχή ουσιαστικά την επιχείρησή τους στους ανθρώπους γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα στους ήρωες που εργάζονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας και είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου στους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ που βρίσκονται εκεί καθημερινά για να μη λείψει τίποτα σε κανένα.

Η κοινωνία πρέπει να βγει νικήτρια από όλο αυτό και για να βγει θα πρέπει ο καθένας από εμάς να βάλει το δικό του λιθαράκι σε όλο αυτό. Στηρίζουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στηρίζουμε τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους ανθρώπους που μας έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ήδη η ψυχιατρική εταιρεία ανακοίνωσε ότι για τρεις μήνες θα παρέχει δωρεάν συμβουλές μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως, ο Σύλλογος Ελλήνων κοινωνιολόγων αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από το διαδίκτυο να στηρίξει όλους εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μην ντρέπεστε και μην φοβάστε. Απευθυνθείτε στους ειδικούς της ψυχικής υγείας σε κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους είναι εκεί για να στηρίξουν όποιον το έχει πραγματικά ανάγκη ΔΕΝ χρειάζεται πανικός ΔΕΝ χρειάζεται άγχος προσέχετε από πού ενημερώνεστε η παραπληροφόρηση είναι αιτία του πανικού.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Κλείνουμε τις τηλεοράσεις διότι τον ακούμε καθημερινά τα ίδια και τα ίδια δημιουργεί κατά φαντασίαν ασθενής δημιουργεί ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκαστικές καταστάσεις, προσέχουμε τι κοινοποιούμε και από ποια site.

Όσο είμαστε στο σπίτι διαβάζουμε ένα βιβλίο ακούμε την αγαπημένη μας μουσική βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά η ταινία και φυσικά δεν σταματάμε να επικοινωνούμε είτε μέσω του κινητού μας τηλεφώνου είτε μέσω social media με τους αγαπημένους ανθρώπους.

Θα ευχηθώ κάτι το οποίο μου άρεσε όταν το πρωτοάκουσα να περάσει το συντομότερο δυνατό όλο αυτό και καλή λευτεριά σε όλους.

Γιώργος Χάμπας

Κοινωνιολόγος

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ