30.5.2014 11:24

Oι εκλογές του μέλλοντος μας;

Οι εκλογές του φετινού Μαΐου, πέρασαν ήδη στην ιστορία. Ενδεχομένως θα καταγραφούν ως, άξιο λόγου, ιστορικό γεγονός τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η μεγάλη άνοδος των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών (βλέπε π.χ. Λεπέν σε Γαλλία και Φάρατζ σε Μεγάλη Βρετανία), είναι το πρώτο σημαντικό και άρα αξιομνημόνευτο γεγονός. Ακροδεξιοί και ευρωσκεπτικιστές έχουν διακηρυγμένο στόχο τους τη διάλυση της Ευρωπαΐκής Ένωσης, κάτι που, αν συμβεί, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου δημιουργώντας προϋποθέσεις επικράτησης του Φασισμού και πρόκλησης νέων ενδοευρωπαϊκών πολέμων.
Αν οι λοιπές Ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις επιθυμούν ειλικρινώς την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού ενοποιητικού πειράματος, δεν έχουν παρά να επιδιώξουν συναινέσεις και συνεργασίες ουσίας με αλλαγή πολιτικής και στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την άνοδο του μέσου βιοτικού επιπέδου και την ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.
Σε Εθνικό επίπεδο, η ασκούμενη, λόγω κρίσης, ακραία πολιτική λιτότητας, η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας και η πρωτοφανής ανεργία, οδήγησαν σε κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας και σε αισθητή μείωση της εκλογικής δύναμης των δύο συγκυβερνώντων Κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. 'Οσο όμως αυτό, (ως συνέπεια της ασκούμενης πολιτικής), ήταν φυσικό να συμβεί, αφύσικο προβάλει το γεγονός ότι, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται λίγο έως πολύ σε σχέση προς αυτά του Ιουνίου του 2012.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρώτευσε στις Ευρωεκλογές, δεν έδειξε να ακολουθείται από ένα μεγάλο και διαρκώς ογκούμενο κύμα ψηφοφόρων προερχόμενων από τον Κεντρογενή Χώρο.
Ιστορικά όμως, έχει καταγραφεί ότι, χωρίς την πλειοψηφία αυτού του κεντρώου κόσμου ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπόρεσε να κυβερνήσει.
Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι, στο προσεχές μέλλον όλα θα κριθούν από το αν θα επιτρέψει η Τρόϊκα τον μετριασμό της πολιτικής λιτότητας, αν, ο λεγόμενος Κεντροαριστερός Χώρος, θα ανασυγκροτηθεί και θα βρει τρόπο ενιαίας παρουσίας και πορείας και βεβαίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να επωφεληθεί από πιθανή ατελέσφορη προσπάθεια των Κεντροαριστερών να συμπορευθούν.
Κατ' αναλογία, και ο λεγόμενος Κεντροδεξιός Χώρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι, ενόψει Εθνικών εκλογών (ό,ποτε και αν αυτές γίνουν), θα προσπαθήσει να ανασυγκροτηθεί και να στηθεί σε νέες ιδεολογικοπολιτικές βάσεις.
΄Οσον αφορά την αισθητή αύξηση της εκλογικής δύναμης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, προσωπικά εκτιμώ ότι αυτή οφείλεται στη λαθεμένη αντιμετώπισή της από τα Μ.Μ.Ε. και την λοιπή πολιτική τάξη που, περίπου, τους κατέστησαν δήθεν “θύματα” και έτσι τους “ηρωποίησαν”. Αν δεν εξαλειφθούν οι αιτίες αυτής της “γιγάντωσης”, δυστυχώς το φαινόμενο θα συνεχίσει να είναι υπαρκτό.
Τοπικά, τα εκλογικά αποτελέσματα (Περιφ/κά και Δημοτικά), αν κάτι σηματοδότησαν είναι:
ΠΡΩΤΟΝ η σφοδρή επιθυμία του Εκλογικού Σώματος για ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται και
ΔΕΥΤΕΡΟΝ η προτροπή, εν είδει ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ, προς όλους  για συναίνεση, συνεργασία και συμπόρευση. Η υλοποίηση αυτής της εντολής προϋποθέτει ΝΕΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ και ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΗΘΗ που θα διασφαλίσουν ισοπολιτεία και ισονομία, διαφάνεια, διαβούλευση, λογοδοσία και σεβασμό τόσο στο δημόσιο χρήμα όσο και στα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Απευθύνοντας και τις δικές μου ευχές σε όλους τους νεοεκλεγέντας, ας μου επιτραπεί να κάνω μια καίρια-κατ' εμέ-επισήμανση:
-Αν και η λογική επιβάλει να τους παρασχεθεί ικανός χρόνος χάριτος και ανοχής, αν και πριν περάσει τουλάχιστον εξάμηνο από την εγκατάστασή τους σε Δήμο και Περιφέρεια δεν πρέπει να αναμένουμε “θαύματα”, εν τούτοις, ο πολλαπλά δοκιμαζόμενος και πιεσμένος πολίτης, μάλλον βιάζεται να δει άμεσα θετικά αποτελέσματα εκ της αλλαγής προσώπων που συντελέσθηκε.
'Οσο όμως αυτό, ως προσδοκία, είναι λίγο ουτοπικό, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να δείξουμε ΟΛΟΙ λίγη υπομονή, αναμονή και ανοχή. Κυρίως  αυτό ισχύει για τις αντιπολιτεύσεις, τα Μ.Μ.Ε. και τους άμεσους φυσικούς συνεργάτες των αιρετών, δηλαδή τους υπαλλήλους,
Αυτά τα τελευταία, ως θετική εμπειρία από την οκτάχρονη Δημαρχιακή θητεία μου η οποία στηρίχθηκε σε άριστη συνεργασία με αιρετούς Μ.Μ.Ε. και υπαλλήλους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ