Άποψη

8/11/17 11:20

τελ. ενημ.: 8/11/17 11:20

Οι ατσίδες ... των αγγλικών

Μακριά από την επικαιρότητα το σημερινό σημείωμα. Περισσότερο ως απορία εκφράζω τον παρακάτω προβληματισμό παρά ως διαπίστωση, αν και από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς τείνει να γίνει.

Οι περισσότεροι βρισκόμαστε με «λογαριασμούς» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σχεδόν όλοι μας αναρτάμε πράγματα, καταστάσεις, γεγονότα, είτε σε μόνιμο βαθμό είτε και περιστασιακά. Ανήκω μάλλον στη δεύτερη κατηγορία επιλέγοντας να χρησιμοποιώ τους λογαριασμούς μου για να χαζεύω, παρά για να δηλώνω κάθε λίγο και λιγάκι αν με πονάει... η μέση μου «απαιτώντας» από τους «φίλους» να μου ευχηθούν περαστικά!

Δεν έχω απολύτως τίποτα με τους χρήστες, ούτε με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που, θέλουμε δεν θέλουμε, αποτελούν κανόνα στην καθημερινότητα. Αυτό που με υπερβαίνει ωστόσο και το μοιράζομαι εδώ είναι η χρήση των αγγλικών. Η ανούσια χρήση των αγγλικών σε περιγραφές που μάλλον αφορούν τους Έλληνες «φίλους» και όχι εκείνους που ζουν στην Αυστραλία... Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Ποια χρησιμότητα έχει η περιγραφή μιας ανάρτησης στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά; Ανεβαίνει επίπεδο στην συνείδησή μας ο χρήστης; Πάει για εξετάσεις lower και κάνει εξάσκηση; Δείχνει «in» και «trendy»;  Δεν τα χρησιμοποιεί που δεν τα χρησιμοποιεί τα αγγλικά στην καθημερινότητά του, να τα λέει σε μας για να νιώθει καλύτερα;

Άβυσσος η ψυχή των χρηστών και αβέβαιη η κατάληξη μιας τέτοιας τάσης που μακροχρόνια θα μας κάνει να χαιρετιόμαστε στο δρόμο με «hello» αντί να λέμε και καλημέρα...με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την εξέλιξή μας ως χρήστες ελληνικών και όχι βέβαια αγγλικών.

Δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς. Στα μάτια μου πάντως και εντελώς προσωπικά η χρήση των αγγλικών για αστείες έως απίστευτες περιγραφές δείχνει μάλλον έλλειψη στην ελληνική γλώσσα και αυτό ίσως είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο.

 

ΥΓ. Έλαβα διάφορα μηνύματα για τη χθεσινή παρέμβαση αναφορικά με την πρόταση για την ονοματοδοσία του Πάρκου της Φάρκαινας  σε «Στυλιανός Παναγυφτόπουλος». Και ο Σεβασμιότατος Χίου μάλιστα την υιοθέτησε με θέρμη. Να περιμένουμε καμιά πρόταση;