31.8.2017 15:36

Οι Άγιοι της Χίου Ένα βιβλίο με σκοπό να καθιερώσει παγχιακό εορτασμό

  Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών συνοδεύει και επικυρώνει τον πολύχρονο συγγραφικό κι ερευνητικό μόχθο της ταλαντούχας συγγραφέως από την πρώτη του θαυμάσιου αυτού βιβλίου έκδοση, που ξεκίνησε κατά προτροπή του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Χίου, Ψαρών και  Οινουσσών κυρού Διονυσίου, το έτος 1989. Μετά  από ενδελεχή  έρευνα και μελέτη  η πρώτη έκδοση, με την Ευλογία και τον Πρόλογο του Σεβασμιωτάτου  κυρού  Διονυσίου,  κυκλοφόρησε το έτος 1993. Επηυξημένη και βελτιωμένη κυκλοφόρησε το 2008 η δεύτερη έκδοση των 725 σελίδων, μεγάλου σχήματος βιβλίου, και πάλι με πρόλογο του Μητροπολίτου Χίου κυρού Διονυσίου.

        Στις 725 σελίδες του επιβλητικού σε εικόνες  και περιεχόμενα βιβλίου της κ. Χαλκιά –Στεφάνου ο αναγνώστης κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου γνωρίζει συνοπτικά, αλλά με επάρκεια την Εκκλησιαστική Ιστορία της νήσου Χίου από τα πρώτα χρόνια της διαδόσεως του Χριστιανισμού στο νησί μέχρι τις ημέρες μας.

     Το βιβλίο αυτό στάθηκε αφορμή, όπως αναφέρει στον Πρόλογο-Χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης  κυρός Διονύσιος, να καθιερώσει την εορτή των Αγίων της Χίου την πρώτη Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου ( Δ΄ Κυριακή του Ματθαίου). Όσες φορές έχω τύχει στην εσωτερική είσοδο του Κάστρου – στη μικρή  πλατεία  μπροστά στη σκοτεινή φυλακή, να ακούω τα Εγκώμια των Αγίων, Μαρτύρων, των Νεομαρτύρων της Χίου, νοιώθω την αίσθηση της μεγάλης ποίησης που συνέχει το σύμπαν να με διαπερνά.

    Το βιβλίο περιέχει την γραπτή και άγραφη Ιστορία ( προφορικές παραδόσεις) της Χίου. Ξεκινά με την γεωγραφική και ιστορική τοποθέτηση, την Εκκλησιαστική Ιστορία της νήσου, τους χαιρετισμούς και τους προλόγους, του καταξιωμένου συγγραφέως, ποιητού και λογοτέχνη κ. Κώστα Σταμάτη και της συγγραφέως. 

   Στο Α΄ Μέρος εξιστορούνται και ζωντανεύουν πνευματικά, με τη γλαφυρή φιλολογική πέννα της συγγραφέως οι Άγιοι που γεννήθηκαν στη Χίο ( σελ.91-317), στο Β΄ Μέρος οι Διελθόντες και Διαλάμψαντες στο νησί ( σελ.323-583), στο Επίμετρον αναγράφεται ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Εφέσου Διονύσιος Καλλιάρχης (σελ.607), στο Γ΄ Μέρος αναφέρονται  λεπτομερώς οι ιδιαίτερα τιμώμενοι Άγιοι στη Χίο   (619-667). Και τέλος στο Δ΄ Μέρος τα σύμφωνα με τα Ιερά Βιβλία, θαύματα Αγίων εν Χίω. Το παράδοξον θαύμα της Αγίας  Οσιομάρτυρος και Αθληφόρου  Παρασκευής εν Χίω το 1442 και το θαύμα του Τιμίου Προδρόμου εν Χίω κατά των Αγαρηνών  (673-677).

      Το βιβλίο συμπληρώνει πλούσια ελληνική και ξένη Βιβλιογραφία, Ευρετήριο Κυρίων Ονομάτων, Ευρετήριο τοπωνυμίων, Ευερετήριον εικόνων και φωτογραφιών, καθώς και Γλωσσάριον τουρκικής γλώσσης (679-725).

    Είχα την καλή τύχη να παρουσιάσω το βιβλίο αυτό στο Χιακό τύπο, που συνεργαζόμουν επί δεκαετίες, και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Σήμαντρον» της τοπικής Εκκλησίας. Από τότε γνωρίστηκα προσωπικά με τη συγγραφέα, παρουσιάζοντας  και τα άλλα αξιόλογα βιβλία της: « Οι Άγιοι Γεώργιοι », « Οι Άγιοι Διονύσιοι», « Η Νέα Μονή της Χίου», « Ο Άγιος  Γεώργιος ο Χιοπολίτης», «Προσκύνημα στην Ι. Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νενήτων Χίου», «Τα Μοναστήρια της Χίου»,  «Τα Καμπαναριά της Χίου», «Η Παναγία η Τριχερούσα και η Σκήτη των Αγίων Πατέρων  Χίου».

Τις Μονογραφίες: «Δημοσθένης, ο Μεγάλος Ρήτορας της Αρχαιότητος»,  «Αδαμάντιος Κοραής, ο  Διδάσκαλος του Γένους», Ιωάννης Συκουτρής, ο Χίος Φιλόσοφος», Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (ς), ο Διδάσκαλος του Αϊνστάιν»

Μελέτες για τον Όμηρο: «Χίος η Πατρίδα του Ομήρου», «Γυναικείες μορφές στον Όμηρο»

   Τη συλλογή θαλασσινών διηγημάτων: «Το Πέρασμα του Ατλαντικού» και το σημαντικό ιστορικά-πατριδογνωστικά βιβλίο « Η Σημαία μας- της Λευτεριάς το Σύμβολο» με χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», που διανεμήθηκε δωρεάν από την ημερήσια «πολίτης».

     Ακόμη ανέλαβε  την επιμέλεια κι εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικού «Η εν Χριστώ Αγάπη»  της Χριστιανικής Ομάδας Αγάπης Δικαστικών Λειτουργών του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Τζούμα, Αρεοπαγίτου Ε.Τ..

      Για μία ακόμη φορά θέλω να συγχαρώ την εκλεκτή φίλη συγγραφέα κ. Πόπη Χαλκιά- Στεφάνου για τους πολύτιμους καρπούς του μόχθου της, να της ευχηθώ νέες δυνάμεις, που αντλεί από τον θρησκευτικό της ζήλο και τη διαρκή πνευματική  και λογοτεχνική της εγρήγορση.      

   Να δούμε κι άλλα της έργα, που θα πλουτίσουν τη χιακή και ελληνική βιβλιογραφία, νέες βραβεύσεις από Ανώτατα Ιδρύματα, Ακαδημαϊκά και Εκκλησιαστικά.

 

 

 

               

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ