2.7.2015 23:55

«Το Όχι θα βάλει τέλος στη λιτότητα, θα αποτρέψει τη συνέχιση της καταστροφικής πορείας»

Φίλες και φίλοι,

 Ζούμε ιστορικές στιγμές. Για άλλη μια φορά στην ιστορία της χώρας, ο ελληνικός λαός καλείται να δώσει μια μεγάλη μάχη: μια μάχη με τα συμφέροντα, εγχώρια και ευρωπαϊκά, μια μάχη με την ΕΕ του κεφαλαίου, μια μάχη με την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει εγχώρια και ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

 Η μάχη αυτή όμως, όπως και κάθε μάχη, έχει μεγάλη σημασία. Μετά από 5 χρόνια υποταγής, 5 χρόνια καταστροφής της χώρας, καταδίκης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ανεργία, την ανέχεια, το φόβο, μετά από 5 χρόνια υποτέλειας, έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Και αυτή την ευκαιρία δεν μας τη χάρισαν, την κερδίσαμε εμείς. Την κερδίσαμε στις 25 του Γενάρη με την ψήφο μας. Εκλέξαμε μια κυβέρνηση με ρητή εντολή: να πάει και να διαπραγματευθεί, να μη δεχτεί τα όσα τις επιβάλλουν και που δέχονταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, να βάλει τέλος στην άκρατη λιτότητα.  Μια κυβέρνηση  που, παρά τον ασφυκτικό κλοιό που της επέβαλαν από την πρώτη μέρα, είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για την αξιοπρέπεια, για το αύριο αυτής της χώρας, για το μέλλον των παιδιών μας.

 Η κυβέρνηση αυτούς του 5 μήνες έδωσε πολλές μάχες. Σε ένα εχθρικό κλίμα, υπό μια συνεχή επίθεση, όχι μόνο από τους δανειστές και την Τρόικα, αλλά και από το εγχώριο πολιτικό προσωπικό των μνημονίων και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, και δεν υποχώρησε. Στάθηκε όρθια και προσπάθησε να βρει διέξοδο. Να βρει διέξοδο στο λαβύρινθο που έχουν δημιουργήσει ντόπια και ξένα συμφέροντα, κρατικά και ιδιωτικά. Κατέθεσε προτάσεις συγκεκριμένες, προσπάθησε να βρει κοινά αποδεκτή συμφωνία, μένοντας όμως πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Έκανε υποχωρήσεις, υποχωρήσεις που ήταν επώδυνες, προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάος που μας χώριζε με τους δανειστές. Γιατί ο στόχος της ήταν εξαρχής ένας: να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στο ευρώ με όρους αξιοπρέπειας.

 Όλες οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό. Εντούτοις δεν τα παράτησε. Αν και από την αρχή διαφάνηκε ότι ο στόχος των δανειστών δεν ήταν να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, αλλά να έχουμε μια αριστερή παρένθεση. Το κατεστημένο της ΕΕ, αυτό που εδώ και δεκαετίες θεσμοθετεί με βάση τα συμφέροντα των λίγων, των πολυεθνικών, των πλουσίων, είχε εξαρχής ένα στόχο: να συντρίψει τη μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, τη μόνη κυβέρνηση που πήρε σαφή εντολή από το λαό της να παλέψει και να συγκρουστεί.

 Φίλες και φίλοι,

 Νομίζω ότι είναι πλέον σαφές σε όλους ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, όπως δεν ήταν και ποτέ, άσχετα με το πώς το εμφάνιζαν αυτά τα 5 χρόνια τα παπαγαλάκια, ντόπια κα ξένα. Το πρόβλημα εξαρχής ήταν και παραμένει βαθύτατα πολιτικό. Η μάχη δεν δίνεται για τα χρήματα. Το χρέος αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την υποδούλωση μιας χώρας, για την υφαρπαγή γης και πλουτοπαραγωγικών πόρων, για την αναδιανομή του πλούτου. Και ας μη γελιόμαστε. Την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συμβεί από ιδρύσεων του ελληνικού κράτους. Αυτός ήταν και παραμένει ο μόνος στόχος. Οι φτωχοί γίναν φτωχότεροι, τεράστια τμήματα του πληθυσμού υπέστησαν δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδο, άνθρωποι έχασαν τους κόπους μιας ζωής, αλλά οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Μια χούφτα ολιγάρχες επωφελήθηκαν για να συγκεντρώσουν τον πλούτο της χώρας στα χέρια τους.

 Οι σωτήρες που τα 5 αυτά χρόνια μας καταδίκασαν στην ανέχεια, την ανεργία, την αναξιοπρέπεια, που βύθισαν ολόκληρα στρώματα του πληθυσμού στην ακραία φτώχεια, επανέρχονται σήμερα για να μας ξανασώσουν. Για να συνεχίσουν στην πραγματικότητα το θεάρεστο έργο τους, να καταδικάσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην εξαθλίωση.

Όλοι αυτοί, που με τις πολιτικές τους επιλογές κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία, όλοι εκείνοι που δεν διανοήθηκαν να διαπραγματευθούν, που δεν θέλησαν ποτέ να προασπίσουν τα συμφέροντα του λαού που τους είχε εκλέξει, όλοι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, προβάλλουν ξανά τους εαυτούς τους ως τις εγγυήτριες δυνάμεις της τάξης και της ασφάλειας. Της τάξης και της ασφάλειας όμως για τους λίγους, για τους πλούσιους, για τις πολυεθνικές, για τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

 Και μας ζητάνε μάλιστα να βάλουμε τη δική μας υπογραφή, το δικό μας «Ναι» στο καταστροφικό τους σχέδιο. Ζητάνε από το λαό να υπογράψει την υποταγή του.

 Ο ελληνικός λαός επί 5 χρόνια κατασυκοφαντήθηκε: η καραμέλα ήταν η ίδια, εμείς φταίμε, μαζί τα φάγαμε, ζούσαμε με περισσότερα από όσα μας αντιστοιχούσαν, δεν δουλεύαμε, παίρναμε υπέρογκους μισθούς και συντάξεις. Όλα αυτά τα ψέματα τα επαναλάμβαναν επί 5 χρόνια. Και έχουν το θράσος σήμερα να έρχονται ξανά και να μας λένε κατάμουτρα ότι στις 25 του Γενάρη κάναμε τη λάθος επιλογή. Ότι πρέπει να μας νουθετήσουν και να μας βάλλουν ξανά στον ίσιο δρόμο.

 Αυτοί που δεν διαπραγματεύθηκαν όταν έπρεπε, όταν οι συνθήκες ήταν πολύ πιο ευνοϊκές για την Ελλάδα, όταν τα διαπραγματευτικά μας εργαλεία ήταν πολύ πιο ισχυρά, όταν το κόστος για την ΕΕ και κυρίως τις τράπεζές της, γιατί αυτό είναι το επίδικο, θα ήταν πολύ πιο σημαντικό, έρχονται να μας πουν ότι η μόνη λύση είναι η αναξιοπρέπεια και η εθελούσια υποδούλωση.

Έχουν ακόμα το θράσος να εγκαλούν την κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν 5 μήνες τη διακυβέρνηση της χώρας γιατί δεν εφάρμοσε τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, αυτές ακριβώς που πολέμησαν και πολεμούν με νύχια και με δόντια. Έχουν το θράσος να την κατηγορούν για πράγματα που εκείνοι δημιούργησαν και θεσμοθέτησαν.

 Φίλες και φίλοι,

 Μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων σε ένα εχθρικό περιβάλλον και αφού η κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια που είχε, το δημοψήφισμα ήταν μονόδρομος. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ήταν μονόδρομος,  όχι η υποταγή στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους. Το δημοψήφισμα δεν είναι καταστροφή, όπως το παρουσιάζουν. Το δημοψήφισμα είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού.

 Δεν είναι τυχαία η αμηχανία και η ταραχή που προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Για το λόγο αυτό και εξαπέλυσαν έναν βρώμικο επικοινωνιακό πόλεμο, με ψέματα και εκβιασμούς. Για αυτό οι δανειστές επέβαλαν το κλείσιμο των τραπεζών. Για να έχουν τα εγχώρια διαπλεκόμενα ΜΜΕ το όπλο να τρομοκρατήσουν το λαό. Οι εικόνες με τις ουρές στα ΑΤΜ και στις τράπεζες παρελάζουν κάθε  βράδυ από τις οθόνες μας για να μας τρομοκρατήσουν. Χρησιμοποιούν ακόμα και εικόνες από άλλες χώρες ή άλλες περιόδους για να ενισχύσουν τον τρόμο. Ο τρόπος που διαστρεβλώνουν τα επίδικα του δημοψηφίσματος, το ψευτοδίλημμα που θέτουν, όλα έχουν ένα και μόνο στόχο: τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού. Το δίλημμα δεν ήταν ποτέ ευρώ ή δραχμή. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει αποδείξει την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σκοπίμως παρουσιάζεται έτσι, είναι κομμάτι της τρομοκρατικής εκστρατείας. Η εκστρατεία τρομοκρατίας είναι άνευ προηγουμένου. Και αυτό δεν μας εκπλήσσει. Το περιμέναμε. Είναι πολλά αυτά που έχουν να χάσουν τα εγχώρια συμφέροντα, οι πλούσιοι αυτής της χώρας.

 Δεν έχει όμως τίποτα να χάσει ο λαός. Ίσα ίσα, έχει πολλά να κερδίσει. Το δημοψήφισμα είναι ένα ακόμα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, ίσως το ισχυρότερο. Το βροντερό ΌΧΙ της Κυριακής δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Η κυβέρνηση με φρέσκια λαϊκή εντολή θα διαπραγματευθεί εκ νέου. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το σύνολο της Ευρώπης. Από όλη την Ευρώπη φτάνουν καθημερινά μηνύματα συμπαράστασης και εμψύχωσης. Οργανώνονται διαδηλώσεις συμπαράστασης, ηλεκτρονικές καμπάνιες, δημοψηφίσματα.

 Αυτό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με το δημοψήφισμα είναι να βάλει την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης και να δείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, υπάρχει και άλλος τρόπος, μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας. Μια Ευρώπη των λαών και όχι του κεφαλαίου και των τραπεζών. Τα μηνύματα από αυτή την άλλη Ευρώπη είναι συγκινητικά. Το πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα σηκώνει κεφάλι, σηκώνει κεφάλι και λέει ΟΧΙ στα παράλογα μέτρα που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, που απλά επιδεινώνουν την κατάσταση.

 Μια ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα που ποντάρουν ότι θα καταφέρουν με την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού, θα κλείσει τη ρωγμή που άνοιξε στην ΕΕ των τραπεζών στις 25 του Γενάρη και πάλι ο ελληνικός λαός.

 Ο Αλέξης Τσίπρας το δήλωσε με σαφήνεια: Δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού. Η κυβέρνηση που εκλέχτηκε στις 25 του Γενάρη, σε κλίμα τρομοκρατίας επίσης, έχει σαφείς δεσμεύσεις. Και δεν κάνει βήμα πίσω από αυτές. Έχει σαφές πρόγραμμα. Ήδη μέσα σε αυτούς τους δύσκολους 5 μήνες νομοθέτησε μέτρα για την ανακούφιση του μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που γονάτισε αυτή την 5ετία. Απέδειξε ήδη, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, παρά τις υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση, ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της: στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας, στην υποστήριξη των ασθενέστερων, στην αλλαγή πολιτικής που θα βάλει τέλος στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Αυτό το έργο πρέπει να το συνεχίσει. Έχει πολύ δουλειά να κάνει.

 Φίλες και φίλοι, συμπολίτες και συναγωνιστές,

 Αυτή τη βδομάδα ξαναβρισκόμαστε στις πλατείες. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει πολύ. Το 2011 βρεθήκαμε στις πλατείες, συζητήσαμε, διαφωνήσαμε, διεκδικώντας μια άλλη πολιτική, μια άλλη διαπραγμάτευση, μια άλλη Ευρώπη. Οι τότε κυβερνώντες μας αγνόησαν επιδεικτικά. Μας έστειλαν τα ΜΑΤ και μας υποδέχτηκαν με καταστολή και δακρυγόνα.

 Το τοπίο έχει πλέον αλλάξει. Σήμερα μαζευόμαστε στις πλατείες για να βροντοφωνάξουμε ότι δεν εκβιαζόμαστε. Ότι δεν εκφοβιζόμαστε, ότι παραμένουμε όρθιοι και όρθιες, πεισμωμένοι περισσότερο από ποτέ, ότι δίνουμε τη μάχη χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος.

 Μαζευόμαστε για να διατρανώσουμε το ΟΧΙ που θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το όχι που θα προσθέσει βέλη στη διαπραγματευτική φαρέτρα της κυβέρνησης, το όχι που θα στείλει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα στις 25 του Γενάρη και επιβεβαιώνει αυτή της την επιλογή. Το Όχι που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, που θα αποτρέψει τη συνέχιση της καταστροφικής πορείας.

 Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν, ο λαός είναι έτοιμος για το μεγάλο όχι!

 

* Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είναι βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ