31.10.2017 18:15

Όχι στο κυνήγι μαγισσών, με άλλοθι ιδέες ή συλλογικότητες

Βλέποντας τυχαία στο τρέιλερ των τοπικών ειδήσεων το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη γνωστή -σε όλους που ποτέ επισκεφθήκαμε  τον Ανάβατο -, κυρά Σμαράγδα  για την …παράλειψή της να τοποθετήσει τσιπάκια στα σκυλιά  της, δεν μπορεί να μη νοιώσει κανείς τον ακραίο φασισμό που διαπερνά σαν αδιάφορο σφύριγμα, πανελλαδικά τη κοινωνία μας.

Δεν μπορεί να μη νοιώσει  ντροπή για αυτό που συνέβη σε μια αδύναμη συστημικά συμπολίτισσά μας, πού έχει όμως την αντοχή, το κουράγιο και την υπέρβαση να δίνει την ικμάδα της ζωής η ίδια, μαζί με τα ζώα της που την συντροφεύουν, στη «νεκρόπολη» του Αναβάτου.

Αυτή η γυναίκα που καλημερίζει Χιώτες και επισκέπτες –εννοείται τη θερινή περίοδο που πατούν κατά κεί-  που μας «τρατάρει» μ’ ένα καλό λόγο κι ένα ποτήρι νερό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ανυποψίαστη από τις «εμμονές» εκείνων που ζουν στον κόσμο και τον πολιτισμό, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη μ’ ένα  επαχθές πρόστιμο, «σταυρωμένη» από μια/ένα επισκέπτη της στιγμής, πού ίσως ο τόπος του μαρτυρίου του νησιού μας, το μεγαλόπρεπο δέος των βράχων, η σιωπή των αιώνων, δεν του/της  είπε απολύτως τίποτα μήτε χάραξε την ψυχή  γιατί ο νους του/της ήταν κολλημένος στα …τσιπάκια και χρίσθηκε ιερός θεματοφύλακας του Ν.4039/2012 περί της προστασίας των ζώων!

Δυστυχώς και άλλες φορές έχουμε δει στο Δικαστήριο καταδίκη 75χρονης γιαγιάς που κατοικούσε μόνη της  και «το ‘χασε» μεταξύ ποντικών και γατιών, αποπειρώμενη να δηλητηριάσει τους πρώτους! Κι ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν συλλεγεί παρανόμως από τον αύλιο χώρο της και πάντως καθ’ υπερβολήν. Ασφαλώς καταγγελίες και καταδίκες πρέπει να γίνονται συνεκτιμωμένων όμως όλων των στοιχείων και μεγεθών και ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με απροκάλυπτη βία έναντι των ζώων (ή μήπως και των ανθρώπων; Σαν αυτή που βιώνει η κυρά Σμαράγδα του Αναβάτου;) που τόσο συχνά συναντάμε στην άσφαλτο με τις φονευμένες γάτες αφημένες  επί μήνες στην αποσύνθεση δια των οχημάτων επάνω τους.

Πριν λοιπόν περάσουμε σ’ ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών επί δικαίων και αδίκων –επιστρατεύοντας και την Αστυνομία που προφανώς έχει άλλες σπουδαιότερες προτεραιότητες να ρυθμίσει  αξιοποιώντας την καλώς εννοούμενη ευελιξία και εμπειρία της κατά τούτο -  ας σκεφθούμε ότι ένα καλό μήνυμα, όπως είναι αυτό για τη προστασία των ζώων, θα περάσει στην κοινωνία με το διάλογο, με διαδραστικές εκδηλώσεις, με ενημέρωση και πάντως όχι με βία στην καλόκαρδη κυρά του Αναβάτου.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ