2.5.2013 14:13

Ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός είναι στόχος και υποχρέωσή μας

Στο κύριο άρθρο σας την 25/04/13 αναπτύσσετε τους προβληματισμούς σας και τις θέσεις σας σχετικά με το έργο της επαναχρησιμοποίησης του νερού του Βιολογικού Καθαρισμού για άρδευση. Στις θέσεις αυτές θα ήθελα με τη σειρά μου να απαντήσω.

Ξεκινώ από το τέλος και την επισήμανση του κου Ζαννίκου ότι «όλα είναι στον αέρα , μόνοι τους συζητούν και αποφασίζουν χωρίς να μας ενημερώνουν». Ειδικά για το συγκεκριμένο έργο κανείς κάτοικος του Κάμπου που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Κάμπο δε θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Είναι το μοναδικό ίσως έργο που ξεκίνησε σωστά και από τη βάση. Σας παραθέτω τον φάκελο μιας πολύ επιτυχημένης ημερίδας που έγινε για τον σκοπό αυτό στο εκθεσιακό κέντρο Καλουτά το 2005 από τη ΔΕΥΑΧ με συνδιοργανωτές:

  1. Την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
  2. Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου
  3. Τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου και

Την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, που είχε σχετική εμπειρία από ανάλογο έργο στο νησί της Κω.

Στη διάρκεια αυτής της ημερίδας ομόφωνα η κατάμεστη αίθουσα απεδέχθη και συμφώνησε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά στην εφημερίδα σας αν θυμάμαι καλά συμμετείχατε και καλύψατε το γεγονός με θετικά σχόλια.

Η πολύχρονη καθυστέρηση που ακολούθησε δεν είναι του παρόντος. Σήμερα όμως πρέπει να σας γνωρίσω ότι βάσει της Νέας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και της Ελληνικής πλέον, από το 2010 το νερό αντιμετωπίζεται ως φυσικός πόρος και δεν αποχύνεται στη θάλασσα, ούτε πλεονάζει. Η επαναχρησιμοποίηση του επιβάλλεται για διάφορες χρήσης γι’ αυτό και χρηματοδοτείται.

Όσον αφορά στο κόστος που φαίνεται υψηλό ( 3.000.000€ περίπου ) σας ενημερώνω ότι το 50% των χρημάτων αυτών χρησιμοποιείται για να μετατραπεί ο Βιολογικός σε τριτοβάθμιο καθαρισμό, πράγμα που έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως για να είναι ασφαλής η απόρριψη των εκροών στη θάλασσα.

Αναφορικά με τις ανησυχίες σας ότι μετά της Κόρης το Γεφύρι θα πνιγούμε στο νερό και αυτό θα μας περισσεύει σας γνωρίζω ότι ο τέως Δήμος Ιωνίας και η Νότια Χίος γενικά, έχουν τεράστια έλλειψη νερού ύδρευσης και άρδευσης που και αυτό το Κόρης Γεφύρι εφόσον τελειώσει πριν η κόρη γίνει γριά, θα αξιοποιηθεί πλήρως.

Τέλος στο θέμα ενημέρωση υπάρχει πράγματι κενό. Το ίδιο το έργο προβλέπει πιστώσεις για Μ.Κ.Ο οι οποίες θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους χρήστες για τα οφέλη που θα προκύψουν και είναι το πρώτο πράγμα που θα ξεκινήσει μετά τη Δημοπράτηση.

Τέλος και εμείς από τη πλευρά μας έπειτα και από τη δική σας παρότρυνση θα ασχοληθούμε πιο σοβαρά με το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με το Δήμο Λαυρεωτικής που έκανε πρόσφατα ανάλογη ημερίδα με εξαίρετους επιστημονικούς συνεργάτες πάνω στο ίδιο αντικείμενο.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ