1.2.2018 12:23

Ο στόχος της «δυτικής πύλης» χρειάζεται και δεύτερο ποδάρι

Με την ατελέσφορη επιδίωξη η Χίος να μετατραπεί σε νησί του Σαββατοκύριακου έχουν θραφεί μέχρι τώρα περίπου δυο γενιές. Για να επιτευχθεί ο στόχος ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη, αυτή που είχαμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε, να είναι έτοιμη η δική μας ακτοπλοϊκή πύλη, ο λιμένας Μεστών. Η δεύτερη, να συνδεθεί με κατάλληλα οδικά και συγκοινωνιακά έργα το λιμάνι του Λαυρίου, ώστε το χρόνο που θα κερδίζει κανείς εν πλω να μην χρειάζεται να τον τρώει κατευθυνόμενος προς το Λαύριο.

Με το πρώτο σκέλος ας υποθέσουμε ότι καθαρίσαμε. Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών το λιμάνι των Μεστών ολοκληρώθηκε και απομένει η παράλληλη αξιοποίηση των χερσαίων του εγκαταστάσεων, κάτι που θα πρέπει να αντιληφθούν εγκαίρως κι οι Μεστούσοι, ότι εδώ τους αναλογεί ιδιωτικό μερίδιο ευθύνης. Δυο ταβέρνες λειτουργούσαν στα Μεστά πριν την ολοκλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, τόσες παραμένουν μέχρι σήμερα.

Κατά καιρούς ξυπνάμε και διαπιστώνουμε πως, παρά τη δαπάνη πόρων και σχεδίων, δημιουργήθηκε μια υποδομή που δεν συμβάλει στον αρχικό της στόχο, να κινητοποιήσει, με τη λειτουργία της, όλη την οικονομία της νότιας Χίου. Τι κρατάμε μυστικά κρυμμένο; Ότι η απαίτηση για τη σωστή εκμετάλλευση του λιμένα Μεστών προϋποθέτει εκ παραλλήλου εξελίξεις και στο μέτωπο του λιμένα Λαυρίου.

Έπειτα από καιρό κάτι αρχίζει να κινείται και προς τα ‘κει. Τον περασμένο Ιούνιο εκρίθηκε η χρηματοδότηση επέκτασης του Προαστιακού, κάτι που είχε εξαγγελθεί πριν 10 χρόνια και, εννοείται, θα είχε ολοκληρωθεί πριν 5 χρόνια…

Για να μην τα πολυλογούμε η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου αποτελεί πια για την ΕΡΓΟΣΕ πρώτη προτεραιότητα κι έχει ήδη καταθέσει στη Διαχειριστική Αρχή τεχνικό δελτίο με προμελέτες, προκειμένου να προχωρήσει με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής.
Με τη συγκεκριμένη γραμμή η διαδρομή Αθήνα - Λαύριο θα γίνεται σε λιγότερο από μία ώρα, συγκεκριμένα σε 55 λεπτά.
Στο Λαύριο, επομένως, … στήνεται χορός, με την έννοια της ικανοποίησης από τις εξελίξεις. Μήπως ήρθε λοιπόν η στιγμή να συζητήσουμε κάπως πιο σοβαρά τη μελλοντική αποστολή και του λιμένα Μεστών, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εκμετάλλευσης των λιμανιών μας; Θα συνεχίζονται ακόμα πολύ οι πειραματισμοί του καθενός στου Κασίδη το κεφάλι; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ