3.8.2017 11:05

Ο σώζων εαυτό, σωθήτω...

Η οικονομική ζωή στη χώρα ακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της ψυχολογικής διάθεσης που δημιουργούν οι καιρικές της συνθήκες. Υποτονική τη χειμερινή περίοδο, εκτοξεύεται τη θερινή. Τότε μαζεύεται το ... λίπος, το οικονομικό απόθεμα να συντηρήσει μήνες που θα βγουν με την ψυχή στο στόμα, ουσιαστικά συντηρώντας τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης.

Διαχρονικά η Χίος συμβιβάζονταν με το «λογαριασμό» που άφηναν τις περίπου 40 ημέρες έξαψης της καλοκαιρινής περιόδου το ομογενειακό και ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Συμβιβάζονταν με την περιορισμένη δυναμική του γιατί άλλωστε η αγορά δεν είχε ξεχειλώσει σε αριθμό επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, οι εκμεταλλεύσιμες παραλίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού τα προηγούμενα χρόνια, σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν αξιοποιημένα τμήματα παραλιών, με τα αντίστοιχα οικονομικά συμφέροντα να προσδοκούν τη δική τους βιωσιμότητα στις μέρες μας.

Διακρίνεται πια καθαρά ότι το ομογενειακό και ναυτιλιακό συνάλλαγμα δεν επαρκεί για να συντηρήσει τον αυξημένο αριθμό επιχειρήσεων καλοκαιρινής υφής. Επιπρόσθετα για έναν επιπλέον λόγο. Η συμπιεσμένη συνολική ψυχολογία του νησιού επηρεάζει και καθηλώνει και την ψυχολογία όσων πιθανά διαθέτουν χρήμα περισσότερο από τον ελληνικό μέσο όρο. Έχει μεταφερθεί και σε εκείνους η ψυχολογία της έντονης αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα πια να αποκτούν συνήθειες σπιτόγατων και πιο σφιχτών καταναλωτών.

Παραβιάζω, υποθέτω, ανοιχτές θύρες. Ποιος δεν βλέπει στη Χίο των πρώτων ημερών του Αυγούστου, στην κορύφωση της ετήσιας καμπύλης επισκεψιμότητας της δηλαδή, ισχυρές προειδοποιήσεις ότι αναμένεται ένας πολύ βαρύς χειμώνας για το σύνολο της αγοράς. Τα συμπτώματα του θα επηρεάσουν τους πάντες, δεδομένου ότι η αγορά έχει τη μορφή αλυσίδας, θέλει όλους τους κρίκους της ακέραιους για να επιτελεί το ρόλο της.

Όσοι αρνούνται να παρασυρθούν από μια ευκαιριακή εικόνα είναι σε θέση να νοιώσουν ότι η αγορά του νησιού, με την ευρύτερη της έννοια, θα δοκιμάσει ισχυρά τις αντοχές της από τον Οκτώβριο. Οι επιχειρήσεις με προνοητικότητα και καινοτομική διάθεση, με δυνατότητες δηλαδή να απευθυνθούν και εκτός Χίου, θα διαφύγουν, ίσως, τον κίνδυνο του αυτόματου θανάτου. Οι υπόλοιπες θα φλερτάρουν συστηματικά με την ιδέα να βάλουν λουκέτο, ως καλύτερη επιλογή από τη δόση στο ναρκομανή μέχρι τη μοιραία κατάληξη. Ο χειμώνας του 2018 θα μεταβάλλει καίρια την εικόνα της αγοράς που γνωρίζουμε. Συμπτώματα μιας παρηκμασμένης αγοράς με αντιλήψεις κολλημένες στο χρόνο. Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω...

.........................................................................................................................................

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ